GENEL - 20 Şubat 2017 Pazartesi 10:48

(Özel Haber) Gelin olduğu köye 35 yıl sonra muhtar oldu

A
A
A
(Özel Haber) Gelin olduğu köye 35 yıl sonra muhtar oldu

Zonguldak’ta 35 yıl gurbette yaşadıktan sonra gelin olduğu köye yerleşen 48 yaşındaki Şengül Geldi, üç erkek adaya rağmen muhtarlık seçimlerini kazandı. Bazı köy erkeklerinin "Kadından muhtar mı olur" eleştirisine rağmen görevini başarıyla sürdüren Geldi, Zonguldak’ın tek, kadın köy muhtarı olmanın gururunu yaşıyor.
1983 yılında evlenerek Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Müfettişler köyüne gelin olan 48 yaşındaki Şengül Geldi, köyde iki yıl kaldıktan sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. 35 yıl boyunca İstanbul Atatürk Havalimanı’nda işçi olarak çalışan Geldi, emekli olduktan sonra köyüne yerleşti.
Köy muhtarlığı seçimleri sırasında kendisine götürülen muhtarlık teklifine sıcak bakan Şengül Geldi, üç erkek adaya rağmen muhtarlık seçimlerini kazandı. 380 hanelik köyde muhtarlık görevini başarıyla sürdüren Şengül Geldi, köyün erkeklerinin ‘Kadından muhtar mı olur” tepkisine rağmen hizmetlerini aksatmadan devam ettiriyor.

“’Kadından muhtar mı olur’ dediler”
Yıllarca gurbette çalışan Şengül Geldi, emekli olup köyüne döndükten sonra yaşadığı süreci anlattı. Kapı kapı gezerek köy sakinlerine kendisini tanıtan Geldi, “Ben yıllarca burada oturmadım. Gurbetçiydim. Ama buranın geliniyim. Eşim buralı. 35 yıldır İstanbul’da ikamet ettim. Emekli oldum. Köyüme döndüm. Bir yıl falan olmuştu. Mahalleliden böyle bir teklif geldi. Çok düşündüm. Neden olmasın dedim. Bir beş yıl on yıl ne kadar olursa köyüme hizmet etmek istedim. Ama ben tek kadın muhtar adayıydım. Çevrede alışılagelmiş bir durum değildi. Bundan dolayı da çok düşündüm. Adaylığımı koydum. Seçimler yaklaştı. Ama rakip adaylarım üç erkek adaydı. Mahalleli beni doğru düzgün tanımıyordu. Seçim süreci boyunca bütün ablalarımı ağabeylerimi ziyaret ettim. Herkesle bu vasıtayla tanışmış oldum. Bazıları memnuniyetle karşıladı. Bazıları da ‘Hayır öyle şey mi olur?’ dediler. Kadından muhtar olamayacağını söylediler” dedi.

“Kız çocuklarının önünü açmak istedim”
Köy erkeklerine de kadın-erkek eşitliğini anlatan Müfettişler Köyü Muhtarı Şengül Geldi, görevinin ilk yıllarında zorlansa da köy halkının kendisini seçerek tarih yazdırdığını söyledi. Geldi, gelecek nesillerdeki kız çocuklarına da örnek olduğunu anlatarak şöyle devam etti:
“ Oturdum köy erkeklerine de anlattım. Kadın erkek eşitliği diye bir şey var. Biz hiçbir zaman ayrım yapmıyoruz. Hele ben hiç ayrım yapmıyorum. Onlara da anlattım. Bizden sonra gelen neslin, kız çocuklarının bir yerlerde hizmet verebilmesi için onların da yolunu açayım istedim. Böyle bir şeye cesaret ettim. Sağ olsun mahalleli de köylüm de beni buraya uygun gördüler. Üç erkek rakibimin arasında tek kadın muhtar olarak bir tarih yazdırdılar. Beni bu koltuğa oturttular. Neticede bir buçuk yıl çok zorlandım. Bayan muhtar olmanın biraz köy muhtarı olarak bana bazı bedeller ödettiler. Kaybetmişlikten dolayı bana erkek arkadaşlarım, ağabeylerim bana yardımcı olmadılar. Ben bir şekilde hizmetlerime devam ettim. Zaman verdim, dedim ki ‘İlk kez böyle bir şey görüyorlar. Ağabeylerim, amcalarım ilk kez böyle bir şey yaşıyorlar.’ Bir yıl zaman verdim. Bu bir yıl zamanda herhalde alışırlar diye düşündüm. Ama seven sevdi, hizmetlerim geldikçe ‘Gelen hizmete kör bakmayız. İş yapsın bize kadın erkek fark etmez’ diyenler de oldu. Bu şekilde muhtarlık görevimi yürütüyorum. İki buçuk üç yıldır bu görevimi sürdürüyorum. Ama bu işi zevkle yapıyorum. Köy muhtarı olmak yerine göre çizmemi çekiyorum dağa çıkıyorum. Yerine göre çizmemi çekiyorum iş makinesinin üstüne çıkıyorum. Ben işimi severek yapıyorum.”

Zonguldak’ın tek kadın köy muhtarı
Zonguldak’ın tek kadın köy muhtarı olma unvanını da elinde bulunduran Şengül Geldi, başarısının haklı gururunu yaşıyor. Geldi, “53 bin muhtar olduğunu biliyorum. 640’i kadın muhtar. Zonguldak civarında sanırım 4 ya da 5 muhtarız. Tek köy muhtarı olarak ben hizmet veriyorum. Diğer kadın muhtar arkadaşlarım mahalle muhtarı olarak görev yapıyor. Bundan dolayı inşallah daha çok sayımız artar. Erkek arkadaşlarım hiç gurur meselesi yapmasınlar. Ben ilk defa şöyle bir sloganla çıkmıştım adaylığıma, ‘Hep beraber el ele, barış içinde görev yapacağız.’ Zaman zaman bazen muhtarlıktan da çıktı kişiliğime saldırmaya kalktılar. Ama ben yine de onlara çok görmüyorum. Normaldir. Çünkü tek kadın muhtarım. Bunun gururunu yaşıyorum. Onlar da elbette bir gün ‘Bu bizim gelinimiz’ diye belki bir gün pes ederler diye düşünüyorum” diye konuştu.
Geldi, köy halkına verilen hizmetin artarak süreceğini ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Hamidiye Tabyalarında 23 Nisan coşkusu yaşandı Çanakkale’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Anadolu Hamidiye Tabyalarında gerçekleştirilen etkinliklerle çocuklar, bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümü kutlama programı Anadolu Hamidiye Tabyalarında gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Etkinliğe; Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve eşi Sibel Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve eşi Özen Algönül Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama programında Ticaret Borsası İlkokulu öğrencisi Cihan Ata Sevinç tarafından “Dünya Çocuk Bayramı” isimli şiir okundu. Kepez Atatürk İlkokulu öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisinin izlenmesinin ardından Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve eşi Sibel Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve eşi Özen Algönül Erkek ve protokol üyeleri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında okullar ve kurumlar tarafından açılan stantları ziyaret ederek, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sevincini ve coşkusunu paylaştı. Hamidiye Tabyalarında kurulan stantlarda çocuklar ile yakından ilgilenip, bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, stantlarda bulunan ürünler hakkında bilgi aldı ve çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.
Bursa Osmangazi, çocuklarla şenlendi Osmangazi Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla muhteşem bir kortej programı hazırladı. Çocuklarla birlikte Atatürk Heykeli’ne çelenk sunan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, daha sonra Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile süslenen Cumhuriyet Caddesi’ndeki kortej yürüyüşüne katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yılı, Osmangazi’de büyük coşkuyla kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bayram için ilk olarak Başkan Aydın, çocuklarla birlikte Atatürk Heykeli’ne çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Zafer Plaza Meydanı’nda binlerce vatandaşın katılımıyla bir tören gerçekleşti. “Çocukluğumuzu hatırladık” CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten ve meclis üyelerinin de katıldığı törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Tam 104 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak büyük kurtuluş savaşını o meclisten idare ederek savaşta bile kapatmayarak ardından Cumhuriyeti ilan edip tam bağımsızlığımızı bizlere armağan eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Büyük önder, o gün bir vizyon çizdi. Dünyada hiçbir ülkede olmayıp tek olan bir bayramı çocuklara hediye etti. 19 Mayıs’ı da gençlere hediye etti. Bunda büyük bir ileri görüşlülük, vizyon ve geleceğimizi emanet ettiği çocukların ne kadar değerli olduklarını bilmeleri ve ona göre yetiştirmemiz gerektiğini asla unutmamamız için ilan etti. O yüzden bu bayramda çocuklarımızın, yani geleceğimizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırladık. Umarım onlarla birlikte muasır medeniyetler seviyesine ulaşma arzusunu bizlere emanet edilen bu görevi hep birlikte daha iyi yapacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu. Sadi Etkeser İlkokulu öğrencilerinin bando ve halk oyunları gösterisinin ardından marşlar eşliğinde kortej yürüyüşüne geçildi. Başkan Aydın, çocuklar ve aileleriyle birlikte Zafer Plaza Meydanı’ndan Cumhuriyet Caddesi boyunca çocuk bandosu eşliğinde marşlar söyleyip, ay yıldızlı bayrakları sallayarak coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Esnaf ve vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği kortej yürüyüşü Abdal Meydanı’nda son buldu.