GENEL - 15 Kasım 2019 Cuma 11:13

20 bin çekiç darbesiyle bakırdan manzara resmi

A
A
A
20 bin çekiç darbesiyle bakırdan manzara resmi

Afyonkarahisar’da uzun senelerdir demir doğrama ve bakır süslemeciliği yapan 75 yaşındaki Yakup Çetinkaya, hem koleksiyonları hem müzeye çevirdiği iş yeri hem de bakır dövme sanatıyla dikkat çekiyor.

Afyonkarahisar’da uzun senelerdir demir doğrama ve bakır süslemeciliği yapan 75 yaşındaki Yakup Çetinkaya, hem koleksiyonları hem müzeye çevirdiği iş yeri hem de bakır dövme sanatıyla dikkat çekiyor. Çetinkaya 20 bin çekiç vurarak yaptığı manzara resmine gözü gibi bakıyor.


Küçük Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinde emekli olmasına rağmen mesleğini sürdüren 3 çocuk babası 75 yaşındaki Çetinkaya, çekiçle bakır dövme sanatıyla ortaya çıkardığı manzara resimleriyle görenleri büyülüyor. En küçük bir manzara resmine dahi 2 bin çekiç vurarak şekil veren Çetinkaya’nın 15-20 bin çekiç vurarak ortaya çıkardığı manzara resimleri oldukça beğeniliyor. Resim çizme yeteneğinin olmadığını belirten Çetinkaya’nın bakıra çekiçle vurarak yaptığı manzara resimleri usta ressamların eserlerini aratmıyor.


Tarihi eşyaları iş yerinde sergiliyor


Öte yandan Çetinkaya, koleksiyonerliğiyle de tanınıyor. Çetinkaya, 61 yıl önce annesinin hediye ettiği ahşap kutudan etkilenerek kibrit biriktirmeye başladı. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin kibrit biriktiren Çetinkaya, iş yerinin bir bölümünde sergilediği koleksiyonuna gözü gibi bakıyor. Çetinkaya biriktirdiği kibritlerin yanı sıra, tarihi fotoğraf makineleri, plaklar, ütüler, gaz lambaları ve buna benzer daha yüzlerce tarihi eşyayı iş yerinde sergiliyor.


"Küçük bir manzara bile 2-3 bin bin çekiç vurularak yapılır"


Usta Yakup Çetinkaya yaptığı açıklamada, 51 senelik esnaflık hayatının olduğunu ifade ederek, “İlkokuldan mezun olduktan sonra sanat okuluna gittik. 1958 yılında sanat okulunda başladım. İlk meslek hayatım oradadır. O günden bugüne kadar 61 sene geçti. Tabi, askerliğimiz 1 yıl öğretmenliğimiz ve dışarıda çalıştığım zamanlar oldu. 51 senelik de esnaflık hayatım vardır. Bakır dövme işi meşakkatli bir iştir. Küçük bir manzara bile 2-3 bin bin civarında çekiç vurularak yapılır. Bu işlem bakmadan tersinden yapılıyor. Kolay bir iş değil ama maalesef şimdi gençlerde hiç heves yok. Ben kendim buldum bu mesleği. Kendim düşünerek yaptım. Öğretelim istiyorum ama öğrenecek kimse yok maalesef” dedi.


"Elimden geldiğince devam edeceğim"


Manzara resimlerinin üzerine yoğunlaştığının altını çizen Çetinkaya “Benim yaptığım şey sadece manzara resimleri. Başka yerlerde tabi el dövmesi bakır işçiliği bir hayli çoktur. Gaziantep tarafında da çok güzel şeyler yapılıyor. Sağlığımız el verdi müddetçe bu işi yapmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı.


"Geleceğe ışık tutsun diye sergiliyoruz"


Gençlik yıllarında koleksiyonculuğa başladığının altını çizen Çetinkaya, 2 bin civarında kibrit biriktirdiğini belirti. Çetinkaya şunları kaydetti:


"Biraz pul koleksiyonum var. Sonra sağdan soldan gelen şeyler birlikte iş yerimiz müze gibi oldu. Burada çeşitli daktilo çeşitleri, fotoğraf makineleri, müzik setleri, gaz lambaları, gaz ocakları çeşitli el aletleri var. Bunları biriktirdik geleceğe ışık tutsun diye bekliyoruz, sergiliyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan’ı çoşkuyla kutladı Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan Bayram’ı özel bir programla kutladı. Ailelerin de katıldığı bu anlamlı program renkli görüntülere sahne oldu. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “DOSD Meram, gerçekleştirdiği bu pragram ile 23 Nisan gibi özel ve anlamlı bir bayramı çok daha güzel ve daha anlamlı bir hale getirdi” diye konuştu. DOSD Meram, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’da renkli bir programla kutlandı. Çocuklar sahneye çıktı ve en güzel gösterileri sergilediler. Programda çocuklar gönüllerince eğlendi, çocuk bayramını doyasıya yaşadılar. TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü kutlamalarında şarkılar söyleyen, yüz boyama ile palyaço ve maskotlarla eğlenen özel çocuklara aileleri de eşlik etti. “Çocuklarımızı iyi ki DOSD Meram’a emanet etmişiz” Programa katılan veliler de hem DOSD Meram’ın eğitiminden hem de etkinlikten dolayı bir hayli memnun oldu. Programı muhteşem ötesi olarak değerlendiren veli Bengisu Keser, emeği geçen herkese teşekkür etti. ‘Çocuklarımız için iyi ki DOSD Meram var’ diyen Keser, çocukların bayramı bayram tadında yaşadığını belirtti. Keser, "Çocuklarımızı buraya güven duyarak emanet ettik, iyi ki de etmişiz” diye konuştu. Bir diğer öğrenci velisi Esra Selin Sancar da genel olarak okulu ve eğitimlerini özel olarak da 23 Nisan kutlamalarını çok beğendiklerini ifade ederek, “Eğitimler çocuklarımız için dolu dolu geçiyor. Burası çocuklarımızın aktifleşmesini ve sosyalleşmesini sağladı” şeklinde konuştu. Azmi Ekin ise DOSD Meram’ın çok güzel bir hizmet, 23 Nisan etkinliğinin de çok güzel bir organizasyon olduğunu belirterek, “Burası için ben Başkan Mustafa Kavuş’a yüz yüze de teşekkür etmiştim. Bizler için bundan daha güzel bir hizmet olamazdı. Çocuğum daha önce de eğitim aldı ama buradaki eğitimi hiçbir yerde bulamadık. Çocuklarımıza bu yeri bu eğitimi sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum. Çocuklarımız burada çok mutlu” dedi. "Bu özel bayramımız, özel çocuklarımızla daha anlamlı oldu” Özel çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “DOSD Meram’da gerçekleştirdiğimiz kutlama ile Çocuk Bayramımız daha anlamlı ve daha renkli bir hal aldı. Ecdadımızın bu özel hatırasını özel çocuklarımızla kutladık. Onlar eğlendikçe bizler daha mutlu olduk. Allah onların ve ailelerinin mutluluğunu daim etsin. Bu vesile ile değerli hemşehrilerimin bayramını kutluyor, TBMM’nin açılışının yıl dönümünün hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı’nın diğer tüm kahramanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan ecdadımızı minnet ve şükranla anıyorum.”
İzmir İzmir’de Valilik koltuğu Eda’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İzmir Valisi Süleyman Elban, makamını temsili olarak 10 yaşındaki Eda Arabacı’ya teslim etti. Valilik koltuğuna oturan Eda, okullarda robotik kodlama eğitiminin yaygınlaşmasını istediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, İzmir Valisi Süleyman Elban, Konak Güzelyalı Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi, 10 yaşındaki Eda Arabacı’ya valilik makamını temsili olarak teslim etti. Valilik koltuğuna oturan Arabacı’nın ilk talebi ise kendi okulunda eğitimini gördükleri robotik kodlama eğitiminin yaygınlaşarak her okulda olmasını gerektiği oldu. Daha sonra okul yakınlarına halı saha ve voleybol sahası yapılmasını isteyen Eda Arabacı, telefonla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlanarak talebini kendilerine iletti. "Atatürk’ün çocukları olmamızdan dolayı gurur duyuyorum" Valilik makamında hazırladığı konuşmasını da okuyan Eda Arabacı, "Bugün burada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için toplandık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı bize armağan etmesi ve bizim de Atatürk’ün çocukları olmamızdan dolayı gurur duyuyorum. Türkiye Yüzyılında bize emanet edilen cumhuriyetimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca bizleri makamında ağırlayan, makamın asıl sahibi olan Valimize tüm çocuklara adına teşekkür ediyoruz. Bizler vatan bayrak sevgisini ve sorumluluk bilincini değerli öğretmenlerimizden ve sevgili ailelerimizden öğreniyoruz. Bugünün küçükleri, yarının büyükleri olarak bizlere gösterilen değer ve sevgiye layık olmak için gayret göstereceğiz" açıklamasında bulundu.
Diyarbakır Diyarbakır’da 23 Nisan kutlamalarında Fatih Sultan Mehmet, Ali Gaffar Okkan ve Naim Süleymanoğlu canlandırıldı Diyarbakır’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet, şehit olan eski Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve Türk halter Naim Süleymanoğlu canlandırıldı. Merkez Yenişehir ilçesinde kutlamalar, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlandı, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali eşliğinde çocuklar, Vali Ali İhsan Su’ya valilik makamında çiçek takdim etti. Valilik önünde yapılan kutlamalarda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, yaptığı konuşmada, tarih boyunca hiçbir esareti kabul etmemiş Türk’ü, Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i, Zaza’sı, Tatar’ı Arabı, Türkmen’i bir araya gelip bir olmuş ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyerek 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açtığını, bağımsızlığımızın ve milli iradenin hakimiyetini dünyaya ilan ettiğini söyledi. “Geçmişten geleceğe uzanan şanlı tarihimizin en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 104 yıldır olduğu gibi ilelebet milli irademizin, demokrasimizi ve bağımsızlığımızın teminatı olmaya devam edecek” diyen Küçükali, “Tarihimizde bir dönüm noktası olan 23 Nisan’ın, Gazi Mustafa Kemal tarafından çocuklarımıza armağan edilmesi milletimizin, çocuklarımıza olan inancının ve duyduğu güvenin bir sembolü olmuştur” dedi. Kutlamalarda; çocuklar tarafından Osmanlı Devleti’nin 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet, şehit olan eski Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve dünya şampiyonu Türk halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatı canlandırıldı. Müzik ve halk oyunları gösterisinin ardından Vali Su, tarafından derece elde eden öğrencilere hediyeler takdim edildi. Öte yandan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduğu sırada programa katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eser Sönmez, İstiklal Marşı’nı okumadığı görüldü. Kutlamalara; 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Gürtaç Kayapınar, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, vali yardımcıları, kaymakamlar, okul müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı.