EKONOMİ - 24 Mayıs 2019 Cuma 13:44

Adana’da tarla balıkçılığı kazandıracak

A
A
A
Adana’da tarla balıkçılığı kazandıracak

Adana’da kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 143 firmanın 60 bin ton su ürünleri üretmesi, yıllık 2,5 milyar lira katma değer ve en az 2 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

Adana’da kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 143 firmanın 60 bin ton su ürünleri üretmesi, yıllık 2,5 milyar lira katma değer ve en az 2 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. OSB’de karides, levrek, çipura, sazan, yayın, kefal türleri, yılan balığı, yosuz tilapya, pangasus, trança gibi su ürünlerinin üretilmesi planlanıyor.


Türkiye’de bir ilk olarak kurulması planlanan Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tanıtımı ve yetiştirilecek potansiyel ürün çeşitleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere gerçekleştirilen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Su Ürünleri Çalıştayı başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, ülkenin geçtiği zor dönemde en büyük itici gücün ihracat olduğunu belirterek, “Biz de Birlik olarak ülkemiz için elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde Adana’nın Karataş ilçesinde Türkiye’de bir ilk olacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışmaya başladık. 2018 yılında Türkiye balık ve su ürünleri sektörü olarak 84 ülkeye yaklaşık 1 milyar dolar gibi rekor seviyede ihracat gerçekleştirdik. Ama biliyoruz ki bu rakamlar ülkemizin potansiyeli için yeterli değil. Bu rakamları çok daha yukarılara taşımalıyız. İşte bu hedef için kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesi’ni en etkin şekilde kullanmalıyız” dedi.



60 bin ton su ürünleri üretilecek, 2 bin kişiye istihdam sağlanacak


Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas OSB Projesi ile su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırım yapacak işletmelere yeni bir OSB kurulması ve su ürünleri sektöründeki kuruluşların aynı ihtisas organize sanayi bölgesinde toplanmasının amaçlandığını söyleyen Yamanyılmaz, “Projenin kamuya ait 6 bin 350 dönümlük alan üzerine uygulanması planlanmaktadır. Projenin tamamlanması ile birlikte alan parsellere ayrılarak, 143 adet firmanın yaklaşık 60 bin ton su ürünleri üreteceği, en az 2 bin kişiye istihdam sağlayacağı düşünülmektedir. Bu Organize Sanayi Bölgesi’nde karides, levrek, çipura, sazan, yayın, kefal türleri, yılan balığı, yosuz tilapya, pangasus, trança gibi su ürünleri üretilmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.


Tarım Orman Bakanlığı Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç da, “Bu projenin en iyiye ulaşması için birlikte gayret edeceğiz. Bu projenin altını birlikte hazırlayalım. Sektörün dönüşlerini alalım ve elimizden gelen her şeyi yapalım. Türkiye’de 37,5 milyon metrekare alana OSB kuruyoruz ve bunun 9 milyon metrekaresi Adana’da, 6 milyon metrekaresi su ürünleri OSB’miz, 3 milyon metrekarede sera OSB” dedi.



"Su ürünleri ihracatında 2023 hedefimiz 1 milyar doları yakaladık"


Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ise Türkiye’nin tarımda ihracatçı ülke konumunda olduğunu kaydederek, “Bu ihracattaki en önemli unsurlardan biri de su ürünleri. 2003 yılında su ürünleri Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmeye başlanmasıyla birlikte su ürünleri üretimi yüzde 400 artarak, 2018 yılında 315 bin tona gelmiş. İhracatı da yüzde 885 oranında artarak 2023 hedefimiz olan 1 milyar doları yakalamış durumdayız. Biz bu ihracatı arttırmaya kararlıyız. Bakanımıza yılın başında söz verdik, 2019 yılı içerisinde 170 bin ton civarında yeni su ürünleri istihsal alanını üreticilerimize teslim edeceğiz. Mersin ve Aydın’daki 50 bin tonluk projelere ilave olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin açıklarında ilave 50 bin tonluk denizde yetiştiricilik yapılacak alanın çalışmalarını da tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.



“Mevzuat, OSB kurulmasına değil tesis kurulumuna müsaade ediyor"


Adana Valisi Mahmut Demirtaş, zeminin tarla balıkçılığının oluşturduğu ve dünyada organize sanayi bölgesi olarak ilk olma özelliği taşıyan su ürünleri yetiştiriciliği girişiminin Adana’nın önemli projelerinden biri olduğunun altını çizerek, “Projede Karataş’ın tarım dışı 25 bin dekar arazisini kontrollü olarak toprak havuzlarda tarla balıkçılığı yaparak değerlendireceğiz. Yaklaşık 150 firmayla yıllık ortalama 60 bin tonluk su ürünleri hedefini gerçekleştirecek, 2 bin kişiye yakın istihdam sağlayacak ve yıllık 2,5 milyar TL katma değer elde etmiş olacağız. Hem istihdama hem ihracata hem de cari açığın kapatılmasına doğrudan katkıda bulunmuş olacağız. Projenin önünde duran yasal engellerin aşılması noktasında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile gerekli girişim ve yazışmaları yaptığımızı belirtmek istiyorum. Yasal mevzuat tesis kurulumuna müsaade ederken OSB kurulmasına müsaade etmiyor. İnşallah bu olumsuzlukları aşacak ülkemize, milletimize, Adanamıza katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçireceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yedigöze İçme Suyu Arıtma Tesisinin yapımı hızla devam ediyor Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından sürdürülen Yedigöze İçme Suyu Projesi ile 4 ilçede bulunan toplam 159 mahallenin içme suyu sorunu son bulacak. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Kozan ve İmamoğlu başta olmak üzere 4 ilçenin içme suyu sorununa son vermek ve vatandaşlara sağlıklı içme suyu ulaştırmak için başlattığı proje devam ediyor. Yedigöze Barajı İçme Suyu Projesi kapsamında Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde toplam 159 mahallenin içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Projenin ilk aşamasında İmamoğlu - Kozan arasında 37 kilometrelik içme suyu isale hattının yapımına başlanarak 5 kilometrelik kısmı tamamlandı. Proje dahilinde hızla ilerleyen bu aşama, bölgedeki içme suyu ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım niteliği taşıyor. İkinci aşamada ise 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen Yedigöze İçme Suyu Arıtma Tesisinin yapımına başlandı. Tamamlandığı zaman günde 116.000 metreküp su arıtma kapasiteyle hizmet verecek tesisin inşaat çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Plan dahilinde 2026 yılı içerisinde bitirilerek faaliyete başlaması bekleniyor. Üçüncü ve son aşamada ise Kozan ilçesine toplam 50 kilometre içme suyu hattı ve 8 adet yeni su deposu inşa edilecek. Bu çalışmalar esnasında merkez mahallelerde bulunan asbest borular sağlık standartlarına uygun yeni nesil kaliteli ve dayanıklı içme suyu borularıyla değiştirilecek. Bu şekilde Kozan, yeni bir içme suyu şebekesine kavuşmuş olacak. Bölgenin kalkınması için önemli bir fırsat sunan Yedigöze İçme Suyu Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte Kozan ve İmamoğlu ilçelerinin gelecekteki su ihtiyaçlarına güvenilir ve uzun vadeli bir çözüm sunulmuş olacak.
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül, “ İstanbul’da kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız” İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. Vali Gül, “İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozanlarla mücadele edeceksiniz, biz de yanınızda olacağız” dedi. İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğünde göreve başlayan denetim personelleri ile bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ile denetim personelleri katıldı. Programda İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Ticaret İl Müdürü yeni başlayan denetim personellerine hitap etti. Görevine başlayan personelleri tebrik ederek konuşmasına başlayan Vali Gül, “Hepinizi tebrik ediyorum. Allah, kazasız, belasız, yüz akı ile emekli olmanızı nasip etsin. Kamu görevlisinin en büyük sermayesi, başı öne eğilmeden emekli olabilmesi. İnşallah, ilk günkü heyecanınızla emekli olacaksınız. Sizlere emek veren ailelerinizi ve öğretmenlerinizi tebrik ediyorum. İstanbul, ortalama bir şehir değil. Sizlerle birlikte kuralsızlığı kural olmaktan çıkaracağız. Piyasanın dengesini bozan kişilerle sizler mücadele edeceksiniz. Biz de yanınızda olacağız. Fırsatçılık yapılmasına ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin rızkının çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Görevinizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İhtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız” ifadelerini kullandı. Vali Gül’ün, denetim personellerini tebrik ederek uğurlamasının ardından program sona erdi.
Kocaeli Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler Kayığıyla yıllarca halka hizmet veren ve 1. Dünya Savaşı sırasında ayrılıkçı Ermenilerin kurmuş olduğu çeteler tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde şehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm şehitler dualarla anıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından şehitlerimize ahde vefa örneği olarak ve ihya edilip ziyarete açılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı’nda anma programı gerçekleştirildi. Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilerek şehit edilen Hüseyin Kaptan ve ailesi için yapılan şehitlik ve anıt, ziyarete açıldığından beri şehitlerin hatıralarını ve kahramanlıklarını geleceğe taşımaya, tarih bilinci oluşturmaya devam ediyor. Şehitliğin ziyarete açılışının 3. yıl dönümünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 17 Ağustos Camii İmam Hatibi Veysel Karakaş’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. “Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” Programda konuşan başkan Yasin Özlü, “Başiskele’mizin tarihinde nice kahramanlıklar, nice zaferler, nice güzel hâtıralar bulunmaktadır. Ancak bunların yanında tarihimizde acı kesitler de vardır. Ermeniler, Osmanlı Devleti zamanında kendilerine sunulmuş olan özgürlük ortamında huzur ve refah içerisinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında yaşanan sıkıntılı durumu fırsat bilen bazı ayrılıkçı Ermeniler, kurmuş oldukları çetelerle Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” dedi. “Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak” Yenilenen şehitliğin 2021 yılında ilk kez ziyarete açıldığını belirten Özlü, “Başiskele Belediyesi olarak, şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir anıt ve şehitlik yaptık ve 24 Nisan 2021’de ilk kez ziyarete açarak tüm dikkatleri Şehidimiz Hüseyin Kaptan ve ailesine yapılan katliamın üzerine çekmiştik. Yapmış olduğumuz bu anıt ve şehitlik Kocaeli’nde bir ilk olup, 1. Dünya Savaşı sırasında, Milli Mücadele döneminde ve daha sonrasında şehit edilen bütün Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak, onlara olan saygımızı gösterecektir. Sözde Ermeni soykırımı yalanı ile milletimizi yaftalamak isteyenlere en güzel, en anlamlı cevabı Başiskele’mizden veriyor, tarihimizin gerçeklerini geleceğe taşıyoruz. Vatan, millet, bayrak ve dinimizin uğrunda şehit olan bütün vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ebedi mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu. Öte yandan gerçekleşen programa, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.