KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2019 Pazartesi 11:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ahşap ibrik yaptı

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ahşap ibrik yaptı

Adana’da, yerli ve yabancı turistlere kentin dokusunu işlediği geleneksel el sanatı çalışmalarını sunan ahşap oymacı Ömer Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptığı ahşap ibriği teslim etmek istiyor.

Adana’da, yerli ve yabancı turistlere kentin dokusunu işlediği geleneksel el sanatı çalışmalarını sunan ahşap oymacı Ömer Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptığı ahşap ibriği teslim etmek istiyor.


Memleketi Mardin’de mobilyacılık yapan, daha sonra da Adana’ya gelerek hobi olarak başladığı, daha sonra meslek edindiği ahşap oymacılığını büyük bir zevkle yapan Ömer Erdoğan, birbirinden güzel eserleriyle adeta ahşaba hayat veriyor. Adana’nın tarihi ve kültürel eserlerine ahşapla yeniden hayat kazandıran Erdoğan, UNESCO’ya "Yaşayan İnsan Hazinesi" adayı olarak da gösterildi.


Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek üzere ahşap ibrik yaptığını belirten Erdoğan, "Cumhurbaşkanımıza hediye etmek için yaptığım bir ibrik çalışmam var. Bundan bir sene önce eğer Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilirse, bunu kendisine hediye edeceğimi belirtmiştim. Fakat kısmet olmadı. İnşallah onu da kendisine verebilirsek, ne mutlu bize" dedi.


Başta ahşap oymacılığı ve sedef kakmacılığı olmak üzere, Adana’nın kültürel dokusuna ait geleneksel el sanatı ile eserler üreterek iş yerinde sergileyen Erdoğan, Adana’yı gezmek için kente gelen yerli ve yabancı turistlere sanatını sunduğunu söyledi. Erdoğan, "Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum. Önce hobi olarak başlamıştım. Daha sonra meslek olarak ilgilenmeye başladım. Güzel bir iş, güzel bir meslek. Yeni nesillere aktarmak, sevdirmek daha önemli. Bu mesleğin sürdürülebilmesi için katkı koymaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.


Adana’nın tüm tarihi yapıtlarını ve dokularını minyatüre dökmeyi planladığını ve bu yönde ayrı bir çalışmasının sürdüğünü ifade eden Erdoğan, "Adana’nın dokularını yansıtmayı düşündüğüm çalışmanın, şimdilik yüzde 80’ini tamamlayabildim. İnşallah ilerleyen zamanlarda eksik yerlerini de tamamlayarak bununla ilgili muhteşem bir sergi yapmak istiyorum. Daha sonra bu eseri seri üretime geçirmeye çalışacağım" şeklinde konuştu.



Yaşayan İnsan Hazinesi’ne aday gösterildi


Yaklaşık 5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurun ardından ahşap işçiliği ve oymacılığı üzerine mahalli sanatçı tanıtım kartı aldığını anlatan Ömer Erdoğan, "5 yıldır da bu kartı, hakkını vermeye çalışarak taşıyorum. 2016 yılında ise Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün oluşturduğu komisyon ve Çukurova Üniversitesi’nin heyetiyle birlikte yapılan araştırmada UNESCO’nun ’Yaşayan İnsan Hazinesi’ne aday olarak gösterildim. Bu süreç biraz uzun sürüyor. Olumlu sonuçlanıp, bir ödül alsak, ne mutlu bize" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Afetzede vatandaş, yeni yuvasının anahtarını teslim almanın mutluluğunu yaşıyor Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan afetzede Osman Kara, TOKİ tarafından inşaa edilen yeni yuvasının anahtarını almanın mutluluğunu yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da afetin yaraları soruluyor. Kentin dört bir yanında TOKİ tarafından inşa edilen binalar her geçen gün yükseliyor. Payas ilçesinde de 1. ve 2. Etap deprem konutlarının anahtarları sahiplerine teslim edildi. Payas ilçesi Sincan Mahallesi’nde yaşayan Osman Kara’nın da evi depremde ağır hasar almış ve yıkılmıştı. Kara, ilçede bulunan TOKİ’lerde kuradan çıkan konutu için ön sözleşmeyi imzalayarak, yuvasının anahtarını aldı. Yeni yuvası için teşekkürlerini dile getiren Osman Kara, “6 şubat depreminde işte ev yıkılanlardan biriyiz, Allah milletimize o depremi bir daha yaşatmasın. Şuan var ya gerçekten, kendimi tutamıyorum yani o an hatırladıkça üzülüyorum. Öyle bir şey oldu ki yani daha şu yaşıma kadar böyle bir şey hiç görmedim. Yani depremi gördüm ama bu bir başkaydı yani. Allah kısmet ederse işte evimizi hazırladığımız zaman taşınacağız. Bu bir nimettir yani ben görmedim böyle devletin ev verdiğini, Allah razı olsun. Rabbim devletimize zeval vermesin Rabb’im, yani hepimize, gerçekten yani bu büyük bir nimettir. Allah razı olsun, yapanlardan edenlerden ve teşvik edenlerden. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçenlerden rabbim razı olsun” dedi.
Malatya Başkan Sadıkoğlu: “Yerinde dönüşüm desteği artırılmalı” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm desteğinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon TL vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini ve evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek?” diye sordu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya ve ülke gündemine dair değerlendirmeler yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi desteğinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 11 ili etkiledi ancak Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ı daha derinden etkiledi. Ayağa kalkma mücadelesi veren şehirlerimiz için bugüne kadar verilen desteler için devletimize müteşekkiriz ancak yeterli değil. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi, yani toplam 1,5 milyon TL’lik destek yeterli değil. Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini, evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek. Üstelik enflasyonist bir zeminde bu destek her geçen gün eriyor. İnşaat maliyetleri ortada, seçimden sonra doların yükseleceği yönünde spekülasyonlar var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış olacaktır. Dolayısıyla 1,5 milyon TL desteğin yetersiz kaldığını ve günümüz maliyetlerine göre yeniden belirlenmesinin şart olduğunu bir kez daha yineliyoruz” dedi.