GENEL - 28 Mayıs 2020 Perşembe 14:50

Adana’da cuma namazı kılınacak cami ve alanlar

A
A
A
Adana’da cuma namazı kılınacak cami ve alanlar

Adana’da 919 cami bahçesi, 14 stadyum, 11 saha, 17 yeşil alan, 10 park, 25 pazar yerinin yanı sıra Merkez Park ve TÜYAP Fuar Alanı’nda cuma namazı kılınacak.

Adana’da 919 cami bahçesi, 14 stadyum, 11 saha, 17 yeşil alan, 10 park, 25 pazar yerinin yanı sıra Merkez Park ve TÜYAP Fuar Alanı’nda cuma namazı kılınacak.


Pandemi sürecinde alınan tedbirlerle ilgili gerçekleştirilmeye başlanan normalleşme planı kapsamında 29 Mayıs’tan itibaren ülke genelinde bulunan camilerde ve uygun alanlarda öğle, ikindi ve cuma namazları yeniden cemaatle kılınmaya başlanacak. Bu doğrultuda Adana’da yapılan çalışmaları değerlendiren Vali Mahmut Demirtaş, il genelinde 15 ilçede planlama yapıldığını ve belirlenen tedbirlere uygun şekilde ibadet edilebilecek camilerin ve alanların belirlendiğini söyledi. Vali Demirtaş, "İlimiz genelinde belirlediğimiz alanlar; 919 cami bahçesi, 14 stadyum, 11 saha, 17 yeşil alan, 10 park, 25 pazar yerinin yanı sıra Merkez Park ve TÜYAP Fuar Alanı’ndan oluşuyor. Ayrıca ilimizin tüm köylerinde de öğle, ikindi ve cuma namazları cemaatle kılınacak” dedi.


Camilerde ibadet ederken tüm vatandaşların; kendilerinin, sevdiklerinin ve etrafındaki insanların sağlığını tehlikeye atmamaları gerektiğini ifade eden Vali Demirtaş “Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan gereken hassasiyeti göstermelerini ve ibadet ederken Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen kurallara riayet etmelerini önemle rica ediyoruz” diye konuştu.


Vali Demirtaş, camilerde cemaatle ibadet ederken alınacak tedbirlerle uyulması gereken bazı kurallar hakkında şu bilgileri verdi:


"Camilerimiz ve mescitlerimizde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak, diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyen vatandaşlarımız için camilerimiz açık tutulacak. Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyan vatandaşlarımız evlerinde kalmaları konusunda kolluk görevlilerimiz ve müftülüklerimiz tarafından uyarılacak ve bilgilendirilecek. Cemaatle ibadete başlanan cami ve mescitlerimiz her gün düzenli olarak temizlenecek ve buralardaki klima ve havalandırma sistemleri çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutulmak suretiyle camilerimiz sürekli havalandırılacak. Camilerimizdeki ortak kullanım alanlarının asgari düzeyde tutulması amacıyla abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, vatandaşlarımız abdest gibi ihtiyaçlarını evlerinde veya iş yerlerinde gidererek camiye gelecek. Cami ve mescitlere gelecek vatandaşlarımızın yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilerek cemaatin kullanıma sunulacak.”


Vali Demirtaş, camilerde bireysel olarak veya cemaatle namaz kılacak herkesin maske kullanmasının zorunlu olduğunu belirterek cami ve mescit girişleri ile cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek tüm vatandaşların ellerini mutlaka dezenfekte etmeleri gerektiğini ve cemaatin sosyal mesafe kuralına uyarak fiziksel temastan mutlak surette kaçınması gerektiğini kaydetti.


Bu konuda cemaate gerekli bilgilendirme ile uyarıların müftülükler tarafından yapılacağını belirten Vali Demirtaş, “Biz de Adana Valiliği olarak belirlenen kurallara uyulmasını sağlamak amacıyla tüm çalışmaları ve denetimleri koordineli bir şekilde yürüteceğiz. Bu konuda Adanalı hemşehrilerimize kurallara titizlikle uyarak bizlere destek olacakları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Müftülüğünden üniversite öğrencilerine iftar yemeği Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde düzenlenen iftar programına İl Müftüsü Bekir Gerek ve eşi Hatice Gerek, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Tok ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Arı, İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu Ramazan ayında da öğrencilerimizin yanındayız. Onların manevi atmosferini paylaşmak ve bu bereketli sofrada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Gerek, ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel’e ve fakülte personeline teşekkür etti. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel de yaptığı konuşmada, İl Müftülüğü ile birlikte düzenlenen bu programdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İl Müftülüğümüze bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz. Bu tür programlar öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşamak ve paylaşmak bizleri mutlu ediyor." dedi. Program, yapılan duanın ardından İl Müftüsü Bekir Gerek’in öğrencilerle hasbihali ile sona erdi.
Muğla Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odalarıyla mutabakat imzaladı CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Muğla Merkez ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odaları başkanlarıyla mutabakat imzaladı. Muğla genelinde toplu taşıma hizmeti veren taşıma esnafının sorunlarına yönelik hazırlanan mutabakatın, Aras’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde ilk UKOME toplantısında gündeme alınacağı belirtildi. Mutabakatta, Aras’ın seçim çalışmalarında sık sık dile getirdiği ücretsiz ulaşımda şoför esnafının mağdur edilmemesi, taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi, ekonomik sebeplerle taşımacılık faaliyetlerini bırakmak zorunda kalan toplu taşıma esnafının yeniden faaliyetlerine başlaması için desteklenmesi maddeler arasında yer aldı. Mutabakat tutanağını Aras ve Muğla’nın 13 ilçesinin Şoförler Odası başkanları imzaladı. 7 maddeden oluşan mutabakat tutanağında 1- İlimizin nüfusunun her geçen yıl artması ve buna bağlı olarak Yolculuk taleplerinde artması nedeniyle, Özel Toplu Taşıma Aracı (ÖTTA) Dönüşüm Sisteminde 1/2, 1/3, 1/4 oranlarında dönüşen Toplu Taşıma Kooperatiflerinin talepleri doğrultusunda istedikleri oranda dönüşümlerinin revize edilmesi. 2- Büyükşehir Belediyemiz tarafından Özel Toplu Taşıma Araçlarına (ÖTTA) 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar devam edecek olan Ücretsiz Taşıma Desteği ödemesine güncellenerek devam edilmesi. (Meclis gündemine sunulacaktır. 3- İlçelerimizdeki taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi. (Alt komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 4- Muğla il genelinde uygulanan Kademeli Taksimetrenin kaldırılması isteminin odalarla görüşülerek ücret tarifesini yeniden belirlenmesi. 5- İlçeler arası toplu taşıma güzergâhlarının revize edilmesi (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 6- Özel Toplu Taşıma Araçlarının ÖTTA dönüşüm sistemine giriş yaşının 7’den 10 yaşa çıkarılması. 7- Ekonomik ve mücbir sebepler neticesinde taşımacılık faaliyetini bırakmak zorunda kalan Toplu Taşıma(servis, taksi, toplu taşıma) esnafımıza yeniden faaliyetlerine dönebilmeleri için çalışma başlatılması. (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir)
Aydın Efeler Belediye Başkan Adayı Yetişkin, can dostlar için hazırladığı projeyi açıkladı CHP Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir projesini daha kamuoyu ile paylaştı. Yetişkin, Aydın halkına “Efeler Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Geçici Bakım Evi ve Pet Otel” projesinin müjdesini verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efelere Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir yandan saha çalışmalarını sürdürürken bir yandan da projelerini açıklamaya devam ediyor. Son olarak ücretsiz wifi hizmetinin müjdesini paylaşan CHP’li Anıl Yetişkin, bu kez de hayvan severleri mutlu etti. CHP’li Yetişkin projesini şu sözlerle duyurdu: “Sadece Efeler ilçesinde yaşayan insanımız için değil, can dostlarımız için de yapılabilecek en iyi yaşam alanları ve rehabilitasyon merkezini de oluşturacağız. Proje kapsamında serbest yürüyüş güzergahları, hayvan oteli ve mezarlığı da bulunuyor. Bunun yanı sıra mama deposu, hayvan mutfağı, hayvan sahiplendirme ve sosyalleştirme alanı, kedi evi, pitbull ve ilk gelen hayvanlar ünitesi, müşahede ünitesi, küçük, orta, büyük boy ve evden atılanlar ünitesi, hamile ve yavrulu anne ünitesi, uyuz ünitesi, zoonoz ünitesi, çift tırnaklı hayvanlar ünitesi ve midilli atları gezi alanı, engelli hayvan ve serbest dolaşım alanı üniteleri yer alacak. Bunun yanında araç yıkama ve araç arınık ünitesi, hayvan oteli ve ilk gelen köpek kontrol ünitesi gibi onlarca ünite, sokak hayvanlarına hizmet verecek. Seçimden kısa bir süre sonrasında yapımına başlayacağımız bu proje yurt içinde ve yurt dışında gurur kaynağımız olacak” diye konuştu.