GENEL - 21 Mart 2019 Perşembe 10:44

Deprem riskine karşı balkon uyarısı

A
A
A
Deprem riskine karşı balkon uyarısı

AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, binaların içinde yapılan değişimlerin yıkım riskini arttırdığını belirterek, “Oda büyütme, oda ayırma, balkonu içeri alma gibi durumlar binaların mühendislik hesaplarına zarar verir ve afette yıkım riskini arttırır” dedi.

AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, binaların içinde yapılan değişimlerin yıkım riskini arttırdığını belirterek, “Oda büyütme, oda ayırma, balkonu içeri alma gibi durumlar binaların mühendislik hesaplarına zarar verir ve afette yıkım riskini arttırır” dedi.


Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı (AOSB) sanayiciler ve çalışanlarına yönelik, “Afet Farkındalık Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde; afet oluşmadan, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler tüm ayrıntılarıyla anlatıldı.


AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, zaman zaman afette yapılması gerekenleri uygulamalı olarak anlattığı sunumunda, afetlere karşı alınacak en etkili yöntemin, eğitim olduğunu söyledi. Yüzer, “Yerleşim, üretim, alt yapı, ulaşım, haberleşme gibi, genel hayatın akışını bozacak ölçüde aniden veya belirli bir süreç içerisinde meydana gelen tabiat olayları” olarak tanımlanan doğal afet gerçeği ile yaşanmayı herkesi öğrenmesi gerektiğini vurguladı.



Marmara depremi örneği


Yüzyılın en yıkıcı depremi olarak kayıtlara geçen Marmara depreminde yaşananlardan örnekler veren Yüzer, afetin ne zaman geleceğinin bilinemediğini ancak, her an afet olacakmış gibi hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Yüzer, şunları kaydetti:


“Tehlike ve risk kavramlarının farkında olarak yaşamak çok önemlidir. Tehlike; bir afetin ya da felaketin gerçekleşmesi durumudur. Risk; bu tehlikenin gerçekleşme olasılığıdır. Japonlar afetle mücadelede en iyi millettir. Çünkü bu kavramları hayatı yaşarken kabul etmişlerdir. Okula gelirken, işe giderken, uyurken, gezerken sürekli bu kavramı göz önünde bulundurup kendilerini güvene almışlardır.”


Cihan Yüzer, afet çantası hazırlamanın önemine dikkati çekerek, bu çantada neler bulunması gerektiğini anlattı.


Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin-pekmez, meyve suyu vb.) ile önemli kişisel belgelerin afet çantasında mutlaka bulunması gerektiğini belirten Cihan Yüzer, giyecek, ilk yardım malzemeleri ve suyun da unutulmamasını istedi.



"Balkonları içeri almayın"


Bazı afetlerin insanların bilinçsizce yaptıkları uygulamadan da kaynaklanabildiğinin altını çizen Yüzer, şöyle devam etti:


“Komşunuz binaya çivi bile çakıyorsa gidin kibarca uyarın. Çünkü binaların yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisi kolonlara verilen tahribattır. Ruhsatsız yapılar ya da 2 katlı ruhsata 3 kat yapılması yıkım nedenlerindendir. Bir de çokça rastladığımız binaların içinde yapılan değişimler, oda büyütme oda ayırma balkonu içeri alma gibi durumlar binaların mühendislik hesaplarına zarar verir ve afette yıkım riskini arttırır. Unutmayın; balkonları dışarı çıkık olan evlerde ilk yıkılan yerler balkonlardır. Bu yüzden içeri alıp orada uzun vakit geçirmek riski katlar. Evlerimizi afete uygun dizayn etmek çok önemlidir. Üst raflara ağır eşyalar konmamalı, kilitli dolaplar tercih edilmeli evdeki vitrin tablo dolap vs gibi eşyalar sabitlenmelidir. Yataklar cam kenarında olmamalı. Evde aile içerisinde bir afet planı yapmak çok önemlidir. Evdeki herkes doğalgaz vanası nereden açılır kapanır su ve elektrik nereden açılıp kapanır bu bilinmeli ve afet alanında tahliye sırasında bunlara dikkat edilmelidir. Unutmayın, depremler önlenemez ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir."


Eğitimin sonunda, katılımcılara sertifikaları verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vitamin LGS’den sınava hazırlık sürecinde bire bir rehberlik desteği Türk Telekom’un iştiraki olan eğitim teknolojileri şirketi Sebit’in yapay zekâ destekli LGS’ye hazırlık ürünü Vitamin LGS’de, uzmanlar ile öğrencileri bire bir canlı görüşmelerde buluşturan rehberlik desteği başladı. Sebit, LGS’ye hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine yönelik psikolog ve psikolojik danışmanlarla bire bir rehberlik desteği hizmeti başlattı. 2 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezî sınavına kadar kalan sürede öğrencilerin ilk merkezi sınav deneyimlerinde kaygılarını azaltmak, sınavda nelere dikkat etmeleri gerektiği ve sınava kadar olan süreçte netlerini nasıl artıracakları konularında tavsiyeler sunmak üzere rehberlik desteği verilmesi hedefleniyor. Vitamin LGS hakkında şu bilgiler verildi: LGS hazırlığında uzmanlarla rehberlik desteği Vitamin LGS’de Akıllı yönlendirmeler yapan yapay zekâ teknolojisiyle Vitamin LGS, öğrencileri LGS hazırlık sürecinde adım adım destekliyor. LGS’ye hazırlanan öğrencilere sınav için gerekli olan analiz etme, kritik düşünme, problem çözme gibi üst düzey becerileri kazandıran Vitamin LGS; ‘Bire Bir Rehberlik’ uygulamasıyla da öğrencilerin uzman psikolojik danışmanlardan ve psikologlardan online rehberlik desteği alabilmelerini sağlıyor. Vitamin LGS Bire Bir Rehberlik Paketi’nde ‘Sınav Kaygısı Ölçeği’ ve ‘Çalışma Davranışı Ölçeği’ olmak üzere 2 test, öğrencilere yönelik 13 ve velilere yönelik 12 eğitim, kırkar ve yirmişer dakikalık 5 adet bire bir online görüşme bulunuyor. Online görüşmeler ek paketlerle artırılabiliyor. Öğrencilerin tüm ihtiyaçları tek bir sette 8. sınıf öğrencileri, yapay zekâ destekli Vitamin LGS’yle sınava eksiksiz bir şekilde hazırlanabiliyor. Vitamin LGS Seti’nde kişiye özel çalışma sistemi, uzmanlarla bire bir görüşmelerle rehberlik desteği, 16 bin soru ve çözüm videosu, konu anlatım videoları, MEB örnek soruları ve geçmiş yıllarda çıkmış LGS soruları, 13 deneme sınavı ve ‘Adım Kartları Seti’ bulunuyor. Toplamda 28 soru bankasıyla Türkiye’nin en iyi yayıncılarının kitaplarını bir araya getiren Vitamin LGS’yle öğrenciler, başka bir kaynak arayışıyla vakit kaybetmeden eksiksiz bir şekilde sınava hazırlanıyor.
Kocaeli Bu köy sadece çocukların İzmit’te hayata geçirilen "Lokomotif Çocuk Köyü"nde yarışmalardan gösterilere kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Eğitim atölyelerine de katılan minikler hem doyasıya eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin İzmit Doğu Kışla Gençlik Parkı içinde kurduğu Lokomotif Çocuk Köyünde birçok etkinlik düzenleniyor. Etkinlikte son olarak birbirinden heyecanlı sahne gösterileri, Hacivat ve Karagöz, İbiş ve Meddah ile sihirbaz gösterileri, sahne yarışmaları, tahta bacak ve jonglör yer aldı. Programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da, çocuklarla bir araya gelerek, mutluluklarına ortak oldu. Öğretici atölyeler Öte yandan, Lokomotif Çocuk Köyü, çocukların keşif yapma yönünü canlandırmanın yanı sıra, merak duygularının gelişmelerine de katkı sağlayacak. Çocuk köyünde bulunan vagonlar atölyelere dönüştürüldü ve 10 kişilik gruplar halinde 3-6 yaş arası çocuklara göre planlandı. Vagonlarda "minik tasarımcılar", "minik şefler vagonu", "minik çevreciler vagonu", "minik okurlar vagonu", "minik ressamlar vagonu", "minik mucitler vagonu", "minik mimarlar vagonu" ve "minik müzisyenler vagonu" olarak isimlendirildi. Atölyelerde oyun terapisi ile çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymaları hedefleniyor. Psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek Ebeveynler ve çocuklar için Lokomotif Çocuk Köyü’nde psikolojik danışmanlık hizmeti de verilecek. Çocuğun bireysel gelişiminin 3-6 yaş grubu özelliklerine uygun olarak ilerleyip ilerlemediğinin tespit edilmesi, çocuğun verdiği mesajların doğru algılanması ve oluşabilecek davranışsal veya duygusal sorunların önüne geçilmesi sağlanacak. Ebeveynlere de çocuğun gelişim süreçlerini nasıl izleyecekleri, çocuklarla iletişim kurarken zorlandıkları alanda nasıl davranmaları ve çocuğa hangi alanlarda destek olmaları gerektiği konusunda eğitimler verilmesi de planlandı.