EĞİTİM - 06 Kasım 2018 Salı 12:13

Dünya ikincisi uzay takımı, 2020’de pocket küp uydusunu uzaya fırlatacak

A
A
A
Dünya ikincisi uzay takımı, 2020’de pocket küp uydusunu uzaya fırlatacak

ABD’de düzenlenen ve NASA’nın sponsor olduğu CanSat Competition 2018 model uydu yarışmasında dünya ikinciliği elde eden BEÜ Grizu 263 uzay ekibi, 2020’de fırlatmayı planladıkları 250 gram ağırlığındaki pocket küp uydusunun prototipini tanıttı.

ABD’de düzenlenen ve NASA’nın sponsor olduğu CanSat Competition 2018 model uydu yarışmasında dünya ikinciliği elde eden BEÜ Grizu 263 uzay ekibi, 2020’de fırlatmayı planladıkları 250 gram ağırlığındaki pocket küp uydusunun prototipini tanıttı.


BEÜ Mühendislik Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin oluşturduğu ’Grizu-263’ uzay takımı, 8-10 Haziran 2018 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA tarafından düzenlenen model uydu yarışmasında (CanSat Competition) yarışmasında 41 üniversite arasına kalarak final yarışmalarına katılmayı hak kazandı. Dönemin Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın destekleri ile ABD’ye giden takım, CanSat Competition 2018’de dünya ikincisi oldu.


Türkiye’nin ilk hafif küp uydusu


BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Uzay Takımı’nı destekleyerek şöyle dedi:


“Grizu -263 isimli Mühendislik fakültemize bağlı bir öğrenci topluluğumuzun önemli projelerinden. Ne güzel bu gün buradayız. Topluluğun Zonguldak için büyük bir önemi var 1992 yılındaki maden faciasında şehit olan madencilerin anasına isim atfı yapılmış ama çalışmaları ile gerçekten çok kısa sürede büyük ilerlemeler kaydetmiş büyük bir topluluk. Geçen sene Amerika’da yapılan CanSat Yarışması’nda ikincilik gibi çok önemli. Bu derece üniversitemiz için. Yine bu sene yeni bir yarışmaya hazırlık içerisindeler. Ben bu kapsamda bütün emeği geçen topluluk öğrencilerimize kendi adıma üniversitemiz adına rektörümüz adına tebrik ediyorum. Aynı zamanda Mühendislik Fakültesi dekanımıza verdikleri desteklerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Yeni oluşacak yarışmada kendilerine başarılar diliyorum.”



“Uzayda 3 yıl kalması planlanıyor, 2020 Haziran ayında fırlatmayı düşünüyoruz”


BEÜ Grizu 263 Uzay Takım Lideri Muzaffer Duysal, 35 kişilik ekiple çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti. Pocket Küp uydunun 5 santimetre boyutla 250 gram ağırlığıyla en hafif uydu olacağını belirterek şöyle dedi.


“Bildiğiniz gibi geçen yıl 2. olduktan sonra projeleri geliştirmek için üniversitemiz adına düşündük ve farklı bir şey yapma kararı aldık. Diğer projemiz tabii ki devam ediyor. Bunu sürdürebilir hale getirebilmemiz için 35 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Bugün sizlere tanıtımı yapacağımız proje bir Pocket Küp projesi. Pocket Küp nedir 5 santime 5 santimlik boyutlu olan bir küp uydu, bu küp uydunun önemli tarafı bunu biz uzaya göndereceğiz. 500 kilometreye düşük yörüngeye yerleştirip görüntü ve veriler almasını hedefliyoruz. Uzayda 3 yıl kalması planlanıyor fırlatma tarihi olarak da 2020 Haziran gibi düşünüyoruz. Peki bu uydunun ne özelliği var? Neden biz bu işe giriştik küp uydular maliyetlerinin düşük olması ve insan gücünün daha az emek sarf edip daha kısa sürede üretilip çok tercih edilen uydular. Son 10 yılda inanılmaz bir revaçta olan uydular. Biz de bu yönde yeni belirlenmiş bir pocket küp projesini üretmeyi uygun gördük bu uydularla birlikte bunun bütün kartlarını biz üreteceğiz. Bu projede 2 üniversite ile ortak çalışıyoruz daha doğrusu teknik destek alıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı ve Hollanda’dan Delft Teknik Üniversitesi bu iki üniversiteden teknik destek alarak aslında bir yandan da üniversitemize teknoloji transferi gerçekleştirmiş oluyoruz. Ülkemiz adına burada aslında asıl amacımız teknoloji transferini gerçekleştirip yerli imkânlarla tamam mı bize ait olan kendi teknolojimizle uydumuzu üretmek. Önümüzdeki yıllarda çok değerli hale gelecek. Bugün de bir haber aldık Cumhurbaşkanlığı 100 günlük eylem planı vardı. Orada bir anlaşmadan bahsediliyordu. Düşük yörüngeye ürün atabilecek bir roket üretilmesi onun anlaşması da bugün yapılmış. Bu da şunu gösteriyor aslında yakın zamanda ülkemiz bu yeteneğe sahip olacak. Düşük yörüngeye roket fırlatabilecek bu işte de en büyük maliyet bu olduğu için bizde bu tip uydular üreterek daha az maliyetle daha etkin bir biçimde çalışma fırsatı bulacağız. Katma değeri daha yüksek ürünler ortaya koymuş olacağız, yüksek yüksek teknolojili ürünler ortaya koymuş olacağız.”



Grubun adını madende ölen 263 işçi anısına koydular


Proje danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Ekmekçi de proje hakkında bilgiler aktardı. Grizu 263 Uzay Takımı’nın dünya ikinciliğinden sonra çalışmalarını pocket küp uydusuna yönlendirdiğini aktaran Ekmekçi, şöyle dedi:


“Geçtiğimiz yıl ekibimizin başarısı ortadadır. Ekibimiz aslında şunu kanıtladı gerçekten Dünya ölçeğindeki üniversitelerde başa baş rekabet ortamı gerçekleştirdiler. Bu bize şunu gösterdi. Bu üniversitede gerçekten etkin bir eğitim vardır, öğrencilerimiz dünya ölçeğinde rekabetçi koşullarda yarışabilir ve hayallerini genişletebilme eğilimleri vardır. Bu hayallerini Dünya ikinciliğinden sonra kendiliğinden sonra genişletme kararı aldılar. Cep uyduları biraz daha uzaydan doğrudan haberleşmeyi sağlıyorlar. Tabii ki küçültme günümüz problemleri içerisinde önemli küçük ölçekli uydularla istenilen fonksiyonları yerine getirilmesi hem maliyet açısından önemli hem de katkılar sağlamakta ve özellikle fırlatma gelirleri düşmekte ve bu anlamda da önümüzde önemli fırsatlar sunmaktadır. Şimdi arkadaşlarımız yeni bir hayale yola çıkmaktadır başaracaklar bundan eminiz hem rektörlüğümüz hem dekanlığımız bu projede çok önemli rol oynamıştır emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikası sahibinin hobi olarak beslediği yarı tavuk-yarı horoz görenleri şoke ediyor. Sağ tarafı tavuk, sol tarafı horoz özelliklerini taşıyan kanatlı hayvanın Türkiye’de örneği yok. İngiliz bilim adamları, ender rastlanan, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan (jinandromorf/karmaeşeyli) Sam adı verilen yarı tavuk, yarı horoz örneği İnegöl’de yaşandı. Bursa’nın İnegöl İlçesinde hobi olarak kanatlı hayvan yetiştiren mobilya fabrikası sahibi İsmail Şentürk, geçtiğimiz yıl tavuklarının kuluçkaya yattığı yumurtalardan dünyaya gelen yarı tavuk yarı horoz özelliklerini taşıyan hayvanı görünce şoke oldu. Olayı anlatan İsmail Şentürk, "Geçen sene tavukların altından yumurtadan çıkan bir hayvanımız. Gün geçtikçe, büyüdükçe hayvanın cinsiyetiyle alakalı karar verme aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bazen horoz dedik bazen tavuk dedik. Tam olarak büyüdüğünde yarı horoz yarı tavuk olduğunu anladık. Bunun araştırmasını yaptık. Dünyada çok az rastlanılan bir vaka. Bizde olması sürpriz oldu. Bunu da paylaşmak istedik. Üreme anlamında bir şey söz konusu değil. Horoz veya tavuklarla eşleşmiyor. Yumurta da yapmıyor. Bunun sonucunda çift cinsiyetli olduğu için yönelme yok. Bundan dolayı yavru alma söz konusu olamaz. İlginç bir durum. Daha önce İngiliz bilim adamlarının önlerine böyle bir durum gelmiş. Bunu üniversitelerde araştırmaya almışlar. Bizim ilgimizi çekti" dedi. Özelliklerinden bahseden Şentürk, "Sağ tarafı tavuk, ibiği tamamen kısa, ince ve tamamen yeşil. Sol tarafında ibiği uzun, tamamen horoz. Sol bacağı sarı, horozların sarı olur genelde. Tavukların yeşilimsi. Aynı özellikleri taşıyor. Vücudunun yarısı da daha az gelişmiş tavuk gibi. Sol tarafı daha iri horozlar gibi. Budunda bile sağ budu daha zayıf, sol budu daha etli. Şu an salıyoruz araya ama eşleşme söz konusu değil. Hem horozlarla hem tavuklarla kavga ediyor. Tamamen farklı bir cinsiyet. İlgi alaka varsa üniversite araştırmak isterse oralara teslim edebiliriz" diye konuştu.
Konya Konya Fide’de satışlar başladı Konya’nın ilk ve tek fide üretim tesisi Konya Fide’de satışlar başladı. Konya’nın ilk ve tek sebze fidesi üretim tesisi olan Konya Fide’de yeni sezon satışları başladı. 2019 yılında Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi öncülüğünde Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği işbirliğinde ve KOP desteğiyle kurulan Konya Fide, kaliteli ürünleri ve fiyat politikasıyla bu yıl da satışlar başlar başlamaz üreticilerin gözdesi oldu. Üreticiler fideleri dört noktadan alabilecek Konya Fide’de 2024 satışları dört ayrı noktada gerçekleştirilecek. Karahüyük Mahallesi Damlakaya Sokak’ta bulunan ‘Sebze Fidesi Üretim Tesisi’ merkezli gerçekleştirilecek satışlar, çiftçilerin ve hobi amaçlı ekim yapanların daha kolay ulaşımını sağlayabilmek amacıyla Harmancık, Saraçoğlu ve Karatay Ziraat Odası Satış Noktalarında da gerçekleştirilecek. “Çiftçilerimizin yeni sezonu hayırlı ve bereketli olsun” Yeni sezonun üreticiye ve Konya tarımına hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram Belediyesi öncülüğünde kurulan sebze fidesi üretim tesisinin, Meram ve Konya çiftçisine kaliteden verime, uygun fiyattan kapasitesine ve sunduğu kaliteli hizmete kadar her yönden büyük yarar sağladığına vurgu yaptı. Konya Fide’nin şehir için bu alanda bir ilk ve tek olduğunu hatırlatan Başkan Kavuş, “Sebze Fidesi Üretim Tesisi sayesinde ekilecek fideler, Konya’nın iklimine uygun, hastalıktan uzak, ari ve hibrit tohum yöntemiyle üretiliyor. Üreticinin nakliye maliyetini düşürüyor, nakliyeden kaynaklanan sıkıntıları önlüyor. Kalitesi ve uygun fiyat politikasıyla da Konya çiftçisinin en çok tercih ettiği merkez oldu. Konya Fide işte bu avantajlarla yeni sezon satışlarına başladı. Tüm üreticilerimizi bu kaliteyi yaşamaya davet ediyorum” dedi. Vatandaşlar tesisin hizmetlerinden ve fidelerin kalitesinden çok memnun Sezonun açılmasıyla birlikte Konya Fide Üretim Tesisinden fidelerini alan vatandaşlar da tesisin hizmet politikasından ve ürünlerin kalitesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üç yıldır burayı tercih ettiklerini belirten vatandaşlar, “Konya Fide’nin ürünlerinden ve hizmetlerinden çok memnunuz. Ürünlerin kalitesi ve verimi çok güzel. Böyle bir tesisi kazandırdığı için Meram Belediyesine ve Başkan Mustafa Kavuş’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. İlk defa tesisten fide aldıklarını belirten vatandaşlar ise “Bu yıl burayı tercih etmemizin sebebi tavsiye üzerine oldu. Buradan fide alanlar çok memnun kaldıklarını söylediler. Biz de bu tavsiye üzerine bu yıl fideleri buradan alıyoruz. Ürünler gibi hasadımız da güzel olur inşallah” şeklinde konuştu.