GENEL - 25 Mart 2019 Pazartesi 16:26

Afyonkarahisar’da Kütüphane Haftası kutlandı

A
A
A
Afyonkarahisar’da Kütüphane Haftası kutlandı

55.

55. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar’da bir program düzenlendi.


Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Mustafa Tutulmaz, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, Belediye başkan Yardımcısı Ziya Arı, Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin, il protokolü, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini içeren şiirler Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu öğrencileri tarafından okundu.


Toplumun ve Bireyin Kalkınması Okumakla Mümkündür


Programda söz alan ve kitap okumanın önemine değinen Vali Mustafa Tutulmaz; “Kütüphaneler haftası dolayısıyla beraberiz. Kütüphaneler Haftasında genelde kitaba olan değer, kitaba olan özlem, kitaba olan ihtiyaç dile getirilir. Biz toplumumuzun kalkınması, bireylerin tek tek kalkınabilmesi ve gelişebilmesi için okumanın dışında başka bir yol olmadığını tecrübeyle gördük. Sevgili gençler eğer kendinizi geliştirecekseniz, hayatta topluma, insanlığa ve öncelikle kendinize faydalı insanlar olacaksanız kitap okuyacaksınız. Kitap okumadan bilgi dağarcığınızı genişletebilmeniz, yorum gücünüzü artırabilmeniz, olaylara sağlıklı bir şekilde bakabilmeniz ve değerlendirebilmeniz mümkün değildir. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Kitap okumamız gerekiyor. Bu kitabın ne olduğunun da çok önemi yok. Ne okursanız okuyun zaman içerisinde zaten kendinize göre fikirleriniz oluşacaktır, yorum gücünüz artacaktır. Bu kitap saçmalamış, bu kitap çok doğru sözler söylüyor deme konumuna geleceksiniz. Ancak bunu çok okuyarak elde edebilirsiniz. Hayat bir mücadele ve bu mücadelenin içerisinde sınavlar var. Siz gençler için bu sınavları aşabilmenin yolu da öncelikle iyi kavrayabilen, anlayabilen, analiz eden kişiler olmakla mümkündür. Bunun da tek yolu var, bu da kitaplardan geçiyor, kitap okumaktan geçiyor” dedi.


Kütüphaneler İstediğimiz Ölçüde Ziyaretçi Almıyor


Kütüphanelerin yeterince ziyaret edilmediğine dikkat çeken ve gençlere bu yönde tavsiyelerde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Şimdi kütüphaneler var, ancak bu kütüphaneler her ne kadar son yıllarda artmış olsa da istenildiği ölçüde ziyaret edilmiyor. Son dönemlerde Millet Kıraathanesi kavramı ile beraber, 24 saat açık olması biraz daha ziyaretçi sayısını artırdı. Ancak bu ziyaretçilerin önemli bir kısmı sınavlara hazırlanan kişiler. Biz buralara daha fazla gelinmesini istiyoruz, ama esas buraya kitap almak için gelmelisiniz. Burada kitap okumak için gelmelisiniz. Bunu ön planda tutarsanız öncelikle kendinizi, daha sonra da bu milleti kurtarır, bu millete daha fazla hizmet etmiş olursunuz” diye konuştu. Konuşmasının akabinde en çok kitap okuyan öğrencilere hediyeler veren Vali Mustafa Tutulmaz, kendisinin ve ülkesinin gelişimi için kitap okuyan öğrencileri teker teker tebrik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta Gazze’deki katliamı anlatan resim sergisi açıldı Şırnak’ta, İsrail’in saldırısı altında bulunan Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkati çekmek amacıyla resim sergisi açıldı. Filistin’de yaşanan katliamı anlatmak amacıyla Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında ’Gazze’de Çocuk Olmak’ resim sergisi düzenlendi. İl geneli düzenlenen ve 72 eserin bulunduğu sergide, öğrenciler Gazzeli çocukların dramlarını resimlerine aktardı. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, “Bilindiği gibi Gazze’de insanlık dramı yaşanıyor. Bir soykırım yaşanıyor. Ve biz insanlar zamanla bunu unutabiliyoruz. Duyarsız hale gelebiliyoruz. Bizde Şırnak İl Milli Eğitim olarak Gazze’de yaşanan bu cinayetleri, insanlığa karşı yaşanan bu soykırımı, unutulamaması için, gündemde tutulası için bir resim yarışması düzenledik. Savaşlarda en çok mağdur olanlar çocuklardır. Çocuklarımızın Gazze’de yaşananlara duyarlılığını artırmak için, gelecek yıllarda bu olayın unutulmaması için, çocuklarımızın zihinlerinde iz bırakması için böyle bir yarışma düzenledik. Bütün ilçelerimizden büyük bir rağbet oldu. Çocuklarımız ve öğretmenlerimize bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Lise ve ortaokul öğrencilerinin yaptıkları 72 tane eserimiz var. Burada öğrencilerimizin resim yeteneklerini yarıştırmak değil amacımız, Gazze’de yaşanan bu insanlık dramını gündemde tutulmasını sağlamak” dedi. Resim yarışmasında birinci olan Silopi Fen Lisesi öğrencisi Yasemin Birlik de, “Resme başlamadan önce Gazze’de çocuk olmak nedir, nasıldır diye düşündüm. Çocukken bir anda büyümek, çocukluğunu yaşamadan ölmektir, Gazze’de çocuk olmak. Ailesini, evini, yolunu, en önemlisi de çaresizliğini kaybetmektir, Gazze’de çocuk olmak. Bende bunu anlatmak istedim resmimde” diye konuştu. Gün boyu açık olan resim sergisine Şırnak Valisi Cevdet Atay, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, İl Emniyet Müdürü Celal Dalman, İl Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.