SAĞLIK - 18 Ocak 2019 Cuma 09:55

Balcalı Çocuk Acil kurucusu Prof. Dr.Yılmaz’a 20. yıl sürprizi

A
A
A
Balcalı Çocuk Acil kurucusu Prof. Dr.Yılmaz’a 20. yıl sürprizi

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Acil Ünitesini yaklaşık 20 yıl önce kuran ve halen bu ünitenin sorumlusu olarak görev yapan Prof.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Acil Ünitesini yaklaşık 20 yıl önce kuran ve halen bu ünitenin sorumlusu olarak görev yapan Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz için başta akademisyen arkadaşları ve klinikte görevli uzman, asistan hekimler ile hemşireler ve personeller tarafından sürpriz bir kutlama gerçekleştirildi.


Çukurova Bölgesi’nin en donanımlı Çocuk Acil Merkezlerinden birine sahip olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Çocuk Acil Ünitesinin temelleri yaklaşık 20 yıl önce atıldı. Temelleri atan en önemli isimlerden biri olan ve halen bu ünitenin sorumlusu olarak çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz için 20. yıl kutlaması gerçekleştirildi. Kutlamada minik bir pasta kesilirken duygulu anlar yaşandı.


Sürpriz kutlamadan dolayı son derece mutlu ve bir o kadar da duygu dolu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, “Yaklaşık 20 yıl önce kurduğumuz Balcalı Hastanesi Çocuk Acil Ünitesi’nin bugün bölgeye hizmet veren çok önemli bir nokta haline geldi” dedi.


Yılmaz, yıllarca minik yüreklere hastalandıkları anda ilk dokunuşu yaptıklarını belirterek, işlerinin ne kadar zorlu olduğunun bilinciyle bu hayat dokunuşlarını yapmaya devam ettiklerini söyledi.


Hem teorik hem de pratik açıdan mesleki anlamda tecrübelerini yeni yetişen hekimlere bilgi birikimleri aktarmayı sürekli olarak ilke edindiğini belirten Yılmaz, “Bu organizasyonu düzenleyen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Yapılan konuşmanın ardından Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz’a 20. yıl anısına bir teşekkür plaketi verildi ve ardından pasta kesildi.


Sürpriz kutlamaya Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Yetişkin Acil Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, Yetişkin Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Kekeç, Doç Dr. Özlem Özgür Horoz, Çocuk Acil Ünitesinde görevli uzman roktorlar Sevcan Bilen, Gamze Gökulu, Pınar Çay, hemşireler ile personeller katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.