SAĞLIK - 15 Eylül 2020 Salı 09:10

Bir plazma bağışçısı artık 16 korona hastasına umut olacak

A
A
A
Bir plazma bağışçısı artık 16 korona hastasına umut olacak

Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Sağlık Bakanlığı’nın yeni geliştirdiği teknolojiyle artık 1 immün plazma bağışçısının 8 defa bağış yapabileceğini ve bu sayede 16 korona virüs hastasına umut olacağını söyledi.

Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Sağlık Bakanlığı’nın yeni geliştirdiği teknolojiyle artık 1 immün plazma bağışçısının 8 defa bağış yapabileceğini ve bu sayede 16 korona virüs hastasına umut olacağını söyledi.


Korona virüsle mücadele tüm dünyada devam ediyor. Aşı çalışmaları hem ülkemizde hem de dünyada sürerken hastalığı atlatmış kişilerin bağışladığı immün plazma ile korona virüs hastalarının hayatta kalmaları sağlanıyor. Geçtiğimiz 7 Nisan tarihinde ilk immün plazma bağışı yapılırken şimdiye kadar hastalığı yenmiş binlerce sağlıklı vatandaş tanımadığı başka kişilere umut olmak için bağış yaptı.


Her immün plazma bağışçısı geçtiğimiz haftaya kadar 6 korona virüsü hastasının kurtulmasına yardımcı olurken, Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen yeni teknolojiyle artık 1 bağışçı 16 kişiye umut olabilecek.



"Her sağlıklı vatandaşımız plazma bağışçısı olabilir"


Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ortalamasına göre Adana’da pandemi sürecindeki farkındalığın çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu hastalığı geçirmiş, şifa bulmuş ve üzerinden 14 gün geçmiş vatandaşlarımızı hastanelerde şifa bekleyenler için plazma vermeye davet ediyoruz. Tanımadığı ve bilmediği insanların hayata tutunması için plazma bağışı olmazsa olmazlardandır. 19-60 yaş arasındaki bu hastalığı geçirmiş her sağlıklı vatandaşımız plazma bağışçısı olabilir” diye konuştu.



"Yapılan laboratuvar çalışmalarıyla bu mümkün oldu"


Bir plazma bağışçısının 3 ay boyunca 8 defa bağış yapabileceğini söyleyen Saygılı, “Bugünden itibaren her plazma bağışçısı 3 ay boyunca 8 defa bağış yapabilecek ve o bağışları da her biri 400 miligram olmak üzere 2’ye böldüğümüzde 16 vatandaşımızın hayata tutunmasına destek olacak. İnsanlar 16 kişinin hayata tutunmasını istiyorlarsa en yakın Türk Kızılayı merkezine uğrayarak bağış yapmalı. Bunun iyiliği bulaştırmak için önemli ve vatandaşlık görevi olduğunu bilmeli. Sağlık Bakanlığına bağlı araştırma kurulu yapılan araştırmalarda önce 6 kişiye umut olan plazma, gelişen teknolojiyle içerisindeki antikor ve diğer tıbbi mikroorganizmalarla artık 16 hayatın kurtarılmasına neden olacak. Yapılan laboratuvar çalışmalarıyla bu mümkün oldu” diye konuştu.



"İnşallah bu hastalığı yeneceğiz"


Her geçen gün plazma bağışında da artışın olduğunu aktaran Saygılı, daha sonra şunları söyledi:


"Bu artışı her geçen gün arttırmamız lazım. Çünkü hastalık yukarıya doğru tekrardan tırmandı. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca her gün konuşarak dikkat edilmesi gerekenleri söylüyor. Artık hastalığı tanıdık, dün bilmiyorduk ama bugün biliyoruz. Dolayısıyla alacağımız tedbirler o hastalığı yenmemizin ana paradigmasıdır. İnşallah bu hastalığı yeneceğiz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”