GENEL - 27 Şubat 2021 Cumartesi 13:39

Aslankaya Açık Hava Tapınağı yüzyıllardır ihtişamını koruyor

A
A
A
Aslankaya Açık Hava Tapınağı yüzyıllardır ihtişamını koruyor

Frig vadisinde M.

Frig vadisinde M.Ö. VII. yüzyılda kayaya oyularak üçgen çatılı olarak yapılan Aslankaya Açık Hava Tapınağı önceki yıllarda defineciler tarafından tahrip edilmesine rağmen hala ilk günkü gibi sapa sağlam bir şekilde ayakta kalmayı başardı. Tapınaktaki ‘Kibele’ heykeli ve aslanın topuz şeklinde kuyruğu içinde altın var gerekçesi ile kırılarak yok edildi.


Afyonkarahisar-Kütahya ve Eskişehir sınırları içerisinde bulunan Frig vadisindeki bir birinden güzel tarihi eserler keşfedilmeye devam ediyor. Vadinin Afyonkarahisar İhsaniye ilçesi Döğer beldesi kısmındaki Emre Gölü yakında bulunan Aslankaya Açık Hava Tapınağı vadinin önemli eserlerinden birisi. Yüksek bir kaya kütlesinin güney yüzü dikey düzeltilerek oluşturulmuş, üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. Üçgen çatının kiriş boşluklarında karşılıklı iki sfenks (insan başlı kanatlı aslan), ana cephede niş içinde ayakta duran iki aslan arasında Kübele bulunmaktadır. Ana cephe geometrik desenli kabartmalarla süslüdür. Anıtın iki yan yüzü de düzeltilerek, kuzey yanına kükremiş ve ayakta duran, başı yıpranmış bir aslan kabartması yapılmıştır. M.Ö. VII. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Anır özellikle yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görürken aradan geçen zaman içerisinde ise anıt defineciler tarafından tahrip edildi.



“Anıtta devasa bir aslan rölyefini görüyoruz”


Eser ve yapılan tahribatla ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Üçlerkayası Frig Kültürü Derneği Başkanı Tanju Tetik, “Aslankaya Açık Hava Tapınağı’nın Güney yüzü kesilerek, bir kapı girişi oluşturulmuş. Niş içerisine tapınak binası inşa edilmiş. Amerikan filmlerinde ki bar kapılarında olduğu gibi açık iki kapıya sahip. Tapınağın arka duvarına Ayakta duran Kibele kültü ve sağında solunda iki şaha kalkmış aslan Kibele’nin omuzları üzerine ön ayaklarını koymuş şekilde betimlenmiş durumda. Üçgen alınla sabitlenmiş olan nişin yan taraflarında Frigya motifleri mevcut. Üçgen alınlık ortadan kirişle ikiye bölünmüş sağına ve soluna iki tane aslan gövdeli kanatlı, insan yüzlü rolyefler işlenmiş durumda. Üçgen alınlığın üst kısmında iki tane birbirine doğru bakan yılan kabartması da mevcut. Anıtın güney tarafına geçtiğimizde dönemin inlerini yönettiği değerlendirilen bir keşişin odası mevcut. Yine anıtın kuzey tarafına geçtiğimizde de devasa bir aslan rölyefini görüyoruz. Şaha kalkmış ayaklarını anıtın ön yüzüne yaslamış vaziyette betimlenmiştir. Frigyalılar baharı karşılama ayinlerinin ikinci gerçekleştirdikleri bir açık hava tapınağıdır. Milattan önce 7.-8. yüzyıla tarihlenmektedir” dedi.



“Burayı yöre halkının koruması gerekiyor”


Anıtın içerisindeki heykelin önceki dönemlerde define avcıları tarafından tahribata uğradığını ve bu yüzden zarar gördüğünü dile getiren Tekik, “Kibele’nin tamamını aslında defineciler yok etmişler ne yazık ki. Ayakucuna oldukça büyük bir delik açmışlar. Defineciler bölgemizin en büyük sorunlarından birisi tarihi eserlerimizi kırıyorlar, döküyorlar, parçalıyorlar. Bunlar sadece bizim kültürel değerlerimiz değil dünya kültürel değerleri, dünya mirası bunlar. Her zaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Müze Müdürlüğüne, valiliğe sürekli olarak ihbarlarda bulunuyoruz. Ancak yöneticilerinde bölge çok geniş olduğu için çoğu yere yetişmesi çok zor oluyor. Dolayısıyla burayı yöre halkının koruması gerekiyor. Dağda gezen bir çobanın burayı gözetlemesi gerekiyor, tarlasını süren bir çiftçinin burayı gözetlemesi gerekiyor. Yöre halkı için kolay ama yöneticiler için gerçekten alan büyük olduğu için çok zor, kontroller ve denetimler. Bu tarz tahribatları da gece yaptıkları için en büyük uyarı sistemimiz çobanlar olacaktır aslında” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Motosiklet hırsızından ilginç savunma: "Bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çaldım" Adana’da 3 ayda 5 motosiklet çalan zanlı, "Motosikletleri bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım" diyerek kendini savundu. Mahkemeye çıkartılan zanlı tutuklandı. Edinilen bilgiye göre olay, 15 Nisan saat 19.30 sıralarında Seyhan ilçesi Kuruköprü Mahallesi’ndeki bir otelin önünde meydana geldi. Şüpheli Süleyman H. (21) ile ismi açıklanmayan suç ortağı, Ömer Ö.’nün park halindeki motosikletini çalmaya karar verdi. Süleyman H. motosikleti düz kontak yapmaya çalışırken, arkadaşı ise cep telefonuyla konuşma bahanesiyle gözcülük yaptı. Şüpheliler, alarmın çalmasına aldırış etmeden çalıştırdıkları motosiklete binip, bölgeden uzaklaştı. O anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı. Motosikletini bulamayan Ömer Ö.’nün ihbarıyla Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, olayla ilgili çalışma başlattı. Güvenlik kamerası görüntülerinden kimliği belirlenen Süleyman H.’nin, 3 ay içerisinde 5 motosiklet daha çaldığını tespit etti. Adresi belirlenen şüpheli, Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi’nde caddede yürüdüğü sırada yakalandı. Emniyete götürülen Süleyman H. ifadesinde, “Motosikleti çaldıktan sonra bir şeyler yemek için lokantaya gittik. Masadan kalktıktan sonra motosikletin çalındığını gördük. Önceki motosikletleri de bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım” dedi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Süleyman H., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çalıntı motosikletler bulunmazken, firari şüpheliyi ise yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Burdur Burdur’un içme suyu sorunu göl ortasından geçirilecek Senir Suyu Projesi ile çözülmeye çalışılacak Yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaz aylarında içme suyu tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek olan Burdur’a Burdur Gölü’nün ortasından geçirilmesi planlanan Senir Suyu Projesiyle çözüm bulunmaya çalışılıyor. Yapılacak proje ise 2025 yılından sonra Burdur’a hizmet verebilecek. Dünyada yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle birçok il susuzlukla karşı karşıya kalma tehlikesi yaşıyor. Bu illerden biri de Burdur. Yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye’nin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü bile dörtte birini kaybederken yağışsız geçen kış mevsimi nedeniyle yaz aylarında şehir içme suyu sorunuyla karşı karşıya kalmak üzere. Yaşanabilecek bu olumsuz duruma karşı yetkililer farklı projeler üreterek önlem almaya çalışıyor. Bu projelerden birisi de Burdur Gölü’nün karşı kıyısında bulunan Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Senir Kasabası’ndan Burdur’un 10-15 yıllık su sorununu çözecek su getirmek. Senir Kasabası’nda bulunan 3 adet sondaj kuyusundan çıkan suların yine Senir bölgesinde Burdur Gölü kenarında bulunan kuyularda toplanarak buradan da Burdur Gölü üzerine kurulacak boru hattı ile Burdur’a getirilmesi hedefleniyor. Göl çekilmeden önce gölün alt kısmından Burdur’a su desteği sağlayan bu proje gölün çekilmesiyle birlikte iptal edilmişti. Şimdi ise yapılacak yeni çalışmalarla Senir Suyu projesi tekrar canlandırılacak. Proje çerçevesinde Senir Kasabasında incelemelerde bulunan Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur Milletvekilleri Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Mustafa Oğuz’dan proje hakkında bilgi aldı. Vali Öksüz’ü bilgilendiren Milletvekili Korkmaz projenin ancak 2025 yılından itibaren katkı verebileceğini, 2024 yılı yaz ayına yetişemeyeceğini dile getirdi.
Kayseri Vali Çiçek Koltuğunu 8.Sınıf Öğrencisi Esma’ya devretti Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak koltuğunu Kocasinan İlçesi Sümer Ortaokulu öğrencilerinden Esma Necla Doğan’a devretti. Valilik koltuğuna oturan Esma Necla Doğan; "Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü olan TBMM çok zor şartlarda açılmıştır. Cumhuriyetimiz de büyük fedakârlıklarla, gayretlerle kurulmuştur. Ülkemizi çağdaş uygarlıklar düzeyine ulaştırmak için hiç yorulmadan çalışmaya devam ederken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu bayramın sevincini ve coşkusunu, tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyor, saygılarımızı sunuyoruz. Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı ve 104. yılını kutladığımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. Vali Esma Necla Doğan Vali Gökmen Çiçek’e; "TBMM’nin açılışının 104. Yıl dönümü kapsamında bizleri kabul ettiğiniz için Kayserili öğrenciler adına sizlere çok teşekkür ederim. Kayseri’ye ve Kayserililere olan samimi ve içten destekleriniz bizler için Türkiye Cumhuriyeti’nin milletine olan desteğinin de bir yansımasıdır. Görevde olduğunuz sürece Kayseri için özellikle turizm alanında yapmış olduğunuz çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yeşilhisar ilçemize bağlı Soğanlı Vadisinde gerek yöre halkına ve gerekse turizme yönelik yaptığınız katkıların yanında ilimizde gençlerimize yönelik ERVA Spor Kulübü çatısı altında yaptığınız zararlı alışkanlıkları önleyici çalışmalarınızda bizler için çok önemli. Birçok alanda canla başla çalıştığınız için bizlerin gönlünde ’Vali Amca’ olarak yer alıyorsunuz sizlere çok teşekkür ederim" dedi. ERVA Spor Kulüplerinden sorumlu Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’i telefonlar arayan Vali Esma Necla Doğan, ERVA projesinin gidişatı ile ilgili bilgiler aldı. İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile de görüşen Vali Doğan; "Okul önlerindeki yaya geçitlerinin güvenliğinin artırılması ve okul servislerinin daha sık denetlenmesi talimatı verdi. Öğrencilerin aileleriyle telefonda görüşerek teşekkür eden Vali Çiçek, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı ve öğrencilerle bir süre sohbet ederek yakın ilgi gösterdi. Programda, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse ve öğretmenler de hazır bulundu.