SAĞLIK - 05 Aralık 2018 Çarşamba 15:16

Gribal enfeksiyon için hastalar aktarlara yöneldi

A
A
A
Gribal enfeksiyon için hastalar aktarlara yöneldi

Afyonkarahisar’da aktarlık yapan Zafer Çakır, kış mevsiminin kendisini bir hayli hissettirmesi ve soğukların baş göstermesiyle artan gribal enfeksiyon hastalıklarına karşı vatandaşların hastanelerden çok kendilerine yöneldiğini kaydetti.

Afyonkarahisar’da aktarlık yapan Zafer Çakır, kış mevsiminin kendisini bir hayli hissettirmesi ve soğukların baş göstermesiyle artan gribal enfeksiyon hastalıklarına karşı vatandaşların hastanelerden çok kendilerine yöneldiğini kaydetti.


Soğuk algınlığı rahatsızlığı sebebi ile hastaların aktarlara başvurduğunu belirten Zafer Çakır, vatandaşlara çeşitli önerilerde bulundu. Özellikle çevresinde gribe maruz kalan kişilerin bir su bardağı suyun içerisine iki yemek kaşığı sirke atıp gargara yapmasını öneren Çakır, "Bu, üst solunum yolundan gelen enfeksiyonu temizlemek için bu üst solunum yolundan gelen enfeksiyonu temizlemek için önemli. En azından virüsün bir kısmını engellemiş olurlar, hasta olmazlar. Bu basit bir yöntem. Onun dışında tabi ki bitki çaylarına yönelmekte fayda var. Herkesin genel bildiği adaçayı, ıhlamur gibi kış çayları çok faydalı" dedi.


“Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ihtiyaç var”


Kış aylarında gribe yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Çakır, “Benim en çok tavsiye edebileceğim bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye ihtiyaçları var. Bu dönemde balın içine ezdikleri bir miktar zencefil, zerdacal, çörekotu, ısırgan tohumunu atıp macun şeklinde her gün tüketilmesi bağışıklık sistemini yükseltecektir. Bunun haricinde okul çağında ya da anaokulunda olan çocuklarımız içinde basit herkesin hazırlayabileceği ürünlerde var. Mesela arısütü, poripolis, ekinezya bunları bir araya getirip şurup şeklinde, ya da balın içerisine karıştırıp bu şekilde yedirirlerse çocukların enfeksiyon almasını engellerler. Bunun haricinde öksürük ya da gıcıklı öksürük gibi şeyler olduğunda da hatmi çiçeği demleyerek ya da ıhlamuru hatmi çiçeği ile demleyerek öksürüğün önüne geçme imkânları var. Yine öksürük için zencefili az bir miktarda karabiber ve balla karıştırıp yediklerinde öksürükleri rahatlatacaktır. Bu arada da mutlaka beslenmeye dikkat etmek lazım. Keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, dut pekmezi gibi ürünleri tüketmelerinde fayda var” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.