YEREL HABERLER - 11 Nisan 2016 Pazartesi 16:22

Sorgun'da Çilek Üretimi Yaygınlaşıyor

A
A
A
Sorgun'da Çilek Üretimi Yaygınlaşıyor

Yozgat’ın Sorgun İlçesine bağlı Çiğdemli beldesinde alternatif ürün projesi kapsamında 6 dönümlük bir alana ekilen çilek, üreticiye gelir getirmeye başlayınca yörede çilek üreticisi sayısı artmaya başladı.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli beldesinde 2011 yılında alternatif ürün projesi kapsamında 6 dönümlük bir tarlaya ekilen çilek üreticinin yüzünü güldürünce, çilek üreticisi sayısı da her geçen yıl artmaya başladı. Bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte çilek üreticileri, tarlada, çilek fideleme, çapa ve sulama işlerine başladı.
2011 yılında 6 dönümlük alanda ekilen çilek ekiminin, taleplerin artması nedeniyle 2016 yılında 46 dönümü çıktığını belirten Sorgun İlçe Kaymakamı Ali Arslantaş “2011 yılında gerçekleştirilen deneme amaçlı çilek ekiminde olumlu sonuç aldık. Üreticilerimiz dekar başına 4 ton civarında ürün alması üzerine çiftçilerimiz çilek üretiminin karlı bir olduğunu görünce talepler artmaya başladı. 6 dönümlük çilek ekimi yapılan alan, bu yıl itibariyle 46 dönüme yükseldi. Gelen talepler üzerine İl Özel İdaresi’nden 2014 yılı bütçesinden aktarılan kaynak doğrultusunda bu yıl 46 dekar alana 2 bin 550 kilo plastik malç, 240 bin adet fide dikimi yapılarak, çilek bahçeleri oluşturuldu. İleri de Çiğdemli beldemiz çilek merkezi haline gelecek.” diye konuştu.
Çilek üretimi yapan 64 yaşındaki Mehmet Sungur, daha önce beldede yaşayanların çilek üretimi yaptığını belirterek, “Geçen yıl bende 3 dönümlük çilek bahçesi oluşturdum. Geçen yıl acemiliğimiz olmasına rağmen iyi gelir elde ettim. Bu yıl inşallah daha iyi olacak. 3 dönümlük tarla üzerine çilek fidesi dikimi yaptım. Fidelerin ve naylonlarını devletimiz karşıladı. Diğer kısmını ise kendi bütçem ile karşıladım. Burası bana yaklaşık 5 bin liraya mal oldu. Şuanda 17 bin adet fide dikimi gerçekleştirdik. Çilek üretimi aynen yeni doğan bir bebek gibi sürekli bakım istiyor. Gece gündüz sürekli ilgi gösteriyorum. İnşallah hasat zamanında istediğimizi alırız." ifadelerini kullandı.
Çiftçi Yunus Sungur ise, bu yıl ilk kez çilek ekimi yaptıklarını, 1,5 dönümlük tarla üzerine 7 bin fide diktiklerini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Ağrı Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile alakalı toplandı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar başkanlığında İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve ilgili Birim Amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, seçimlerde alınacak tedbirler detaylı şekilde ele alındı. Oy kullanılacak okullarda görev yapacak personelin belirlenmesi ve gerçekleştirilecek güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır olduklarını vurguladı. İpar, "Ağrı’da huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Seçim boyunca tüm sandıklar ve oy kullanma yerleri 7/24 emniyet güçlerimiz tarafından korunacak" dedi. İpar, şunları kaydetti: "Seçimlerde herhangi bir provokasyona ve yasa dışı faaliyete izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız oy kullanırken rahat ve huzurlu bir ortamda oy kullanabilecekler. Tüm hemşehrilerimizden de seçimlere demokratik olgunluk içinde katılmalarını ve herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemelerini rica ediyoruz." Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinin huzur ve güven içinde tamamlanması için tüm imkanlarını seferber etmeye devam edeceğini bildirdi.