YEREL HABERLER - 07 Mayıs 2016 Cumartesi 16:33

Müzedeki Yöresel Motifler Yeniden Hayat Buluyor

A
A
A
Müzedeki Yöresel Motifler Yeniden Hayat Buluyor

Yozgat müzesinde yer alan yöresel motifler el emeği göz nuru ile yeniden hayat buluyor.
Yozgat İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü, İŞKUR tarafından yapılan ortak projede Yozgat yöresine ait bez dokumalar ve motifler dokunarak yeniden hayat buluyor. Yozgat Kız İmam Hatip Lisesinde kurulan bez dokuma atölyesinde 25 kursiyer müzede bulunan motifleri tek tek dokuyup işliyor. Dokuma atölyesini ziyaret eden Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, unutulmuş kültürlerin yeniden hayat bulmaya başladığını belirterek, “Burada Yozgat yöresine ait motiflerin bulunduğu bez dokumalarına tekrar hayat veriliyor. İplik, buradan dokunmuş ve işlenmiş kumaş olarak çıkıyor. Bu çalışma yeni başladı inşallah artarak devam edecek. Burada amaç, unutulmuş olan yöresel kültürümüzün, tekrar hayat bulması, yeni nesillere aktarılmasıdır.” dedi.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kurs Öğretmeni Fatma Köker, Yozgat’a ait bez dokumacılığını tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, “Kültür Turizm Müdürlüğü ve İŞKUR aracılığıyla proje hazırlandı. Halk Eğitim Merkezi de kursiyerlerin belgelerini düzenleyecekler. Buradaki kursiyerlerimiz bu işi sürdürecek. Amaç eski sanatımızı gün yüzüne çıkarmak. Motifleri müze müdürlüğümüzden aldık ve Yozgat’a ait motiflerdir. Buradaki kursiyerler, hem İŞKUR’dan günlük yevmiye alıyor hem de meslek edinmiş oluyor. İnşallah kurs tamamlandığında kursiyerlerimiz bu işi sürdürecekler. Ayrıca 12 tezgah daha getirilecek. Şu anda 25 bayan kursiyerimiz bulunmaktadır” diye konuştu.
Burada yapılan işin hali ve kilim dokuması olmadığını dile getiren Köker, burada tamamen iplikten motifli olarak kumaş dokunduğu ve bunun da işlendiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.