GENEL - 24 Ekim 2018 Çarşamba 13:01

Yozgat’ın organik dev lahanaları görenleri şaşırtıyor

A
A
A
Yozgat’ın organik dev lahanaları görenleri şaşırtıyor

İç Anadolu’nun önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta lahana hasadı devam ediyor.

İç Anadolu’nun önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta lahana hasadı devam ediyor. Hasadı yapılan lahanaların büyüklüğü ise görenleri şaşırtıyor.


Yozgat merkez Topcu köyü ve Sorgun’un Burunören köyü ile Sarıkaya Elembey köyünde yöreye özgü organik tarım yöntemiyle yetiştirilen ve 10-63 kilogram arasında ağırlıkları değişen dev lahanalar bu yıl da pazarda ilgi odağı oldu.


Sorgun Buruören köyünde 4 yıldır yöreye özgü lahana yetiştiriciliği yapan İbrahim Aydoğan, 12 dönüm arazide damlama usulü sulama sistemi ile yetiştirdiği lahanaları perşembe günü Sorgun pazarında diğer günlerde ise Sorguna bağlı köylere traktör üzerinde götürerek sattığını söyledi. Türkiye’nin çeşitli illerinde üretimi yapılan lahanalara göre büyüklük açısından yarışabilecek durumda olduğunu ve daha lezzetli olduğun ifade eden Aydoğan daha sonra şunları söyledi:


"Şifa ve sağlık deposu Yozgat lahanalarının vatandaşlar tarafından sarmalık ve turşuluk olarak aldıkları gibi çeşitli hastalıklar için şifa olarak kullanıyorlar. Lahanaları büyük olmasına rağmen uzun süre bozulmadan ve lezzetini kaybetmeden evlerin serin bir kösesinde muhafaza edilerek kış boyu tüketilebilir. Yozgat’ta yetişen dev lahanaların lezzet ve büyüklük ve dayanıklılık bakımından Türkiye’nin diğer illerinde yetişen lahanalardan farklıdır. Alternatif ürün olarak ekimi yapılabilecek bir ürün. Yöremizin iklimi ve toprak yapısı bu lahanaların yetişmesine büyük katkı sağlıyor. Bozok üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İl Tarım müdürlüğü konuyu inceleyip araştırarak tanıtımını ve çekim alanını arttırmalıdır."


Yozgat merkeze bağlı Topcu köyünde organik dev lahana yetiştiriciliği yapan ve Kayseri Atatürk yolu üzerinde yol kenarında satış yaptığını söyleyen Nusret Alper ise 6 yıldır lahana yetiştirdiğini ifade ederek,"Topçu köyünün eskiden beri lahana ve kuru soğanının meşhurdur. Günümüzde ekimi birkaç kişi tarafından yapılıyor. Lahanaları zirai gübre kullanılmadan yetiştiriyoruz. Çok büyük olmasına rağmen küçük aileler dahi organik olması sebebiyle tüm aileler tarafından tercih ediliyor. Bize her konuda yardımcı olan Yozgat Ziraat odası Başkanı İsmail Açıkgöz’e teşekkür ederim" dedi. .

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti Edirne’de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne’nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne’nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti. Sabah eşi tarafından yatağında hareketsiz halde bulunan Dinar’ın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. İki ay içersinde 2 kardeşini toprağa veren ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın kalbi daha fazla bu acılara dayanamadı. Ciğerci esnafı Bahri Dinar’ın ağabeyleri Nazmi Dinar (68) Şubat ayında geçirdiği kalp krizinden, Bahattin Dinar (65) ise Perşembe günü Uzunköprü ilçesinde geçirdiği iş kazasında hayatını kaybetmişti. Ciğerci Bahri Dinar, ikindi namazının ardından Eski Camide düzenlenen cenaze töreni ile birlikte son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan çok sayıda vatandaş, göz yaşlarına hakim olamadı. Cenazeye Adülhey de katıldı Kurtlar Vadisi dizisinde hayat verdiği Abdülhey karakteriyle akıllarda yer edinen ünlü oyuncu Kenan Çoban da, "Sabah çok üzücü bir haberle uyandık. Yakın dostumdu. Bahri abi bir değerdi. Ciğerci Bahri diye anılıyordu ama bizim ciğerimizi yaktı. Edirne’mizin Türkiye’mizin başı sağ olsun" dedi.