ÇEVRE - 09 Haziran 2021 Çarşamba 12:52

Vali Elban: "Kirliliği en aza indirmek mümkün"

A
A
A
Vali Elban: "Kirliliği en aza indirmek mümkün"

Adana Valisi Süleyman Elban, "Bölgemiz, DSİ’ye ait sulama projeleri drenaj kanalları ve akarsular vasıtasıyla Adana ve Mersin illerine ait arıtılmış ve arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık su baskısına maruz konumdadır.

Adana Valisi Süleyman Elban, "Bölgemiz, DSİ’ye ait sulama projeleri drenaj kanalları ve akarsular vasıtasıyla Adana ve Mersin illerine ait arıtılmış ve arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık su baskısına maruz konumdadır. Bunların oluşturduğu kirliliği en aza indirmek planlanan çalışmaları yapmakla mümkün olabilir" dedi.


Vali Elban, Mersin Valisi Ali İhsan Su ile birlikte, DSİ Bölge Müdürlüğünde akarsu ve denizlerimizin kirliliği ile ilgili toplantıya katıldı.


Toplantıya, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, ASKİ Genel Müdürlüğü, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri de katıldı.


Toplantıda nehir ve denizlerimizin kirlenmesiyle oluşan problem ve olası çözümlere değinen Vali Elban, “Turizm bölgesi kıyıları, çeşitli karasal kirlilik yüklerini taşıyan akarsu ve drenaj kanallarının etkisi altındadır. Bölgemiz, DSİ’ye ait sulama projeleri drenaj kanalları ve akarsular vasıtasıyla Adana ve Mersin illerine ait arıtılmış ve arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık su baskısına maruz konumdadır. Bunların oluşturduğu kirliliği en aza indirmek planlanan çalışmaları yapmakla mümkün olabilir. Bunun yanında tarımsal kirliliğin azaltılması için, çiftçilerin kullandıkları zirai ilaç ve gübre ambalajlarının köylere yerleştirilecek konteynerlerde toplanması, ambalajların lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmesi, ayrıca çiftçilerimizin zirai ilaç ve gübre kullanımı ile ambalajlarının bertarafı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.


Akarsu ve denizlerin önemine de değinen Vali Elban, “Ülkemizin hayat kaynağı olan nehirlerimiz, tarihin var olduğundan bugüne bereketin, refahın ve değerlerin taşıyıcısı olmuştur. Denizlerimiz ise o bereket, refah ve değerin taşındığı en önemli mecralardan biridir. Onun için akarsu ve denizlerimizin bir zenginlik, bir güzellik ve bir kültür olarak korunması, bu perspektifte tüm çalışmalarımızın bölgede gerçekleştirdiğimiz diğer çalışmalar gibi örnek bir çalışma boyutuna ulaşması temel amacımızdır” şeklinde konuştu.


Toplantıda Akdeniz’e kıyısı olan Adana ve Mersin’den kaynaklanan Mersin-Tarsus turizm bölgesi kıyılarında oluşan kıyı kirliliği problemlerinin minimize edilmesi için yürütülmesi gereken çalışmalar da ele alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.