GENEL - 28 Ocak 2016 Perşembe 17:21

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu Yozgat'ta İncelemelerde Bulundu

A
A
A
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu Yozgat'ta İncelemelerde Bulundu

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkiye’nin, hiçbir şekilde din, dil, ırk, mezhep ve siyasi bir ayrım yapmadan kapısını herkese açtığını, bugün Türkiye’de Suriyelilerle birlikte yaklaşık 4,5 milyon mültecinin yaşadığını, bunun dünyanın hiçbir ülkesinde görülmediğini söyledi.
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Yozgat’a geldi. Mültecilerin yaşam koşullarını yerinde inceleyen Başdenetçi Ömeroğlu, daha sonra Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı’yı makamında ziyaret etti. Valilikte bir açıklama yapan Ömeroğlu, Yozgat’ta Mülteci Kabul ve Barınma Merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, “Orada kalanlarla ayrı ayrı hiçbir idareci olmadan yalnız görüştük. Ben öncelikle Yozgat’a adım attığımızdan itibaren Sayın Valimiz ve arkadaşların çok yakın ilgisini gördük. Çok çalışkan, çok güzel işler yapmış. Kendisini içten tebrik ediyorum” dedi.
YOZGAT MÜLTECİ MİSAFİRHANELERİ TAM NOT ALDI
Bir hafta önce diğer denetçilerin Erzurum Aşkale’yi ziyaret ettiğiri ifade eden Ömeroğlu, “Bugün de Yozgat’ımıza geldik. Tek merkez burada Kabul ve Barınma Merkezi. Burada uluslararası mültecilik statüsünü almak için 3-5 yıl bekliyorlar. Birleşmiş Milletler bunları inceliyor, inceledikten sonra artık mülteci statüsüne alıyorlar ve istedikleri ülkeye gidebiliyorlar. Uluslararası mülteci statüsü isteyenler Türkiye’nin her yerinde barınabiliyorlar. Burada daha çok muhtaç olanlar ve çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Doğrusu benim görebildiğim kadar gerçekten hem hijyen, temizlik şartları hem kaldıkları yatak odaları hem de mümkün mertebe sosyal imkanlarını gayet iyi gördüm. Devlet bunlardan hiçbir para almadan, hiçbir ücret talep etmeden, genel ihtiyaçlarını çok rahat bir şekilde karşılıyor. Sağlık hizmetleri bakımından Türk vatandaşlarında olduğu gibi herhangi bir ücret talep edilmeden kamu hastanelerinde ve anlaşmalı özel hastanelerden giderebiliyorlar. 1 ve 2 Şubat tarihlerinde de 2 geçici barınma merkezini ziyaret edeceğim. Bunlardan bir tanesi Kilis Öncüpınar konteyner yeri, bir diğeri de Gaziantep İslahiye çadır kent. Daha önce uluslararası kuruluşlarda denetlerdiler. Son derece olumlu raporlar verdiler. Özellikle hem Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün ve AFAD’ın çok güzel işler yaptığını bizzat gözlemledim. Allah devletimize zeval vermesin” diye konuştu.
Osmanlı döneminden beri bu ülkenin herkese kapısını açtığına değinen Ömeroğlu, “Ülkemizde Suriyeliler dışında da mülteciler bulunuyor. Ülkemiz 4,5 milyon civarında bir mülteci barındırıyor. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yoktur. Göçler 1492 lerden başlamış ve ilk göç 500 bin Yahudiyi İspanya’da katledilmeden kurtarmış Osmanlı ülkesi bunları misafir etmiştir. Daha sonra kafkaslardan, balkanları almış, uzak doğudan almış, bugün Suriye’den almaktadır. Bu 16 Mart’ta da İspanya’dan ulusal ombusmanı gelecek, Gaziantep’te ziyaretlerde bulunacak.Bildiğiniz gibi her şeye rağmen hiçbir din, ırk, mezhep, siyasi bir ayrım yapmadan herkese kapısını açmıştır” ifadelerini kullandı.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ziyaretçilerinden dolayı Baş Denetçi Ömeroğlu’na teşekkür ederek, “Kamu denetçiliği kurumu başkanımız aynı zamanda baş ombudsman sayın Nihat Ömeroğlu bugün çalışma arkadaşlarıyla birlikte ilimize ziyaret gerçekleştirdiler. Başta Kabul ve Barınma Merkezi olmak üzere Yozgat’ta yaşayan ve ağırlıklı olarak Afganistan, Suriye ve Iraklı olmak üzere bir takım incelemelerde bulundular” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Çocuk Korosu’ndan 23 Nisan’a özel şarkı Niğde Halk Eğitim Merkezi Çocuk Korosu; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için ’23 Nisan’ şarkısı hazırladı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün ‘Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Geleceğimiz Olan Çocuklarımızla Buluşuyor’ teması ile ‘Minik Eller, Büyük Hayaller’ etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen projede 28 kişiden oluşan Çocuk Korosu, Koro Şefi Serdar Köşk eşliğinde 23 Nisan şarkısını ortaya çıkardı. Niğde Güzel Sanatlar Lisesi stüdyosunda kayıt altına alınan şarkının sözlerini okulun öğretmenlerinden Adem Korkmaz yazdı müziklerini ise Ersin Orhan ve Serdar Köşk yaptı. Çocukların ortaya çıkardığı eserle ilgili bilgi veren Koro Şefi Serdar Köşk; "Cumhuriyetimizin 100. yılında 23 Nisan coşkusuna bizim de bir katkımız olmasını istedik. Güzel Sanatlar Lisesi’nden edebiyat öğretmenimiz, Adem Korkmaz’ın sözlerini yazdığı, Ersin Orhan ve benim bestelediğimiz 23 Nisan şarkısını ortaya çıkardık. Bu eseri de stüdyomuza girip Niğde Halk Eğitim Merkezi Çocuk Korosu’yla seslendirdik. Video kayıtlarını, stüdyo kayıtlarını tamamladık. Yeni bir koroyuz, koroda 28 tane öğrencimiz var. Kasım ayından bu yana çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi. Koroda yer almanın çocuklara sağladığı katkılardan da söz eden Serdar Köşk; "Çocuk korosunda çocuklarımız cümle becerisinin gelişmesinin yanı sıra aynı zamanda ses eğitimi de alıyorlar. Bu kısa süreli yolda çok büyük başarı elde etmiş olduk. Bu projeyle de bu başarıyı taçlandırmış olduk" ifadelerine yer verdi. Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin ise; "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yer aldığı 22-26 Nisan tarihleri arasında geleneksel sanatlar ve kültürel mirasımızın tanıtılması, öğrencilerle yeni ilgi alanları oluşturulması ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla Hayat Boyu Öğrenme Kurumları, geleceğimiz olan çocuklarımızla buluşuyor temasıyla ‘Minik Eller, Büyük Hayaller’ adlı etkinlik gerçekleştirdik. Halk Eğitim Merkezimizdeki Çocuk Koromuz 23 Nisan şarkısını hocalarımızla birlikte besteleyip öğrencilerimiz söylediler. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.