SAĞLIK - 10 Eylül 2019 Salı 12:43

Aort anevrizmasında anjiyo tedavisi dönemi

A
A
A
Aort anevrizmasında anjiyo tedavisi dönemi

Acıbadem Adana Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr.

Acıbadem Adana Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Bilal Kaya, eskiden cerrahi yöntemlerle düzeltilen aort anevrizması sorununu son yıllarda giderek artan oranda endovasküler yöntemlerle tedavi ettiklerini söyledi.


Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Bilal Kaya, kalbin son karıncığından çıkan aortun, ortalama 2,5 cm’lik genişliğiyle vücudumuzdaki en büyük damar olduğunu ifade eden, “Bu damarın zaman içerisinde farklı nedenlerle giderek büyümesi ve balonlaşması anlamına gelen aort anevrizması, kalbin büyümesine, solunumun güçleşmesine, bayılmalara ve sonuna ani ölüme kadar gidebilen çok ciddi bir sağlık sorunu. Bu sorunun genellikle başka amaçla yapılan tetkikler sayesinde tespit ediliyor. Daha önce ciddi cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılan bu hastalık artık anjiyo yöntemiyle çok daha kolayca tedavi edilebiliyor” diye konuştu.



Fark edilmeyen tehlike


Dr. Kaya, aort anevrizmasının çoğunlukla hastanın hiçbir şikayeti yokken, örneğin prostat veya bel ağrısı için yapılan taramalar sırasında ortaya çıktığını belirterek, “Karın içerisinde yer alan zamanla balonlaşmış aortun, yani şah damarının patlaması hastanın hayatını tehdit eden çok ciddi bir durum. Öyle ki doktorlar bu tür durumlarda hasta ile teşhisi paylaşırlarken ‘İçinizde pimi çekilmiş bir bomba var ve maalesef ne zaman patlayacağını bilemeyiz’ demek ihtiyacı bile duyabiliyor. Çünkü bu damarın patlaması kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Eskiden cerrahi yöntemlerle düzeltilen aort anevrizması sorunu son yıllarda giderek artan oranda endovasküler yöntemlerle, yani damar içinden tedavi ediliyor” dedi.


Cerrahi tedavide bütün karnın açılıp organların kenara alınması, daha sonra da karnın en arkasında yer alan balonlaşmış ana şah damarının kesilip çıkartılması ve yerine yenisinin dikilmesi gerektiğini bunun hem çok daha yüksek risk hem de daha uzun iyileşme süresi anlamına geldiğini ifade eden Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Kaya, endovasküler yöntem sayesinde karın hiç açılmadan, yalnızca kasıklarda ufak kesiler ile balonlaşmış ana şah damarının için özel stentler yerleştirdiklerini ve böylece tedaviyi sağladıklarını söyledi.



Tedavide multidisipliner yaklaşım


Kaya, aort anevrizmasında anjiyo yönteminin başarıyla uygulanabilmesinin kalp damar cerrahisi, girişimsel radyoloji ve anestezi uzmanlarından oluşan multidisipliner bir ekip çalışması ile mümkün olduğunu kaydederek, “Bu ekibin planlayıp gerçekleştirdiği endovasküler tedavi sayesinde hastalar yaşamı ciddi ölçüde tehdit eden bir rahatsızlıktan hem çok daha düşük bir riskle hem de hastanede uzun süre yatmak zorunda olmadan kurtulabiliyorlar” şeklinde konuştu.



Bu belirtiler alarm işareti


Özellikle bilinen kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerin şu belirtileri görmeleri halinde vakit kaybetmeden bir hastaneye başvurmaları gerekiyor:


“Karında şişlik ve dışarıdan görülebilen damar atışı, ele gelen nabızlı kitle, derin karın ağrısı, bel ağrısı, çene, boyun, sırt veya göğüs bölgesine yansıyan ağrı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Tobias Andresen: "İlk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını kazanan Tobias Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" dedi. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını DSM Firmeneich takımından Tobias Andresen 3 saat 29 dakika 42 saniye ile kazandı. Yarışların ardından Tobias Andresen açıklamalarda bulundu. Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum. Ayrıca Giro d’Italia hazırlıklarımızı tamamlamak ve öne geçme antrenmanı yapmak için de buraya geldik. Hollanda’da bir sprint antrenman kampımız vardı. Fabio ve ben birlikte çok çalıştık. Gerçekten Giro’ya uçmak için video analizimiz var ama açıkçası burada kendimizi kanıtlamak istedik. Fabio ilk galibiyetinden sonra çok mutluydu. İnanılmaz hızını gösterdi. Burada bazı galibiyetler almak istedik ve bu, Giro’ya giden sürecin bir parçası. Sprintlerde önceliğimiz her zaman Fabio’dur ve ben onun son önde gelen adamıyım. Henüz 21 yaşındayım, bu benim için büyük bir iş ama böyle günlerde bana genellikle önde kalmam söylenir. Yani eğer Fabio başaramazsa şansımı deneyebilirim. Ama eğer aşılırsa öncelik kendisinde kalacak. Rüzgar bugün ya da sadece son inişte bizi pek etkilemedi ama ben risk almamak için direkt gittim" dedi. "Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel" 20 kilometrede iki bisiklet değişikliği yaptığını da söyleyen Andresen, "Bitime 10 km kala pelotona yeni döndüm, bu yüzden kaçışı yakalamaya ne kadar yaklaştığımızın farkında değildim. Onları bu kadar geç yakalamamız biraz sürpriz oldu ama şans eseri Astana orada bir sürü yardımcıyla birlikte oradaydı. Bazen diğer takımların aradaki farkı kapatması konusunda da kumar oynamanız gerekir. Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Gerçekten hoş ve sıcak. Güzel bir ülke keşfediyorum, şu anda Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel. Her gün sahilde kalıyoruz. Bugün yollar biraz zorluydu ama aynı zamanda yarışı daha güzel hale getirdi. TUR aslında yapılması çok güzel bir yarış. Tüm bir günlük yarışlardan sonra, tekrar en iyi şeklinize dönmek için bu tür bir haftalık bir yarışa ihtiyacınız var. Bu etap yarışı zihniyetine geri dönmek güzel. Her gün zor olduğundan iyi bir şekil verir. Dört gün içinde dördüncü yarış lideri olmam da bunun zorlu bir yarış olduğunu gösteriyor. Çok açık. Her gün aynı sürücünün turkuaz formayı giymemesi ve aynı takımın çekiş yapmaması gerçekten güzel, bu yarış için iyi bir şey" ifadelerini kullandı.