YEREL HABERLER - 23 Şubat 2017 Perşembe 14:04

Dokuma tezgahları çekmen bezi için çalıştı

A
A
A
Dokuma tezgahları çekmen bezi için çalıştı

Zonguldak’ın Alaplı İlçesi Hasanlı köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü Sosyal Proje Yarışması’nda başarılı görülen "Çekmene Can Veren Has Eller" projesi kapsamında kursa katılan köylü kadınları çekmen bezi dokumaya başladı.
Hasanlı Köyünde devam eden kursu ziyaret eden Bülent Ecevit Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksek Okulu Rıfkı Henden, Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, Alaplı Halk Eğitim Müdür Vekili Ömer Yavuz kursa katılan 37 kursiyerin dokuma tezgahlarında dokuduğu çekmen bezlerini inceleyerek kurs öğretmeni Öznur Yılmaz Beşevler’den bilgi aldı. Hasanlı Köyü Muhtarı Recep Tufan, Hasanlı köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü tarafından onaylanan “Çekmene Can Veren Has Eller” projesinde ilk çekmen bezlerini dokumaya başladıklarını söyledi.
Kursa 37 bayan kursiyerin katıldığını anlatan Tufan, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğüne sunduğumuz projenin amacı, unutulan kültürümüzü geri kazanma. Alaplı’yı ve köyümüzü tekstil kenti yapmak istiyoruz. Proje kapsamında alınan 11 tane dokuma tezgahını kurarak köylü kadınlarımız keten iplerini tezgahlara sararak dokuma yapmaya başladı. Burada hedefimiz Hasanlı Köyünü tekstil köyü yapmak ürettiğimiz ürünleri gerek Türkiye içinde gerekse yurtdışına satmak istiyoruz. Ayrıca çocuklarımıza da güzel bir miras bırakmak istiyoruz" diye konuştu.
Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik de, projede emeği geçenlere sonsuz teşekkür ettiklerini belirterek, “Çekmen can veren has elleri projesi çok güzel bir proje olmuş.37 bayan kursiyerimiz geçmişte ninelerimizin dokuduğu dokuma tezgahlarını başına geçerek gelecek nesillerle aktarmaya çalışıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Köşede oturalım eşlerimiz getirsin bizde yiyelim anlayışı değil de bizde üretelim bizde bir şeyler yapalım anlayışıyla kadınlarımız bu kurslara katılarak çekmene can verecekler” dedi.
Alaplı Meslek Yüksek Okul Müdürü Rıfkı Henden "Bu projede büyük emekleri olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu proje herkesin taktirini topladığı bir proje olmuş. Köylü kadınlarımızın dokuma tezgahlarında bölgemizin unutulmaya yüz tutmuş çekmen bezine tekrar can verecek olmaları bizleri son derece mutlu etmiştir. İlçemizde bu tür projelerin yaygınlaşmasını bekliyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.