KÜLTÜR SANAT - 15 Mayıs 2022 Pazar 11:25

Kozanlı kadınlar atıl kumaşları üretime kazandırdı

A
A
A
Kozanlı kadınlar atıl kumaşları üretime kazandırdı

Adana’nın Kozan ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü eğitmenleri tarafından Kozan Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezinde sonbahar kış döneminde geleneksel el sanatları, nakış, ahşap ve yiyecek atölyesi gibi birçok alanda kurs alan kadınlar öğrendiklerini sanata dönüştürüp, atıl kumaşları üretime kazandırdı.

Adana’nın Kozan ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü eğitmenleri tarafından Kozan Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezinde sonbahar kış döneminde geleneksel el sanatları, nakış, ahşap ve yiyecek atölyesi gibi birçok alanda kurs alan kadınlar öğrendiklerini sanata dönüştürüp, atıl kumaşları üretime kazandırdı.


Sosyal Yaşam Merkezi kurslarının yıl sonu sergi açılışı Kozan Belediyesi Başkan Yardımcısı Süleyman Şenoğul, Yaşar Gök ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bünyamin Akbulut tarafından yapıldı.


Üretimi desteklediklerini kaydeden Şenoğul “İlçemizde kadınlarımızın meslek sahibi olmaları, ürettikleri ürünleri üretime kazandırmaları için halk eğitim müdürlüğümüzün usta eğitmenleri ile güzel bir iş birliği gerçekleştirdik. Kadınlarımız atıl kumaşları bir sanata dönüştürdü. Örtü tasarımları, yemek tasarımları, takı, ahşap gibi bir çok alanda kadınlarımız bölge kültürümüzün motiflerini ürünlere yansıttı. Kadınlarımız ayrıca bu ürettikleri ürünleri ev ekonomilerine de kazandırıyor” dedi.


Kozan’da birçok alanda eğitimlerin sürdüğünü kaydeden Halk Eğitim Müdürü İsmail Bünyamin Akbulut ise “İlçemizde spordan, sanata, onlarca alanda kurumumuz meslek edinme ve eğitici kursları vermekte. Sosyal yaşam merkezimiz de bu yıl öğreticilerimizin kursiyerlerimize eğitimleri sonrası ortaya çıkan ürünlerin sergisi hepimizi gururlandırdı. Sergimiz ilçemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’ın lavanta bahçesinde bahar bakımları yapıldı Aksaray’da belediye tarafından oluşturulan lavanta bahçesinin yaz döneminde görsel bir şölen oluşturması için bakımları yapıldı. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in girişimleri ile 20 bin metrekare arazi üzerine 16 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirmişti. Yaklaşık 5 yıl boyunca her mevsim özenle bakımı yapılan lavanta bahçesinde yabancı otla mücadele, çapalama ve gübreleme gibi çalışmalar yapıldı. Lavanta bahçesi ile vatandaşların aileleri ile birlikte hoş vakit geçirebilecekleri şehre yeni sosyal donatı alanları oluşturmayı planlayan Aksaray Belediyesi, tarım şehri Aksaray’da tıbbi aromatik bitkilerin yetişebileceğini de gösterdi. Lavanta Bahçesi, üreticiler için de model bir üretim alanı oldu. Belediye Başkanı Evren Dinçer, lavanta bahçesinin görülmeye değer olduğunu belirterek, “Tarımda bir marka olan şehrimizde aromatik bir bitki olan lavantanın, turizm ve endüstriyel olarak değerlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizin bir potansiyelini daha açığa çıkarttığımız lavanta bahçemizin bakımlarını yaptık. Bu projemiz ile tarım ve turizmi buluşturduk. Çiftçilerimizin buradan elde ettikleri deneyimleri kendi tarlalarında uygulayarak alternatif ürün yetiştirebileceklerini gösterdik. Yaz geldiğinde lavantalarımız çiçek açacak ve hemşehrilerimiz eşsiz bir manzaranın yanında doğa ve tabiat ile baş başa kalabileceği bu alandan en güzel şekilde istifade edecektir” dedi.
Muğla Muğla’da çocuklar tarihle buluştu Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki faaliyetlerini sürdüren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi’nde ’Biz Bir Takımız’ projesine katılan çocuklar Yatağan Stratonekia Antik Kenti’nde tarihe yolculuk ettiler. Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen ’Biz Bir Takımız’ projesi, 12. haftasına gelirken, proje kapsamındaki çocuklar, Yatağan ilçesinde bulunan Stratonekia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Tarih ile içi içe bir gün geçiren çocuklar hem Muğla’yı hem de kültürel tarihi yakından tanıma fırsatı buldu. ’Biz Bir Takımız’ projesinin 16 haftalık süreci boyunca her hafta sonu Cumartesi günleri sosyal uyum ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda da etkinliklerin ardından Ankara Kızılcahamam yaz kampı ve şehirlerarası ziyaret programlarıyla Tunceli ile karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilecek. Duygularını tanımak, empati, farklılıklara saygı, kültürlerarası iletişim, ekolojik farkındalık gibi konularında atölye çalışmalarının yanı sıra kendi kültürünü ve farklı kültürleri tanımaya yönelik kültürel ve sanatsal etkinlikler de yapılırken, katılımcılar, basketbol ve oryantiring branşlarını da öğreniyor. Gençlerin farklılıklara saygı duyarak bir takım olma, takım içindeki farklı rollerin önemi gibi konuları da deneyimleme fırsatı oluyor. Yaz kampından sonra Muğla ile Tunceli arasında kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla da karşılıklı il ziyaretleri gerçekleştirilecek. Öğrencilerden Mehmet Üveyik; "’Biz Bir Takımız’ projemizin 12. haftasına geldik. Her hafta farklı konularda modüller yaptık. Eğitmenlerimizin ilgisi bize değer vermesinden çok mutlu oldum. Emeklerinden dolayı eğitmenlerimize ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.