SAĞLIK - 20 Ekim 2017 Cuma 12:38

(Özel Haber) Soluk borusuna kaçan yabancı cisim hayati tehlikeye sebep olabiliyor

A
A
A
(Özel Haber) Soluk borusuna kaçan yabancı cisim hayati tehlikeye sebep olabiliyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Bülent Ecevit Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Uysal, çocuklarda soluk borusuna yabancı cisim kaçma vakasının sıklıkla görülebildiğine dikkat çekerek olay anında yapılabilecek müdahaleleri anlattı.


BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Uysal, çocuklarda soluk borusuna yabancı cisim kaçma vakasına ilişkin ilk müdahale yöntemlerini anlattı. Özellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuk grubunda yabancı cisim vakasının sıklıkla görülebileceğini anlatan Uysal, çocukların bu yaşlarda tadarak öğrenme ve tanıma yoluna gittiklerini belirtti.


Aniden morarma, solunum sıkıntısı ve hırıtlı şeklindeki belirtilerde ailelerin yabancı cisimden şüphelenmesini vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:


“Yabancı cisim aspirasyon dediğimiz hadise yani gerek erişkinlerde, gerekse çocuklarda ağızdan alınan bir cismin veya bir başkası tarafından ağza konulan cismin, kaçıp soluk borusuna hava yollarına ilerlemesi hadisesidir. Bu tarz olaylarda özellikle 6 ile 3 yaş arası çocuk grubunda çok sık görülebiliyor. Bunda birçok sebep etkendir. Çocukların her şeyi tanıma, öğrenme, gelişim dönemine geldiği için çocuklar daha çok cisimleri ağızlarına alarak, tadarak tanıma yoluna gidiyorlar. İkinci husus çocukların dişlerinin özellikle azı dişlerinin gelişmemesi bu ise çocukların ağızlarına aldıkları gıdaları sindiremeden soluk borusuna kaçmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla eğer aileler ve bakıcılar bilinçli değiller ise ne yazık ki üzücü hadiseler ile karşılaşılabiliyor. Bu tarz olaylarda ailelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Yabancı cismin soluk borusuna kaçtığının fark edilmesinde belirti olarak çocukta aniden morarma, solunum sıkıntısının aniden başlaması, hırıltının olması şeklindedir. Bunlar görüldüğü zaman ailenin bundan şüphelenmesi boğazına bir yabancı cisim kaçtığından şüphelenmesi gerekmekte ve buna ait evde ilk yardımda annenin, babanın veya bakıcının yapması gerekmektedir. Bunu yaparken de körlemesine yapması daha kötü sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Ağızda yabancı cismi gördüğü takdirde çıkarmasını öneriyoruz. Aksi takdirde daha ileri hava yollarına kaçıp daha ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. En kısa zamanda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, en ufak bir şüphede dahil sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz”.



“Öğrenmeyi engellemeyecek şekilde denetlenmeli”


Küçük yaştaki çocuklarda fındık, fıstık ve leblebi gibi gıdaların 4 ila 5 yaştan önce verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Uysal, “Tedavi aşamasında ise bronkoskopi dediğimiz bir işlemle bu hadiselere müdahale ediyoruz. Gerek çocuk yaş grubunda gerekse erişkin yaş grubunda; tedavi ediyoruz. Özellikle ailelerin çocuklara yabancı cisim kaçmayacak şekilde dikkat etmesi özellikle fındık, fıstık, leblebi gibi gıdaların 4-5 yaştan önce verilmemesi, besinleri sindirebilecekleri halde küçük boyuta getirilmeleri, küçük parçalı oyuncakları evde bulundurmamaları, çocuk öğrenmeye meraklıdır öğrenmesini engellemeyecek şekilde erişkinin denetiminde çocukların bulunmasını öneriyoruz” diye ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edecek. Rüzgar, genellikle güney, güneydoğu kesimlerinde kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde ve akşam saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 23 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 26 Adana: Parçalı ve az bulutlu 38 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Samsun: Parçalı ve az bulutlu 27 Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 29 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 25 Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 32