YEREL HABERLER - 13 Nisan 2016 Çarşamba 17:03

Define Avcıları Tarafından Bulunan 3400 Yıllık Tarihi Kalıntılar Gün Yüzüne Çıkmayı Bekliyor

A
A
A
Define Avcıları Tarafından Bulunan 3400 Yıllık Tarihi Kalıntılar Gün Yüzüne Çıkmayı Bekliyor

Yozgat’ın Sorgun İlçesine bağlı Yeniyer Beldesinde bulunan M.Ö 1400-1200 yıllarına ait Hititlerin Heykel Atölyesi olarak kullanılan eserlerin gün yüzüne çıkması bekleniyor.
Define avcılarının kaçak kazı yapmaları sonucu fark edilen ve 1987 yılında Hapis Boğazı Harabeleri olarak koruma altına alınan Hititlere ait heykel atölyesinde bulunan tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.
Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz, Karakız Mahallesi Kazankaya, Armutlu ve Hapis Boğazı bölgelerinde tarihe ışık tutacak önemli arkeolojik eserlerin bulunduğunu belirterek, “İlk tarihi bulgular 1982 yılında Müze Müdürlüğü tarafından yapılmış. 1987 yılında ise Hapis Boğazı Harabeleri olarak koruma altına alınmış. 2009 yılında ise Yozgat Müze Müdürlüğü yaptıkları araştırmalar sonucunda Karakız Heykel Atölyesi olarak bu bölgeyi tescilledi” dedi.
DEFİNECİLER HEYKELLERE ZARAR VERİYOR
Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz, söz konujsu tarihi alana defineciler tarafından zarar verildiğini belirterek, “Bölgede define arayan kişiler bu eserlere zarar veriyorlar. Bu eserleri gören kişiler taşların altında tarihi bir eser arama niyetiyle taşlara zarar verip, bu tarihi eserlerin yok olmasına neden olabilirler. Bu nedenle Yozgatlı mülkü amirlerimizin, milletvekillerimizin ve bakanlarımızın bu bölge üzerinde biran önce çalışmalarını hızlandırarak bu bölgeyi turizme kazandırmalarını bekliyoruz. Aksi halde bu kadar önemli bir tarih yok olup gidecek.” diye konuştu.
Bölgenin Yozgat turizmine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, “Sorgun ilçemiz termal turizm açısından büyük gelişmeler yaşıyor. Buraya gelen turistler termalden sonra bölgemizde Hapis Boğazını gezme imkanı da bulacağı için ikisi bir bütünlük oluşturacaktır. Bu sebeple termal turizmi geliştirmek istiyorsa bu tür tarihi kalıntıların da biran önce gün yüzüne çıkması gerekir.” diye konuştu.
HİTİT ASLANLARIN SIRRI ÇÖZÜLEMEDİ
Arkeologların, Yeniyer Beldesinde yer alan her bir beş ton ağırlığındaki aslan heykellerinin sırrının çözmeye çalıştığını söyleyen Yılmaz, “Yağmacıların geçmişte zarar verdiği aslanların ne amaçla yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Hititlerin Anadolu’da egemenlik kurduğu M.Ö. 1400-1200 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen granit aslan heykellerinin, ileriye doğru hamle yapmış, başları biraz eğik, başlarının üst kısmı, enselerinden çok az daha yüksekte olması kutsal bir su kaynağına adanmış anıtlar olabileceği düşünülüyor.” dedi.
KAYALARIN YÜKSEKLİĞİ 2 METREYİ BULUYOR
Dev aslan heykelleri ve taş ocağında bulunan, en büyüğü iki metre çapındaki kayaların, arkeologların bu oymaların ne için yapılmış olduğu konusunda büyük bir merak uyandırdığını belirten Yılmaz “Karakız civarında yapılan araştırmalar heykellerin yapıldığı düşünülen tarihte, bu bölgenin bir Hitit yerleşimi olduğunu gösteriyor. Öte yandan heykellerin büyüklükleri yapıldıktan sonra uzak mesafelere taşınmağın son derece az olduğunu gösteriyor. Hititlerin heykeltıraş gelenekleriyle su kaynaklarına olan ilgileri arasında bu heykellerin önemi birbirine parelel.” şeklinde konuştu.
2.HAPİS BOĞAZI HİTİT HEYKEL ATÖLYESİ FESTİVALİ YAPILACAK
Başkan Yılmaz, geçtiğimiz yıl 1’inci Hapis Boğazı Hitit Heykel Atölyesi Festivali yaptıklarını, bu yıl ise 2’incisini yapacaklarına değinerek, “Karakız Mahallesi Hapis Boğazı mevkiindeki Hitit Taş Atölyesi’ni tanıtımına katkı sağlamak için geçtiğimiz yıl bir enlik düzenledik. Bu yıl ise 9-10 Temmuz tarihleri arasında 2’inci kez şenliğimizi yapmayı planlıyoruz. Bu tür şenlikler ile bu bölgeyi daha iyi tanıtmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Vali Çiçek Koltuğunu 8.Sınıf Öğrencisi Esma’ya devretti Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak koltuğunu Kocasinan İlçesi Sümer Ortaokulu öğrencilerinden Esma Necla Doğan’a devretti. Valilik koltuğuna oturan Esma Necla Doğan; "Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü olan TBMM çok zor şartlarda açılmıştır. Cumhuriyetimiz de büyük fedakârlıklarla, gayretlerle kurulmuştur. Ülkemizi çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaştırmak için hiç yorulmadan çalışmaya devam ederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu bayramın sevincini ve coşkusunu, tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyor, saygılarımızı sunuyoruz. Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı ve 104. yılını kutladığımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. Vali Esma Necla Doğan Vali Gökmen Çiçek’e; "TBMM’nin açılışının 104. Yıl dönümü kapsamında bizleri kabul ettiğiniz için Kayserili öğrenciler adına sizlere çok teşekkür ederim. Kayseri’ye ve Kayserililere olan samimi ve içten destekleriniz bizler için Türkiye Cumhuriyeti’nin milletine olan desteğinin de bir yansımasıdır. Görevde olduğunuz sürece Kayseri için özellikle turizm alanında yapmış olduğunuz çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yeşilhisar ilçemize bağlı Soğanlı Vadisinde gerek yöre halkına ve gerekse turizme yönelik yaptığınız katkıların yanında ilimizde gençlerimize yönelik ERVA Spor Kulübü çatısı altında yaptığınız zararlı alışkanlıkları önleyici çalışmalarınızda bizler için çok önemli. Birçok alanda canla başla çalıştığınız için bizlerin gönlünde ’Vali Amca’ olarak yer alıyorsunuz sizlere çok teşekkür ederim" dedi. ERVA Spor Kulüplerinden sorumlu Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’i telefonlar arayan Vali Esma Necla Doğan, ERVA projesinin gidişatı ile ilgili bilgiler aldı. İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile de görüşen Vali Doğan; "Okul önlerindeki yaya geçitlerinin güvenliğinin artırılması ve okul servislerinin daha sık denetlenmesi talimatı verdi. Öğrencilerin aileleriyle telefonda görüşerek teşekkür eden Vali Çiçek, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı ve öğrencilerle bir süre sohbet ederek yakın ilgi gösterdi. Programda, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse ve öğretmenler de hazır bulundu.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.