GENEL - 08 Mart 2018 Perşembe 17:20

Girişimci Üniversite Öğrencisi Kendi Mantar Tesisini Kurdu

A
A
A
Girişimci Üniversite Öğrencisi Kendi Mantar Tesisini Kurdu

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde girişimci üniversite öğrencisi Merve Akgül (24) tarafından Aşağıcumafakılı köyünde kurulan tam otomasyonlu mantar üretme çiftliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde hizmete girerek, 16 kadına istihdam sağladı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde girişimci üniversite öğrencisi Merve Akgül (24) tarafından Aşağıcumafakılı köyünde kurulan tam otomasyonlu mantar üretme çiftliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde hizmete girerek, 16 kadına istihdam sağladı.


Mantar üretimine karşı bir ilgisi olduğunu, bunun için de araştırma yaparken TKDK’nın hibe desteğini duyduğunu belirten Akgül “Ben çiftçi çocuğuyum. Babam köyümüzde çiftçilikle uğraşır. Mantar üretimine karşı büyük bir ilgim vardı. Güzel ve modern bir tesis kurmak için önce bir proje hazırlatıp TKDK’ya sunduk. Projemiz kabul edildi. Uzun suren bir kurulum aşamasının ardından ilk ürünümüzü bu gün alacağız ve tesisimizin açılışını yapacağız. Şu anda 16 kadın işçimiz var. İlerleyen zaman içerisinde alacağımız erkek işçilerle bu sayı 30’a çıkacak. Günde 600 kilo civarında bir mantar üretimi gerçekleştiriyoruz. Pazarlama ve istihdam konusunda sıkıntımız yok. İşçilerimizi genellikle tesisimizin kurulmuş olduğu köyden temin ediyoruz” dedi.Akgül, tesisin hizmete girmesinin ardından iş için başvuruların arttığını ve çalışan işçilere kendi mutfaklarında pişirdikleri değişik mantar menülü yemekler verdiklerini de sözlerine ekledi.



Tesis 200 bin ton kapasiteye sahip.



Tesisin özellikleri konusunda açıklamalarda bulunan TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker de, Yozgat’ta ilk kez bilgisayarlı tam otomasyon sistemiyle donatılmış bir tesisin açıldığını, yaklaşık 200 ton kapasiteli bu tesisin hizmete girmesinden büyük memnunluk duyduklarına işaret ederek “Kurulan bu tesiste hangi odadaki hangi bölümün ne kadar ısıya, karbondioksite, neme ihtiyacı var belirleniyor ve buna göre ısı ve nem veriliyor. Birer hafta arayla hazırlanan kompostlarımızda 60 ar gün mantar üretimi yapılabilecek. Bu da demek oluyor ki, burada sürekli üretim yapılacak. Tesisin diğer bir özelliği ise çoğu tesislerde kullanılamayan küçük parçaların, burada ki kurutma ve paketleme tesislerinde kurutularak otel, motel, lokantalarda satılabilecek olması. Kısacası oldukça modern bir tesis ve burada mantarın en küçük bir parçası bile ekonomiye kazandırılacak” şeklinde konuştu.


Türker, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çalışan kadınlara çiçek takdim etti. Bir milyon 600 bin liraya maal olan tesiste toplam 30 kişiye istihdam sağlayacağını belirten Akgül, toplam maliyetin bir milyon lirasını hazırladığı proje ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ dan (TKDK) aldığını, 600 bin lirasını ise kendisinin karşıladığını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Kadooğlu’ndan ihracatçılara uyarı Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda konuşan Başkan Celal Kadooğlu, ihracatçılara, “Finans yönetiminizi hassasiyetle yapın” uyarısında bulundu. Mehmet Surur Aydın’ın divan başkanı, Batuhan Memiş ve Mehmet Bülent Baharoğlu’nun da divan üyesi olarak görev yaptığı genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, TİM ve Bakanlık temsilcileri ile ihracatçılar katıldı. “Girdi maliyetlerine dikkat edin” Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, genel kurul sonrası yaptığı konuşmada, katılımcılara teşekkür ettikten sonra genel bir değerlendirme yaptı. Başkan Kadooğlu, 2023 yılında sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, “Şu anda finansa erişimde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Girdi maliyetlerinin arttığı, kur dengesinin aşağıda olduğu bir ortamda ihracat yapmaya çalışan bir aileyiz. Buradan ihracat ailesine bir mesaj vermek istiyorum; Lütfen hepimiz finans yönetimimizi hassasiyetle yapalım. Girdi maliyetlerimizde bir kemer sıkmaya, tasarrufa gidelim. Çünkü bol keseden dağıtabileceğimiz bir ortam yok. TL bazında yüzde 60-70 faizlerin olduğu, döviz bazında yüzde 12 ile 18 arasında maliyetlerin olduğu bir ortamda ihracat yapma mücadelesi veriyoruz. Gerçekten zor bir ortamdayız. Bu açıdan hepimizin çok hassasiyetle işimizin başında olmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Ta ki, 2024 yılı sonuna kadar bu süreç böyle devam edecektir. Enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artışlar kar marjlarımızı çok düşürdü. Bu nedenle işimize biraz daha konsantre olmamız gerekiyor. Ama ben şuna da inanıyorum ki; Bizim bu coğrafyanın insanları mücadeleyi seven bir ruha sahiptir. Allah’ın izni ile hepimiz bu mücadeleyi yapacağız ve başaracağız. Ben bütün ihracat ailemize güveniyorum” dedi. 174 ülkeye ihracat Genel kurulda, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2023 yılı faaliyet raporu oy birliği ile kabul edildi. Faaliyet raporunda, “Ülkemiz hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2023 yılında yüzde 8 artışla 12 milyar 380 milyon ABD doları olmuştur. Birliğimiz ihracatı ise yüzde 6,6 artışla 3 milyar 806 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 30,7 olmuştur. Birliğin bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise yüzde 32,4 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında, Birliğimizden yapılan ihracatın yüzde 16,2’sini makarna, yüzde 14,4’ünü buğday unu ve yüzde 12,7’sini ay çiçek tohumu yağı, yüzde 9,7’sini mısır oluşturmaktadır. 2023 yılında toplam 174 ülkeye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracı gerçekleşmiştir” denildi. Genel kurulun ardından Divan Başkanı Mehmet Surur Aydın da, yaptığı değerlendirmede, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin başarılı bir süreç geçirdiğini belirterek, “Başkanımız Celal Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Van Van YYÜ’de ’Turizm Haftası’ kutlamaları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) düzenlenen etkinliklerle ‘Turizm Haftası’ kutlandı. Van YYÜ Turizm Fakültesi, her yıl 16-18 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ çerçevesinde bir dizi etkinlik düzenledi. Turizm Fakültesi akademisyenleri ile öğrenciler düzenledikleri paneller, panayırlar, fidan dikimi ve bisiklet turu ile coşku dolu bir turizm şenliği yaşattı. Turizm şenliğinin ilk gününde; Van Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla Van YYÜ akademisyenleri tarafından ‘Van’da Yapılan Arkeolojik Kazıların İl Turizmine Olan Katkıları’ temalı panel düzenlendi. Van Müzesi’nde gerçekleştirilen ve Doç. Dr. Emine Cihangir moderatörlüğündeki panelde; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu, “Geleceğe Miras’ projesi’ kapsamında ‘Eski Van Şehrinde Planlanan Çalışmalar’, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu “Çavuştepe ve Zernaki Tepe Kazılarının Van Turizmine Katkısı” ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ercan Çalış ise “Gevaş Selçuklu Mezarlığı Kazı ve Restorasyonunun Van Turizmine Katkısı” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi. Etkinliğin ikinci gününde ise Van YYÜ Turizm Fakültesi bahçesinde gerçekleşen programda Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, bacasız sanayi olan turizmin önemine değinerek öğrencilere seslendi. Turizmin sadece yerel ve ulusal ekonominin canlanmasına katkı sunan ekonomik bir faaliyet olmadığını ifade eden Rektör Yardımcısı Baydaş, turizmin aynı zamanda kültürel bir etkileşim fırsatı oluşturduğunu belirtti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Van’ın sahip olduğu turizm potansiyelinin de farkında olduklarını vurgulayan Baydaş, “Bu potansiyeli en güzel şekilde değerlendirmek için ‘bacasız sanayi’ olarak bilinen turizmin birçok sektörü etkilediğinin farkında olarak tüm kent paydaşlarımızla koordineli şekilde çalışmakta ve Van şehrini bir turizm kenti haline getirme çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bilindiği üzere Van köklü geçmişi, sahip olduğu doğal değerleri ve derin kültürel mirasıyla, kedisiyle, gölüyle tam bir turizm kenti konumundadır. Biz, üniversite olarak kendi değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri ulusal, uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil ve tanıtma görevlerinin bilinciyle hareket etmekteyiz. Bu kapsamda, akademisyenlerimizle birlikte çeşitli çalışmalar yaptık ve hâlihazırda yapmaya devam etmekteyiz” dedi. Yaptıkları tüm çalışmalar ışığında Turizm Haftası’nda bölgedeki doğal, kültürel ve tarihi değerleri topluma ve dünyaya tanıtmak, bu değerleri vurgulamak ve turizmin ülkemize sağladığı yararları tartışmak için bir fırsat olarak gördüklerini belirten Baydaş; daha güçlü, daha nitelikli ve sürdürülebilir bir turizm için birlikte samimiyetle çalışmaya devam diyerek herkese teşekkür etti. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu da, yaptığı kısa konuşmasında turizmin önemine değindi. Turizmin ilgililerine dair bir bilinç ve farkındalık oluşturmak, bunun yanı sıra kentin turistik değerlerini tanıtmak ve öne çıkarmak için Turizm Haftası’nı bir şenlik hâline dönüştürdüklerini ifade eden Terzioğlu, bu etkinliğin ilerleyen yıllarda da çok daha genişleyerek, üniversitenin geleneksel bir etkinliği olması arzusunda olduklarını belirtti. Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş ve akademisyenler, Turizm Fakültesi öğrencilerinin ürünlerini sergiledikleri panayırı dolaştı. Öğrencilerin halay çekmesi ile devam eden şenlik, fidan dikimi ve bisiklet turu ile sona erdi.