EKONOMİ - 17 Kasım 2019 Pazar 11:07

İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki

A
A
A
İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İyi Tarım Uygulamaları adı altında üreticiye sağlanan desteğin geri çekilmesine tepki göstererek, “Bu mesele sadece Çukurova’daki üreticilerin değil, destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak bir karardır” dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İyi Tarım Uygulamaları adı altında üreticiye sağlanan desteğin geri çekilmesine tepki göstererek, “Bu mesele sadece Çukurova’daki üreticilerin değil, destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak bir karardır” dedi.


Doğan, yaptığı açıklamada, 12 yıl önce hayata geçirilen “İyi Tarım Uygulamaları ile birçok üreticinin üretime devam etmesine destek olunduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanına Adana’da sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, İyi Tarım Uygulamaların destekleri kaldıracak mısınız diye sorduğunu ve daha çok destekleneceği yanıtını aldığını hatırlattı.


İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerinin heyecanla beklediği destek müjdesini, 24 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklandığını fakat 9 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteğin geri çekildiğini belirten Doğan, "Üretimde çelişkiye yer olmaz. Kaybeden sadece üretici değil, Türkiye olur” dedi.


Dünyada iyi tarım ve organik tarım desteklemeleri artarken, bu desteklerin Türkiye’de kaldırıldığına üzülerek tanık olduklarını söyleyen Doğan, "Desteklerin düşmesi iyi tarım ve organik tarım ile uğraşan çiftçi sayısını azaltacaktır ve yine bilinçsizce ilaçlama ve üretime yöneltecektir. Son 5 yılda bu projeye dahil olan çiftçilerde büyük artış oldu. Türkiye genelinde 100 bin üreticiye ulaştı. Çiftçilerimiz, ürünlerini belli miktarda masraf yaparak sertifikalandırdı. Bu süreçteki tek umutları ise bu hibeden yararlanmaktı ancak 9 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan Tarım Bakanlığının tebliğiyle sistemdeki 100 bine yakın çiftçimiz bir anda sistem dışında bırakıldı” şeklinde konuştu.



"Telafi edilmesi şart"


Üreticilerin, toprak-su, pestisit analizleri ve sertifikasyon bedellerini devlete güvenerek girdilerin yükseldiği bu dönemde en az 2 bin TL harcama yaptığını, ancak son tebliğle üreticinin hüsrana uğradığını söyleyen Doğan, "Her yıl mayıs haziranda açıklanan destek bu yıl ekim sonunda açıklandı. Tebliğ 2019 yılını kapsadığından çiftçi destekten mahrum kaldığı gibi devletine güvenerek yaptığı tüm yatırım cebinden çıkmış oldu. Her yıl destek alan üreticiler de analizleri yaptırarak, tüm masrafları cebinden ödeyerek üretim yaptılar. 15 gün arayla üreticilere yapılan bu ters köşe politikasına bir an önce son verilmeli ve Tarım ve Orman Bakanlığının, yaklaşık 100 bin üreticiyi mağdur edecek ilgili maddeyi tebliğden çıkarması gerekmektedir. Yüreğir Ziraat Odası olarak üreticilerimizin arkasındayız ve bu haksızlığın çözülmesi için ne gerekiyorsa yapacağımızı bir kez daha belirtiyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Beş bin yıllık geçmişe sahip olan "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Midyat Belediyesi tarafından yürütülen "Matiate Yer Altı Şehri Projesi" ile Türkiye’nin en büyük yer altı şehirlerinden biri gün yüzüne çıkarılıyor. Midyat’ta bulunan ve yaklaşık 50 bin kişinin yıllarca kapalı yaşayabilecekleri bir alana inşa edilen bu yer altı şehrinin turizme kazandırılmasıyla Mardin’in Midyat ilçesi adına önemli turizm destinasyonlarından biri olması öngörülüyor. Matiate Yer Altı Şehri, Midyat Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan temizlik çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk başlarda sığınma amacıyla inşa edildiği düşünülen bu yer altı şehrinin, yapılan araştırmalar sonucunda barınma, soğuk hava deposu, ahır, gömü alanı, tapınak gibi çok farklı işlevler gördüğü ortaya çıktı. Kazı ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yer altı şehrinin içindeki tünellerin güvenli gezinti yollarına dönüştürülmesi, aydınlatılması ve havalandırılması, yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının yapılması, medeniyetlere ait buluntuların ortaya çıkarılması, yer altında saklı kalmış mekanların yeniden canlandırılması ve düzenlenmesi ile turizme kazandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen Matiate Yer Altı Şehri’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültür ve turizmi adına önemli bir durak olması hedefleniyor.
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.