KÜLTÜR SANAT - 19 Mart 2020 Perşembe 14:35

Okul Müdürü Özkul’un ‘Seyit Onbaşı ve Ahde Vefa’ kitabı yayınlandı

A
A
A
Okul Müdürü Özkul’un ‘Seyit Onbaşı ve Ahde Vefa’ kitabı yayınlandı

Afyonkarahisar’ın İhsaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Lokman Özkul, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerinin Anma Günü münasebetiyle zaferin büyük kahramanı Seyit Onbaşının hayatını anlatan bir kitap yazdı.

Afyonkarahisar’ın İhsaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Lokman Özkul, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerinin Anma Günü münasebetiyle zaferin büyük kahramanı Seyit Onbaşının hayatını anlatan bir kitap yazdı.


Okul Müdürü Lokman Özkul, ‘Seyit Onbaşı ve Ahde Vefa’ adını verdiği kitabında daha çok Seyit Onbaşı ve Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyen yönlerini kaleme aldı. Müdür Özkul, yaptığı açıklamada, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutladı. Çanakkale Zaferinin simge isimlerinden birinin de Seyit Onbaşı olduğunun altını çizen Özkul şöyle devam etti:


“Seyit Onbaşı 276 kiloluk top güllesini tek başına taşıdı. Seyit Onbaşı sayesinde İngiliz zırhlısı batırmış ve Çanakkale Zaferinde başrol oynamıştır. Biz de tabii bu anlamda Seyit Onbaşı için ahde vefa ve bir kültür hizmeti olarak Seyit Onbaşı romanını hazırladık. Çocuklarımız, gençlerimiz ve okurlar bu kitaptan istifade etsinler, şehit onbaşının hayat hikâyesini öğrensinler istedik. Ahde Vefayı şu açıdan kullandık ki Seyit Onbaşı milli bir kahramandır, Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştirmiştir, ama ondan sonraki hayatında maalesef yalnız kalmıştır. En son ise hamallık yapmış, zatürre hastalığına yakalanarak vefat etmiştir. Burada bir ahde vefasızlık söz konusu olmuştur. Biz işte artık kendimizce bir ahde vefa olarak Seyit Onbaşı’nın hatırlanması açısından böyle bir kitap hazırlama uygun gördük. Bundan dolayı da Seyit Onbaşı romanı yayına sunduk. 18 Mart yayına girmesi nedeniyle de onurluyuz, kıvançlıyız. Seyit Onbaşı’nın bilinmeyen hayatını ele aldık.”



Bu kitap bizi heyecanlandı


Kitabın yayımlanmasında sponsor olan bölgede bir termal otelin Genel Müdürü Süleyman Çınaroğlu, bin kitabın baskını üstlendiklerini söyledi. Böylesine önemli bir kitabın sponsorluğunu üstlenmek kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Çınaroğlu: “Hocamın ellerine sağlık. Seyit Onbaşı denilince aslında herkes biliyor. Çanakkale Zaferi’nin seyrini değiştirmiş tarihin önemli şahsiyetlerden. Çanakkale Zaferinin de yıldönümünü kutluyorum. İşin açıkçası hocamız Seyit Onbaşı’yla alakalı bir kitap yapacağım dediği zaman biz de heyecanlandık. İnşallah topluma faydalı olur” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de ’Narenciye Balı Hasat Şenliği’ düzenlendi Mersin’de arıcılar, ’Narenciye Balı Hasat Şenliği’ ile limon ve portakal çiçeklerinden oluşan yılın ilk narenciye balı hasadını yaptı. Merkez Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk mevkiinde düzenlenen etkinliğe katılan Vali Ali Hamza Pehlivan, arıcı maskesi giyerek Barbaros Yeşilgün’e ait kovanlarda sağım yaptı, kavanozlara bal doldurdu. Arıcılara hayırlı ve bereketli sezon dileyen Pehlivan, Mersin’in, Çukurova’nın bereketli topraklarına sahip olduğunu, çeşitli ürünler yetiştirildiğini ve tarımsal faaliyetler yapıldığını söyledi. Bunlar arasında arıcılığın da önemli yer tuttuğunu ifade eden Pehlivan, "İlimiz genelinde yaklaşık 327 bin arı kovanımız var. Bu arı kovanı sayısıyla Türkiye genelinde ilimiz 4. sırada. Türkiye genelinde toplamda yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiliyor. Bu toplam üretimin 3 bin 500 tonu da ilimizde arıcılarımız tarafından gerçekleştiriliyor" dedi. "Arıcılar birliğimiz var ve yaklaşık 4 bin üyesi bulunuyor" Mersin’in ikliminin, coğrafi şartlarının ve bitki örtüsünün arıcılık için uygun olduğunu vurgulayan Pehlivan, özellikle nisan ve mayıs aylarında arıların portakal, limon, mandalina gibi bitkilerden elde ettiği polenlerden oluşan narenciye balının ayrı bir yeri olduğunu dile getirdi. Mersin’in bitki örtüsü itibariyle narenciye bitkilerinin yanında kekik, defne okaliptüs gibi aromatik bitkilerin olmasının ayrı bir nektar kaynağı teşkil ettiğine dikkat çeken Pehlivan, "Çam ve diğer endemik bitkiler de arının üretmiş olduğu balın kalitesini arttıran nektar kaynağı teşkil eden bitkiler arasında yer alıyor. Dolayısıyla bölgemizde hem mevsim itibariyle hem bitki örtüsü itibariyle kaliteli bir bal üretiliyor. Nitekim ilimizde organik bal sertifikasını almış olan üreticilerimiz de var. 2003 yılından beri faaliyetini yürüten arıcılar birliğimiz var ve yaklaşık 4 bin üyesi bulunuyor. Mevsimine göre düşük rakımlarda, narenciye balı. Bir iki ay sonra sandal balı ve yayla mevsimi geldiğinde de yayla balı, kır balı üretimini gerçekleştiriyor" diye konuştu. "Çerçevelerin balla dolu olduğunu görmekten mutlu oldum" Arıcılara verilen teşviklerden yararlanılmasıyla ilgili çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Pehlivan, şöyle konuştu: "Bundan sonra da bu projelerimizi arttırmaya yapmaya devam edeceğiz. Burada bir emek var, arıcılarımızın alın teri var. Bugün çerçevelerin balla dolu olduğunu görmekten mutlu oldum. Hani arının ürettiği bal insanın ağzının tatlandıran bir ürün. İnşallah üreticilerimizin de ağzının tadı hiç bozulmaz, bu verimli üretim bereketli kazançlara dönüşür, dönüşecektir. Bütün üreticilerimize bu hasat döneminin hayırlı olmasını, bereketli olmasını, bereketli kazançlara vesile olmasını, emeklerinin karşılığını almalarına vesile olmasını diliyorum. Birçok alanda olduğu bu arıcılık alanında yaptıkları üretimle hem ilimizin ekonomisine, hem ailelerinin ekonomisine hem de ülkemizin ekonomisine yapmış oldukları katkılardan dolayı da teşekkür ediyorum." Kurt: "İnşallah sandal ve kırbalı hasadından da umutluyuz" Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt da Mersinli arıcılar olarak ’bismillah dediklerini’ ifade etti. Limon ve portakal çiçeklerinden oluşan yılın ilk narenciye balı hasadını yaptıklarını ve üretim yolculuklarının başladığını belirten Kurt, "Düşünün ülke genelinde birçok yer kar, kış kıyamet altındayken, biz Mersin’imizde geçenlerde polen hasadımızı ve akabinde bugün narenciye balı hasadımızı yaptık. Yaklaşık bir ay sonra da sandal balı hasadımızla bu yolculuğumuza devam edeceğiz. 32 bin 500- 3 bin rakımlarda Toroslar’da kırbalı hasatlarımızla yaz yolculuğumuzu tamamlayıp tekrar kış yolculuğuna başlamış olacağız. 2024 yılı narenciye balı hasadı açısından gerçekten güzel, verimli bir yıldı. İnşallah sandal ve kırbalı hasadından da umutluyuz. Bahar yağmurlarından umutluyuz. Daha da iyi olacağını umut ediyoruz. İnşallah bereketli bir yıl olur" dedi. Etkinliğin gerçekleştirildiği alanda katılımcılara sıkma ayran da ikram edildi.