GENEL - 09 Mart 2018 Cuma 17:38

İş-Kur "Zonguldak İş Gücü Piyasasında Kadınlar" istatistiklerini açıkladı

A
A
A
İş-Kur "Zonguldak İş Gücü Piyasasında Kadınlar" istatistiklerini açıkladı

Çalışma ve İş Kur Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, ’Zonguldak iş gücü piyasasında kadınlar’ istatistiklerini açıkladı.

Çalışma ve İş Kur Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, ’Zonguldak iş gücü piyasasında kadınlar’ istatistiklerini açıkladı.


İl müdürlüğü verilerine göre 2017 sonu itibariyle kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 21 bin 388 kişiden 11 bin 922’sinin kadın olduğu ve kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55’ini kadınların oluşturduğu belirtildi. İl Müdürü Gönül Demirsu, şu ifadelere yer verdi:


"İl Müdürlüğümüz verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle Kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 21.388 kişiden 11.922 ‘si kadındır. Bu verilere göre Kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55 ‘ini kadınlar oluşturmakta olup, işsizliğin yoğun olduğu grupların başında genç işsizlerden sonra kadın işsizlerin geldiği görülmektedir. Kurumun Ülke geneli verilerine bakıldığında İl verileri ile benzerlik göstermektedir. İlimizde kadın istihdamının az olmasının en büyük nedenlerini; mesleksizlik ve Zonguldak iş gücü piyasasının kadınlardan çok erkeklere yönelik sektörlerde işyerlerinin bulunması olarak belirtebiliriz. Yine, evlerde yapılan işler kapsamında (çocuk bakıcılığı, gündelik temizlik işleri, hasta ve yaşlı bakımı vb. işler) ve tarımda kadınların kayıt dışı istihdam edilmesi, kadınların iş gücüne katılımının resmi verilere yansımamasına sebep olmaktadır. Kurumumuzca, işverenlerin verdiği iş ilanlarında mesleğe yönelik özel durumlar olmadığı sürece cinsiyet ayrımcılığına izin verilmeyerek ilanlara kadın-erkek herkesin müracaat etmesi sağlanmaktadır. İşverenler ilan verme aşamasında konu hakkında uyarılmakta, mümkün oldukça ilanlarda cinsiyet ayrımcılığına müsaade edilmemektedir. İl Müdürlüğümüzün 2017 yılı verilerine göre 2.935 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirilenlerin 1.435 ‘ini kadınlar oluşturmakta olup, kadınların oranı yüzde 48’dir. Zonguldak iş gücü piyasası gibi emek yoğun ve erkek istihdamı ağırlıklı olan iş gücü piyasasında bu oran Ülke geneli verilerine göre iyi bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. İlimizde kadın istihdamı Ülke geneline göre iyi olmakla birlikte, kadınlar arasında mesleksizlik sorununun çözülmesi ve kadınların daha çok istihdamına olanak sağlanacak işletmelerin kurulması kadın istihdamını daha da arttıracaktır. Kurum hizmetleri içerisinde yer alan işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursu ve toplum yararına program gibi aktif iş gücü uygulamalarımızda da kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık politikası izlenmektedir. 2017 yılında düzenlenen 2.723 kişilik işbaşı eğitim programlarına katılan kadın sayısı 1.563 olup oran yüzde 57,40 ‘tır. Yine 1.702 kişilik düzenlenen mesleki eğitim kurslarında kadın kursiyer sayısı 1.534 olup oran yüzde 90,13 ‘tür. Toplum yararına programlardan faydalanan kişi sayısı 1.794 olup 1.075 kadın bu programlarda istihdam edilmiş ve katılım oranı yüzde 59,92’dir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.