GENEL - 29 Ocak 2019 Salı 11:12

(özel haber) Geleneksel ’Yüzük Oyunu’ gençlerin vazgeçilmezi

A
A
A
(özel haber) Geleneksel ’Yüzük Oyunu’ gençlerin vazgeçilmezi

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Koçyatağı köyünün tarihi geleneklerinden olan ve köy odasında düzenlenen ’Yüzük Oyunu’ uzun yıllardır yaşatılıyor ve gençlere aktarılıyor.

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Koçyatağı köyünün tarihi geleneklerinden olan ve köy odasında düzenlenen ’Yüzük Oyunu’ uzun yıllardır yaşatılıyor ve gençlere aktarılıyor.


Oda kültürünü devam ettiren Koçyatağı köyü sakinleri, yüzük oyunu ile neşeli saatler geçirirken, ayrıca burada kuzineli sobada patates, mısır patlatma, kestane ve çay eşliğinde eğlenceye doymuyor. Tarihi geleneği devam ettiren köyün genç ve yaşlıları oda kültürü ile birlik ve beraberlik kapsamında sevgi, saygı ve kardeşliği de pekiştiriyor. Bir gelenek olan kültür oyunu, halı, kilim ve yastık altında saklanan yüzüğün oyuncular tarafından bulunmaya çalışılması ile oynanıyor.


Köy odası kültürünü yaşayan Mehmet Yiğit, konuyla ilgili açıklamalarında, ’’Köy odalarında kış mevsiminde toplaşırız. Vakit geçirmek için patates koyarız sobaya, mısır patlatırız, yüzük oynarız bu yaklaşık bir asırdır devam eder. Atalardan gördüğümüz babalardan, dedelerden, daha önceki köyden gelmiş geçmişlerden bize kalan bir oyun biz devam ettiririz. Sırayla otururlar ve yüzüğü saklarız. Biri alır havluyu sorar birine ’para kimde’ diye, bilemezse alır sopasını geçer yerine’’ dedi.


Köy odasının gençlerinden Emircan Dönmez ise, ’’Burada küçük kardeşlerimiz, olsun büyük abilerimiz olsun hepsi var. Ben yarıyıl tatili dolayısı ile köye geldim, İzmir’de oturuyorum normalde. Fırsat bulduğumda hep köyüme gelmeye çalışıyorum. Keşke ailem göç etmeseydi burada dursaydık. Burada yüzük oyunu var abilerim bize öğretti bu oyunu. Bu oyunu zaman geçirmek için bu oyunu oynuyoruz. Abilerimiz bize böyle mısır falan patlatıyor, çay falan demliyor patates pişiriyor burada zaman geçiriyoruz’’ dedi.


Köy odasının abilerinden Arif Koç ise konuyla ilgili açıklamalarında şunları söyledi;


’’Genelde kış aylarında yüzük oyunu oynarız. Önceden yaşlılarımız vardı, onlar burada muhabbet ederdi, biz o zaman daha küçüktük onları dinlerdik. Oda kültürümüz yaklaşık bir asırdır süre gelen bir şey. Hani biz de büyüklerimizden görerek devam ettirmeye çalışıyoruz. Yüzük oyunu çok heyecan verici bir oyun. Adrenalini olan, genelde vakit geçirdiğimiz bir oyun, tabi severek oynuyoruz. Oynamak için de başka civar köylerden de geliyorlar. Aslında ana merkezi köyümüz, mucidi bizim köyümüzdür. Çok eğlenceli bir oyun, biraz can yakıcı’’ ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.