GENEL - 30 Temmuz 2020 Perşembe 21:00

Kurban pazarında ’kurban taksi’

A
A
A
Kurban pazarında ’kurban taksi’

Adana’nın Kozan ilçesinde kurbanlarını son güne bırakan vatandaşlar, kurban pazarında yoğunluğa neden oldu.

Adana’nın Kozan ilçesinde kurbanlarını son güne bırakan vatandaşlar, kurban pazarında yoğunluğa neden oldu. Kurban ibadetlerini yerine getirmek için pazara gelen ve araçları olmadığı için kurbanlarını götürmekte zorlanan vatandaşların imdadına ise Kozan’ın sepetli motosikletleri koştu. Sepetli motosiklet sürücüleri ’kurban taksi’ yaparak, vatandaşların kurbanlarını evlerine kadar götürdü.


Kozan’da Kadirli yolunda Kozan Belediyesi tarafından kurulan kurban satış pazarında arife gününde yoğunluk yaşandı. Pazar giriş ve çıkışlarında metrelerce kurban trafiği oluştu. Sıkı pazarlıkların yapıldığı pazarda kurbanlarını alan vatandaşlar araçlarının arka koltuğunda kurbanlarını taşırken aracı olmayan sürücüler kurbanlar için taksi görevi gören sepetli motosikletleri ’kurban taksi’ olarak kullandı. İkamet uzaklığına göre 30 TL ile 70 TL arasında vatandaşın kurbanını taşıyan sepetli motosiklet sürücüleri renkli görüntüler oluşturdu.


Vatandaş kurbanlarını seçerken sosyal mesafe maske kurallarına uymayan kurban alıcıları korona virüs vakalarının yeni kurbanlarını seçmesine neden oldu.


Bu yıl kurban satıcılarının satışlardan memnun olduğunu ifade eden Erol Ayhan, arife günü bereketi yaşandığını kaydederek, kurban satıcılarının maske konusunda tedbirli olduğunu, alıcıların çoğunun ise maske ve mesafe kurallarına uymakta zorlandığını kaydetti.


Kurbanlıkların bin TL’den 3 bin 500 TL’ye kadar alıcı bulduğunu kaydeden Ayhan sağlıklı kurbanların tüyünden davranışlarından rahatlıkla anlaşıldığını ifade etti.



Kurbanlar için sepetli motosiklet taksi


Kurbanlıkları taksi gibi evlere taşıyan sepetli motosiklet sürücülerinden Ali Ataş ise ’bu da kurban taksi oldu’ diyerek, “Biraz değişik oldu ama serin serin kurbanlıkları evlere teslim ediyoruz. Bu son gün bereketli oldu. Evlerinin uzaklığına göre 30 TL ile 70 TL arasında kurbanları taşıyoruz. Değişik oluyor” dedi.


Bir diğer motosikletli sürücü Hıdır Korkut aracı olmayanların kurbanlıklarını taşıdıklarını kaydederek, kurbanları eve kadar teslim ettiklerini kaydetti.


Öte yandan, kurban pazarında vatandaşlar kendileri ile inatlaşan kurbanları araçlara bindirirken renkli görüntüler oluşurken, araçların arka koltukları kurbanlık keçi ve koyunların oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.