YEREL HABERLER - 29 Ocak 2016 Cuma 15:37

Yozgat'ın Nüfusu Son 10 Yılda 72 Bin 687 Azaldı

A
A
A
Yozgat'ın Nüfusu Son 10 Yılda 72 Bin 687 Azaldı

Adrese dayalı nüfus sayım sistemine göre 2014 yılında 432 bin 560 olan Yozgat’ın nüfusu 2015 yılı sonu itibariyle 13 bin 120 eksilerek 419 bin 440’a düştü.
2015 yılında en çok göç veren il olan Yozgat’ta nüfus artış oranı binde eksi 30 olarak gerçekleşti. Adrese dayalı nüfus sayım sisteminin ilk yapıldığı 2007 yılında 492 bin 120 olan Yozgat’ın nüfusu her geçen yıl ortalama 10 bin azalarak 2015 yılı sonu itibariyle 419 in 440 geriledi. 2007 yılından bugüne kadar Yozgat Merkez ilçenin nüfusuna yakın 72 bin 687 kişi memleketini terk etti. Son on yıl içerisinde en çok göçü 13 bin 120 kişi ile 2015 yılında verirken, 2012 yılında da 12 bin 408 kişi göç ermişti.
Göçün en büyük sebebinin işsizlik olduğunu ifade eden vatandaşlarda Cihan Ulutaş, istihdama dönük yatırımın olmayışı, özel sektörün, teşvik yasalarından dolayı Yozgat’ı tercih etmemesinden dolayı iş bulamayan vatandaşların mecburen göç ettiğini söyledi.
Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Yozgat’ta her yıl ortalama 10 bin göç yaşandığını belirterek, “Göçün durdurabilmesi için istihdamın artması gerekmektedir. Son yıllarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteği ile projeler üretilmekte yeni yatırımlar yapılmaktadır. İnşallah bu yatırımlar göçü durduracaktır” dedi.
Göçün durdurulması için yatırım gerektiğine değinen Özışık, “Özellikle devlet teşvikleri özel sektör yatırımlarını artırmaktadır. Bu sebeple Yozgat’a özgü teşvik çıkarılması gerekir. Yozgat en avantajlı teşvik bölgesinde olması gerekiyor. Bunun yanında özellikle tarım ve havancılık sanayisine özel teşşeviklerin çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bozok Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kara’da, yaşanan göçler sebebiyle Ankara’daki Yozgat’ın, Viyana’daki Yozgat’ın büyüdüğünü ve bununla da gurur duyulduğunu belirterek, "Yozgat’taki Yozgat’ı küçülttük sıkıntı olacağını hiç düşünmedik. Bundan sonrada İstanbul ve Kayseri’deki Yozgat’ı büyütürsek eğer göç sorunu diye bir sorun kalmayacak. Çünkü göç verecek insanımız kalmayacak” dedi.
Yozgat’ın 2015 yılında 13 bin 120 göç verdiğini ifade eden Kara, "Her sene düzenli olarak 10 bin kişi göçüyor. Nüfus olarak ilimiz büyük bir şekilde eriyor. Üniversitede göç araştırma merkezinin acilen kurulmasını tavsiye ediyorum. Bu göçün sebepleri bilimsel olarak irdelenmelidir. İlimizde hızlı trenin neye yaradığını henüz bizler bile tam olarak kavramamışken, hızlı tren etki analizi yapılarak girişimcilerin buraya gelmesi noktasında cazip hale getirmemiz lazım.Sorgun, Yerköy, Şefaatli ve Boğazlıyan gibi ilçelerin kendi dinamiklerini bir an önce harekete geçirerek artık buradaki nüfusumuzun il dışına veya başka yerlere gitmesini engelleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.