ÇEVRE - 04 Temmuz 2018 Çarşamba 15:46

Danıştay’dan 12 kata izin çıkmadı

A
A
A
Danıştay’dan 12 kata izin çıkmadı

Alaplı Belediye Meclisinin, ilçe sınırları içerisindeki bir taşınmaz bakımından, kat sınırını 5’ten 12’ye çıkarması yönündeki kararı, Danıştay 6.

Alaplı Belediye Meclisinin, ilçe sınırları içerisindeki bir taşınmaz bakımından, kat sınırını 5’ten 12’ye çıkarması yönündeki kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından hukuka aykırı bulundu.


Bilindiği üzere, CHP Belediye Meclis üyesi Hakan Uysal,Alaplı Belediye Meclisi’nden çıkan karara karşı yargı yoluna başvurmuştu. Yargılama nihayetinde Danıştay 6. Dairesi, Hakan Uysal’ın itirazlarını yerinde görerek, Belediye Meclis Kararının hukuka aykırı olduğunu tespit etti. Alaplı Belediye Meclisi, 1 Temmuz 2016 tarihli toplantısında, ilçe sınırları içinde kalan bir taşınmaz bakımından, kat yüksekliğinin 5 kattan 12 kata çıkarılması yönündeki imar planı değişikliğini oy çokluğuyla kabul etmişti.


Bu talep ile ilgili olarak, Meclis Üyesi Hakan Uysal; talebin mevcut haliyle kabul edilmesi halinde ayrıcalık niteliği görüntüsüne bürüneceğini bu nedenle ilçe genelini kapsayacak şekilde düzenleme yapılması gerekliliği gerekçesiyle İdare Mahkemesine, Belediye Meclis Kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasını akabinde ise söz konusu kararın iptali için İdare Mahkemesine dava açtı.


Yapılan yargılama sonucunda, Danıştay 6. Dairesi, Hakan Uysal’ın gerekçelerini ve aynı zamanda talebin kabulü ile halinde bahse konu alanda nüfus artışı olacağı ve fakat bu artışa yönelik olarak gerekli sosyal ve teknik altyapı alanların ayrılmamış olması gerekçesi ile Belediye Meclisi kararın iptaline karar verilmesi yönünde karar verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.