GENEL - 02 Şubat 2018 Cuma 12:02

Yozgat’ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ’parmak çörek’

A
A
A
Yozgat’ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ’parmak çörek’

Yozgat’ta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yöresel lezzetlerden ’parmak çörek’ almak için vatandaşlar fırınlarda uzun kuyruklar oluşturuyor.

Yozgat’ta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yöresel lezzetlerden ’parmak çörek’ almak için vatandaşlar fırınlarda uzun kuyruklar oluşturuyor.


Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen parmak çörek, Yozgatlıların sabah kahvaltılarında vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yozgat’a has bir ekmek türü olan ve un, tuz ve ekşi mayadan oluşan ekmek 3 gün boyunca bayatlamadan muhafaza edilebiliyor. Parmak çörek taş fırında ateşe maruz kalmadan, fırının ısısıyla pişiriliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte parmak çörek üretimine başlayan ustalar, bu işlemi saat 16.00’a kadar sürdürüyor. İl dışına çıkan vatandaşlar da akrabalarına parmak çöreği hediye olarak götürüyor.


Parmak çöreğin Yozgat’a has bir ekmek türü olduğunu söyleyen fırıncı Bekir Kırdemir, "Parmak çöreğinin en büyük özelliği doğal olması. İçerisine katkı maddesi hiçbir zaman girmiyor. Ecdattan gördüğümüz ekşi maya ile bir gün evvel ayarladığımız bir hamur var, onu ekşileriz, bekletiriz. Un, tuz ve ekşi maya, başka hiçbir şey yok. Taş fırında 250 derece odun ateşinin közünde parmak çörek pişer. Yozgatlının en çok tercih ettiği damak tadı parmak çörektir. Yozgatlının şehir dışındaki akrabalarına da gönderdiği en büyük hediyedir" dedi.


Parmak çöreğin 3 gün boyunca bayatlamadan durduğunu belirten Kırdemir, "Sofraların vazgeçilmez tadı parmak çörek sadece Yozgat’a ait ve yöresel bir üründür. Yozgat Belediyemiz de parmak çöreği tescilledi. Parmak çöreğin tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. Dedem, babam bu işle uğraştı, ben de yaklaşık 35 senedir bu işle uğraşıyorum. Ben üçüncü kuşağım, daha onun ötesi de vardır ama parmak çöreğin şuanda bir asrın üzerinde bir mazisi var. Parmak çörek 1 liraya satılıyor. Tamamen el emeği göz nurudur. Günlük ortalama bin 500 ile 2 bin adet parmak çörek üretiyoruz. Vatandaş en çok sabah kahvaltısında parmak çöreği tercih ediyor" şeklinde konuştu.


Ankara’da yaşayan Mikail Arslan da, "Ankara’da yaşıyorum. Yozgat’a geldikçe her sabah buradan parmak çörek alırım. Lezzetine doyum olmaz. Yozgat’ın yöresel lezzetlerinden birisidir. 66 yaşındayım, 100 yılı geçkin de bir mazisi var. Her gelişimde gidişimde Ankara’ya parmak çörek götürüyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle gerçekleşen Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi, savunma sanayiinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. SSB Başkanı Görgün, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Savunma sanayiimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlattığımız olduğumuz ‘Millî Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz." Bu yeni yaklaşımla; verimsizlik, mükerrerlik, yanlış önceliklendirme, yetenek birikmesi, odak kayması, uzmanlık açığı gibi temel problemleri de en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Görgün, "Bu yetkinlik hamlesi ile birlikte; savunma sanayii ekosistemindeki çalışanların, aday çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yetenek mimarisi, yetkinlik inşası, uzmanlaşma, kritik deneyim ve beceri transferi konularında geliştirilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı. ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ kapsamında tüm firmalarımızın; stratejik planında beslenen, teknoloji yol haritası ile hizalanan, yetenek yönetimini inşa eden, performans yönetimini kurgulayan, yetkinlik geliştiren ve değişimi yöneten insan kıymetleri fonksiyonlarının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Görgün, "Bugün tüm yönleriyle ele alacağımız çevik proje yönetim yaklaşımı ve insan kaynakları süreçlerinde çevik yaklaşımlar, bu alanda etkin bir network (iletişim ağı) oluşumunu tetikleyecektir" diye konuştu. Görgün çalıştay sonrası ortaya konacak olan fikirleri ve saptamaları yakından takip edeceklerini de ifade etti.
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”