GENEL - 17 Şubat 2018 Cumartesi 12:25

(Özel) Bin haneli köy, ödenmeyen elektrik faturası nedeniyle 2.5 yıldır susuz yaşıyor

A
A
A
(Özel) Bin haneli köy, ödenmeyen elektrik faturası nedeniyle 2.5 yıldır susuz yaşıyor

Zonguldak Alaplı ilçesine bağlı bin nüfuslu Kocaali köyünde vatandaşların, köye kurulan şebeke tesisinin ödenmeyen elektrik faturası nedeniyle 2.

Zonguldak Alaplı ilçesine bağlı bin nüfuslu Kocaali köyünde vatandaşların, köye kurulan şebeke tesisinin ödenmeyen elektrik faturası nedeniyle 2.5 yıldır evlerindeki musluklarından su akmıyor. Köy çeşmesinde sıra bekleyen vatandaşlar, su doldurdukları bidonlarla evlerinin su ihtiyacını gideriyor.


Alaplı ilçesine bağlı bin nüfuslu Kocaali köyünde yaşayan vatandaşların su problemi, köye kurulan şebeke suyu çözüldü. Ancak iddialara göre, köy muhtarı T.U., 2012 ila 2014 yılları arasında seçim vaadiyle köylüden elektrik faturası toplamadı. Tesisin biriken elektrik faturası nedeniyle enerji firması yetkilileri tesisi mühürleyerek elektrik kullanımını engelledi. 2.5 yıldır evlerindeki musluklardan su akmayan köylüler de çareyi asırlık kuyulardan, köy çeşmelerinden bidonlara su doldurarak buldu.


Kova ve bidonlarla suyunun başında sıraya giren köylüler evlerinin su ihtiyacını ise bu şekilde karşıladıklarını belirterek, 60 bin lirayı bulan elektrik faturası nedeniyle yetkililerden yardım istediler. Köylüler, bu durumdan çok rahatsız olduklarını, banyo, temizlik, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyledi. Susuzluk yüzünden köy imamının da tayin istediğini söyleyen vatandaşlar, köyde şebeke suyunun olmamasının işlerini bir kat daha zorlaştırdığını belirttiler.



"Parayı toplayabilirsek suyumuz akmaya başlayacak"


Köylülerden Kemal Bozkurt, elektrik paralarını 2012-2014 yılında seçim vaadiyle muhtar T.U., tarafından toplanmadığını ve son 2.5 yıldır ise köyde hiç su parası toplanmadığını ileri sürdü. Seçim sonrası su parası toplanmak istenildiğinde, su faturası yüksek çıktığından köylünün çoğu su faturasını ödemediğini iddia eden Bozkurt şöyle konuştu:


“Köyümüzün çeşitli nedenlerle dolayı elektriği kesildiğinden Köyümüze su basılmıyor. 2,5 yıldır köyümüzde su yok.Köy halkımız su olmadığından göç etmeye başladı. Suyumuzu çeşmelerden bidon ve pat pat’larla alıyoruz. İinşaatlarımızı yapamıyoruz. Benim oğlum Tunceli’de uzman çavuş, duş alamadığı için izine gelmeye korkuyor. Su parası toplanmadığından elektrik faturasını ödeyemediğimiz için köyümüzün elektriği kesince sularımız da kesildi. Tahmini olarak 60 bin TL belki daha fazla borcumuz var. Bu borcun faizi de geliyor. Parayı toplayabilirsek suyumuz tekrar açılacak ama para toplayamıyoruz. Su olmadığı için köyde çocuklar hastalanmaya başladı.”



"Suyumuz yok ki çamaşır makinemizi kullanalım"


Eşiyle birlikte çeşmeden el arabasında bidonlarla su taşıyan Müesser Bozkurt da çok zor günler yaşadıklarını anlattı. Müesser Bozkurt suların akmaması nedeniyle, 2.5 yıldır çamaşır makinesi kullanamadığını söyledi. Bozkurt, "2,5 yıldan beri çamaşır makinemiz olduğu halde çamaşırlarımızı elimizde yıkıyoruz. Suyumuz yok ki çamaşır makinemizi kullanalım. Köyümüz bu konuda çok mağdur. biz büyüklerimizden Başbakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan bütün yetkililerimizden yardım istiyoruz. Çok perişan durumdayız. Bu durumdan çok yakınıyoruz. Çamaşırlarımız ve tuvaletlerimizi yıkayamıyoruz. Köyümüzün susuzluğundan hocamız da gitti. Köydeki işlerimiz arasında bir de bu susuzluk yaşamı daha da zorlaştırıyor. Banyomuzu hafta da bir zor yapıyoruz. Hiç bir şeyimiz yok bu konuda. Ben çamaşırlarımı, perdelerimi 14 km uzaklıktaki Alaplı merkeze götürmek mecburiyetinde kalıyorum. Oğlum Doğu’da görev yapıyor. Bana ’Seni çok özlüyorum. Fakat bu su yüzünden gelmek istemiyorum. Anne bu susuzluk nerede, biz nerede yaşıyoruz. Ben günde 3 defa banyo yapıyorum, duş yapıyorum. Sudan çıkasım gelmiyor. Ben köye geldiğimde perişan oluyorum’ diyor. Nasıl çözülecekse bizim sorunumuza çözsün. Biz çok perişanız. Devletten yardım bekliyoruz. Şu anda su pompalarımız mühürlü” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”