EĞİTİM - 13 Temmuz 2018 Cuma 15:23

Bozok Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri

A
A
A
Bozok Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri

Bozok Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında bir dizi program düzenlendi.

Bozok Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında bir dizi program düzenlendi.


İlk olarak kampus alanında bulunan Erdoğan Akdağ Camiinde terör ve 15 Temmuz şehitleri için mevlidi şerif okutuldu. Cuma namazı öncesi okutulan mevlidi şerife Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim ve mevlidi şerif okunmasının ardından şehitler ve hain gecenin bir daha yaşanmaması için dua edildi.


Anma programı kapsamında Bozok Üniversitesi tarafından Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında “15 Temmuz Şehitleri Fotoğraf Sergisi” açılışı yapıldı. Sergide, İstanbul, Ankara ve Yozgat’ta 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve ardından tutulan demokrasi nöbetlerinden kesitler yer aldı. Sergi fotoğrafları dikkatle inceledi.


Rektör Karacabey, “15 Temmuz ruhunu daima yaşayacak ve yaşatacağız”


Konferans öncesi konuşan Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, “15 Temmuz 2016 tarihinde, Türk silahlı kuvvetlerinin içine sinsice sızmış Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) mensupları tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi; devletimize ve milletimize yönelik en büyük ihanetlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Buna karşın, milletimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine hiç düşünmeden meydanlara çıkması; canını ortaya koyarak darbe girişimini bertaraf etmesi, çok daha büyük bir kahramanlık destanı olarak şanlı tarihimizdeki yerini almıştır. Bu nedenle 15 Temmuz’u, milli irade ve demokrasi adına bir milat olarak daima anmalı ve gelecek nesillere çok iyi bir biçimde anlatmalıyız. “Bozok Üniversitesi olarak, 15 Temmuz ruhunu daima yaşayacak ve yaşatacağız. Geleceğine sahip çıkmayı bilen bireyler olarak, daha çok çalışacak, daha çok kenetlenecek ve yeniden Büyük Türkiye’yi inşa etmek için yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile 15 Temmuz şehitlerimizle birlikte tüm kahraman şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, tüm gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi.


15 Temmuz Darbe Girişiminin Dini Arka Planı Konferansı düzenlendi


Bozok Üniversitesi Bilal Şahin İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit Harun Akkaya tarafından verilen konferansta ise “15 Temmuz Darbe Girişiminin Dini Arka Planı” konusu ele alındı. Dr. Akkaya, “Temelde başlık dini arka planı, bu FETÖ’nün. Ancak burada dini arka plandan söz ederken doğru kavramlar kullanmak lazım. Çünkü dini kullanan bir örgütten bahsediyoruz. Burada onun açılımını yaptık. Çünkü din doğru anlaşıldığında gerektiğinde vatanı kurtarmaya dönüşen bir unsura dönüşebilir. 15 Temmuz’da görüldüğü gibi. Ama yanlış emeller için kullanıldığında bir araca dönüştüğünde bir toplumu yok etme noktasına getirebilecek süreçleri çalıştırabiliyor” dedi. Geçmiş dönemde de FETÖ benzeri bir yapılanmanın yaşandığını anlatan Akkaya, “Geçmişte de yaşanan Haşşaşilik Hasan Sabbah onlara vurgu yaptık. Onlarında benzeri eğitim faaliyetlerinde içeren insan, suikastçı yetiştirdikleri koşulsuz itaatle kendilerine bağladığı insanlar vasıtasıyla toplumsal ya da devlete dair siyasi bir takım riskler oluşturdukları dönemler yaşadı insanoğlu. Aynı yaşanmış olanların tekrarı gibi günümüzde de FETÖ uzun süren bir süreç sonrasında kapsamlı batıni özellikler taşıyan yapılanmayla devletin kademelerine sızmış toplumsal yapıda kendince bir güç edinmiş ekonomik yapıda ya da toplumsal anlamda. Tabi bunların hepsini yaparken takiyeyle yapmış münafık kavramını dolduracak bir biçimde yöntemle yapmış sonrasında da böylesine kabul edilemez bir girişimle ortaya çıkmış. Ancak gereken cevabı almıştır” şeklinde konuştu.


Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, Prof. Dr. Şenol Akın, fakülte dekanları, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van-Bahçesaray karayolunda kar mesaisi Van’da çığ riski nedeniyle yaklaşık 4 aydır kapalı tutulan Van-Bahçesaray karayolu ulaşıma açılması için çalışmalar devam ederken, 1 kilometrelik yol yaklaşık 1 saatte açılıyor. Van’da 22 Aralık 2023 tarihinde yağan kar yağışı ile birlikte düşen çığlar sonucu Van-Bahçesaray yolu ulaşıma kapandı. Yapılan çalışmalar sonucu yol 29 Aralık 2023 tarihinde ulaşıma açıldı. Ulaşıma açılan araç trafiğine açılmadan önce Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Çığ Tehlikesini Belirleme ve İzleme Komisyonu" üyeleri bölgede yapılan inceleme sonucu çığ riski devam ettiğinde dolayı yol araç trafiğine açılmadı. İlerleyen günlerde etkili olan kar yağışı ve birçok noktaya düşen çığlardan dolayı yol yeniden ulaşıma kapandı. Yaklaşık 4 aydan bu yana ulaşımın sağlanamadığı, büyük bölümünde metrelerce karın bulunduğu yolda, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Görentaş Şantiye ekipleri, havanın düzelmesiyle birlikte bölgede çalışma başlattı. Kar kalınlığının yer yer 3 ile 5 metreyi bulduğu bölgede 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’ne yaklaştı. Yüksek dağların yamaçlarından geçen yolda meşakkatli bir çalışma yürüten ekipler, birçok çığın düştüğü bölgede adeta kardan tünel oluşturarak ilerliyor. Kar kalınlığının iş makinelerinin boyunu aştığı, birçok noktaya düşen çığ nedeniyle kapsanan yolun 1 hafta 10 gün sürecek çalışmanın ardından ulaşıma açılması beklenirken, 1 kilometrelik yol yaklaşık 1 saatte açılıyor. Van-Bahçesaray yolunun kapalı olması nedeniyle ilçeye Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor.