SAĞLIK - 08 Kasım 2019 Cuma 17:02

Kimlere tüp bebek tedavisi gerekir

A
A
A
Kimlere tüp bebek tedavisi gerekir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Çağlar Aytaç, tedavi veya cerrahi ile nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra yine gebelik oluşmuyorsa hastayı yardımla üreme yöntemlerine yönlendirdiklerini söyledi.


Doç. Dr. Pınar Çağlar Aytaç, kısırlığı çiftlerin düzenli ilişkiye rağmen 1 yıl boyunca gebelik oluşmaması olarak tanımlayarak, “Toplumda yüzde 15-20 oranında görülebilmektedir. Kısırlık her iki çiftten de kaynaklanabilir. Kadından kaynaklanan nedenler yumurtlamama sorunu, yumurta rezervinin azalması, rahim şeklinde anomaliler, tüplerde tıkanıklık veyahut rahimde yapışıklık, erkekte sperm sayısının az veya hiç olmaması, sperm hareketliliğinin ve baş, boyun ve kuyruk olmak üzere şekil bozuklukları sayılabilir” dedi.



Kimlere tüp bebek tedavisi gerekir?


Doç. Dr. Aytaç, başvuran hasta ve eşlerine önce ayrıntılı bilgilerini ve muayenelerini yaptıktan sonra kısırlık nedenlerini araştırdıklarını belirterek, “Saptadığımız nedenler tedavi veya cerrahi ile ortadan kaldırıldıktan sonra yine gebelik oluşmuyorsa artık hastamız yardımla üreme yöntemlerine yönlendiririz. Erkeğin sperm sayısı çok düşük veya analizlerde sperm izlenmiyorsa, kadının her iki tüpü tıkalı veya cerrahi ile çıkarılmışsa, kadında yumurtlama sorunu ilaçlarla çözüldüğü halde yine de en az 2 yıl boyunca gebe kalmamış ise, korunmasız evlilik süresi 1 yılı geçmiş iken kadın yaşı 38‘in üstüne çıkmış veya yumurtalık rezervi azalmışsa ya da bütün yapılan testler normal ama çiftin en az 2 yıl boyunca gebe kalamamış ve 2-3 ay aşılama da uygulanmış veya 3- 4 yıldan uzun kısırlık süresi varsa bu hastalarımıza tüp bebek tedavisini öneriyoruz” diye konuştu.


Tedavi öncesi hastalara önerilerde bulunan Aytaç, “Hastalarımıza düzenli 1 yıl ilişkiden sonra, kadın yaşı 35‘in üstünde ise 6 ay sonra mutlaka bir infertilite ile ilgilenen kadın doğum uzmanına başvurmalarını özellikle belirtmek isteriz. Maalesef anne yaşı ilerledikçe üretilen yumurta sayısı ile birlikte kalitesi de düşmektedir. Bu nedenle ileri anne yaşında vakit kaybetmemelerini öneriyoruz. Eğer sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmalarını, kilolu iseler ideal kiloya ulaşmalarını, şeker hastalığı, hiper veya hipotiroid gibi sistemik hastalıkları olanların mutlaka hastalıklarının kontrol altında olması gerekmektedir. Aslında genel sağlık önerilerine uymaları dışında çok özel bir diyeti veya formülü yok” dedi.


Doç. Dr. Aytaç, tüp bebek tedavisinde SGK desteği alabilmek için kriterleri de şu şekilde sıraladı:



“Kadın yaşı 23 yaş ve 40 yaş aralığında olmalıdır.


SGK’lı (Bağkur, Emekli Sandığı veya SSK) iseniz, hala bu kurumda olup, en az 5 yıl öncesinden bu kuruma girişinizin olması, 900 (toplamda, aralıklı olabilir) iş günü de prim ödemiş olmanız gerekmektedir.


Erkeğin hareketli sperm sayısı 5 milyon/ml altında olmalıdır.


Kadının yumurtalık rezervi düşük olmalıdır.


Cerrahi yöntemle kadının her iki tüpünün tıkalı veya alınmış olması gereklidir.


Hiç bir neden bulunamayan hastalarda en az 2 kez gonadotropinlerle (iğnelerle) yumurta büyütüp aşılama yaptırmış olması ve en az 3 yıllık evlilik süresi (resmi) bulunması gerekmektedir.


Çiftlerin resmi nikahları olmalıdır.


Hastalarımız 3 yıl bekleme süresini çoğunlukla yanlış anlayıp gereksiz 3 yıl bekleyenler olmaktadır, bu sadece açıklanamayan kısırlık için geçerli bir süre olup diğer nedeni gösterilmiş kısırlık nedenleri için 3 yıl sınır SGK tarafından istenmemektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.