GENEL - 11 Kasım 2019 Pazartesi 14:16

Sözütek: "Kaldırım işgalleri Adana’ya yakışmıyor"

A
A
A
Sözütek: "Kaldırım işgalleri Adana’ya yakışmıyor"

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Nihat Sözütek, kaldırım işgalleri ve yol kenarına yapılan sağlı sollu araç parklarının Adana’nın imajına zarar verdiğini söyledi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Nihat Sözütek, kaldırım işgalleri ve yol kenarına yapılan sağlı sollu araç parklarının Adana’nın imajına zarar verdiğini söyledi. Kaldırım işgallerinin hem görüntü kirliliğine hem de haksız rekabet ve kazanca neden olduğunu kaydeden Sözütek, kentin bir an önce bu çirkin tablodan kurtarılması gerektiğini belirtti.


Sözütek, modern kentlerde kaldırımların sadece yayalara ait olduğunun altını çizerek, "Bir şehrin kaldırımlarındaki düzen ve intizam, o kentin medeniyet seviyesinin göstergesidir. Çağdaşlığı yakalamış kentleri inceleyin hiç birinde kaldırımı işgal eden bir esnafa rastlayamazsınız. Kentimizde ise kaldırımlar adeta işgal altında. Yüzölçümü ve nüfusu bakımından Türkiye’nin sayılı büyük kentlerinden olan Adana, maalesef kaldırım işgalleri nedeniyle büyük bir köyden farksız" dedi.



"Kaldırımda yürümek eziyet"


Kaldırım işgalleri sebebiyle yayaların araç yolunu kullanmak zorunda kaldığını kaydeden Başkan Sözütek, "Amacı yayaların geçişini kolaylaştırmak olan kaldırımlar maalesef bazı işletmeler tarafından ürünlerinin teşhiri için, kafeterya, restoran gibi işletmeler tarafından da masa sandalye atılmak suretiyle işgal edilmiş durumda. Bunlara, kaldırımlara konan tabelalar, yol kenarlarında araçların sağlı sollu gelişi güzel park edilmesi, bisiklet, motosiklet gibi vasıtalarının araç yolu yerine kaldırımları kullanması, zaman zaman da otomobillerin kaldırımlara çıkması eklenince yayalar için kaldırımda yürümek adeta eziyete dönüşüyor. Kaldırımları kullanamayan yayalar araç yoluna iniyor. Zaten bir çok caddede sağlı sollu araç parkları nedeniyle trafik akışı tek şeride düşüyor. Hal böyle iken yayaların da araç yolunu kullanmak zorunda kalması hem yayaların can güvenliğini tehlikeye atıyor hem de kent trafiğini felce uğratıyor" şeklinde konuştu.



"Manzara kente yakışmıyor"


Kentin dokusunu bozan bu tablonun yılın 12 ayı uluslararası festivaller ve fuarlara ev sahipliği yapan Adana’ya yakışmadığını vurgulayan Başkan Sözütek, "Yaşadığımız kente karşı hepimizin sorumlulukları var. Esnaf ve sanatkarlarımız bu sorumluluk bilinciyle hareket etmeli, iş yerlerinin yasal sınırlarını aşarak işgale sebebiyet vermemelidir. Kaldı ki kaldırım işgali 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre suç teşkil ediyor ve bu suçun para cezası var. Esnaf ve sanatkarlarımız, herhangi bir cezai durumla karşı karşıya kalıp mağdur duruma düşmemek için kurallara uygun davranmalıdır" şeklinde konuştu.


Adana’nın bu tablodan arınıp çağdaş bir kent kimliği kazanabilmesi için kenti yönetenlere de çağrı yapan Başkan Sözütek, "Başta Adana Valimiz Mahmut Demirtaş olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar, Emniyet Müdürümüz Zafer Aktaş ve ilçe belediye başkanlarımızdan istirham ediyorum. Adana’yı kanunsuz uygulamalardan, kaldırım işgallerinden, cadde ve sokakların otopark olarak kullanılmasından kurtarsınlar" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Vize başvuruları Çerkezköy TSO’dan gerçekleştirilebilecek Üyelerine hizmet konusunda yelpazesine her geçen gün bir yenisini ekleyen ve Oda bünyesine yeniliklerini dahil eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Vize Hizmet Merkezi’nin Oda’da faaliyete geçmesini sağladı. Oda üyeleri, Yunanistan Cosmos Şengen Vize başvuruları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gerçekleştirebilecek. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, genişleyen hizmet yelpazesine bir yenisini daha ekledi. K Türü Yetki Belgesi ve Dijital Takograf gibi üyelerine kolaylık kazandıracak birçok hizmeti; Tedarikçi Günleri ve İhracat Danışmanlığı gibi projeleri de üyelerinin ticari ilişkilerini güçlendirmeleri adına hayata geçiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1 Nisan’dan itibaren Yunanistan Kosmos Şengen Vize başvurularına da almaya başlayacak. “Hizmetlerimiz devam edecek” Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Yunanistan Konsolosu Aris Radiopoulos’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bölgemizin durumunu, potansiyelini ve iş insanlarımız için vize işlemlerinin hızlıca çözüme kavuşmasının üyelerimize sağlayacağı artı değerden bahsettik. İş insanlarımızın, sanayicilerimizin ticaretin artması için komşu ülkeler ve Avrupa’ya açılması gerekiyor. Bunu daha kolay hale getirmek adına bir girişimde bulunduk ve sonuca ulaştık. Bölgede yaklaşık olarak 550 bin civarında nüfus olduğunu, bölgemizin birçok ilden daha büyük olduğunu, bunun yanında yaklaşık bin 200 tane sanayicinin, 7 bin 500’e yakın üyemizin olduğunu dile getirdik. Taleplerimiz ve girişimlerimiz sonuç verdi. 1 Nisan’dan itibaren Odamız, vize hizmetlerini vermeye başlayacak. Pazartesi, Salı ve Çarşamba olmak üzere haftanın üç günü bu hizmet gerçekleştirilecek. İlerleyen süreçlerde gün ve işlem kısıtının artmasını da sağlayacağımızı umuyorum. Üyelerimiz için kazandırdığımız hizmet merkezimizin hayırlı uğurlu olmasını bol kazançlar sağlamasını diliyorum. Üyelerimiz ve bölgemiz için gelişmeye, geliştirmeye, yeni hizmetleri kendileri ile buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.