GENEL - 09 Ağustos 2018 Perşembe 14:14

Turanbayburt: “Adana’da imar sorunları çözüme kavuşturulamıyor”

A
A
A
Turanbayburt: “Adana’da imar sorunları çözüme kavuşturulamıyor”

ADANA (İHA) – İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Adana’nın imar plan uygulaması iptallerinin, plan değişikliklerinin, onaylı projeye uygun olmayan yapı üretiminin büyük sorun teşkil ettiğini kaydetti.

ADANA (İHA) – İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Adana’nın imar plan uygulaması iptallerinin, plan değişikliklerinin, onaylı projeye uygun olmayan yapı üretiminin büyük sorun teşkil ettiğini kaydetti.


Adana’nın imar sorunlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Turanbayburt, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Adana’nın, kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı, çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istediklerini söyledi.



“İmar sorunu, başlı başına bir sorun”


Mesleki ve toplumsal sorumluluklarının bir gereği olarak kent sorunlarını dile getirmekteki amaçlarının Adana’daki sorunların çözümü yönünde adımlar atılmasını sağlamak olduğuna işaret eden Turanbayburt, “Bunu sağlamak için vatandaşlarıyla, kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle hepimize görev ve sorumluluk düşmektedir. Ancak hiç kuşku yok ki bu görev ve sorumluluk birincil olarak bu çalışmaları yapmak üzere göreve talip olan, seçimler sonucu bu sorumluluğu ifa etmek üzere göreve başlayan yerel yönetimlere düşmektedir” diye konuştu.


Adana’nın, plansız büyümeyle çarpık yapılaşan kentimizde bu sorunların çözümünün kolay olmadığını ifade eden Turabayburt, “İmar plan uygulaması iptallerinin ve plan değişikliklerinin eksilmediği Adana’da, imar sorunları maalesef çözüme kavuşturulamamıştır. İmara açık arazilerin sayısı ve büyüklüğü kısıtlıdır. Bina üretim sürecindeki bu durum şüphesiz ki pek çok kesim açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Ancak bu durumun, usulsüzlüklerin yapılması için gerekçe oluşturmayacağı son derece açık ve nettir” dedi.


İMO Adana Şubesi’nin pek çok sorun gibi bu sorunu da daha önce kamuoyu nezdinde dile getirerek, yerel yönetimleri uyardığını ancak Adana’daki kimi inşaatlarda onaylanan mimari projeler üzerinde, yapım aşamasında oynamalar yapılarak projeye aykırı değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Turanbayburt, haksız kazanç sağlandığına dair şikayetleri gerek üyelerden gerekse vatandaşlardan almaya devam ettiklerini söyledi.


Turanbayurt, bazı uygulayıcılar tarafından imara uygun olarak hazırlanan ve onaylatılan projeye, üretim aşamasında uyulmadığını ve yapılan değişikliklerle inşaat alanının genişletildiğini belirterek, “Etik dışı bu uygulamanın hukuksuzluğa, firmalar arasında haksız rekabete neden olduğu ve bu duruma da ilgili idarelerden göz yumanların olduğu şubemize iletilmiştir. İlgili idarelerin, özen göstermesi ve denetlemesi durumunda bu usulsüzlüklere meydan verilmeyeceği düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.