KÜLTÜR SANAT - 21 Şubat 2021 Pazar 11:26

Tarihin ilk apartmanlarından biri: 3 bin yıllık Avdalaz Kalesi

A
A
A
Tarihin ilk apartmanlarından biri: 3 bin yıllık Avdalaz Kalesi

3 bin yıllık geçmişe sahip Frig Vadisi’nde tüf kayaya oyularak yapılan 5 katlı Avdalaz Kalesi, mimari yapısı ile dikkat çekiyor.

3 bin yıllık geçmişe sahip Frig Vadisi’nde tüf kayaya oyularak yapılan 5 katlı Avdalaz Kalesi, mimari yapısı ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki kale İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından drone ile havadan görüntülenirken, eşsiz güzelliği ile görenleri mest ediyor.


Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya sınırlarında bulunan Frig Vadisi’nin Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyü kısmında kalan Avdalaz Kalesi, özellikle yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Tüf kayaya oyularak çok katlı ve çok odalı olarak sarnıçlı bir kaya kütlesi şeklinde olan yapının yerleşim yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Çok katlı yapısı ile adeta tarihin ilk apartmanlarından olan yapının Frigler döneminde kale olarak kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki yapıya merdiven ile içeriden çıkılıyor. Halk arasında 10 katlı olarak bilinse de yapı 5 kattan ve her katta çok sayıda odadan oluşuyor.



“Gezilip görülmeye değer, gerçekten önemli bir eser”


Ayazini Köyü Muhtarı Bekir Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, kalenin halk arasında 10 katlı apartman olarak bilindiğini ifade etti. Yılmaz, kalenin Frig, Roma, Bizans döneminde kullanıldığını kaydetti. Kalenin bölgeye gelen özellikle yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü anlatan Yılmaz, “Gezilip görülmeye değer, gerçekten önemli bir eser. Turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Pandemi nedeni ile durgun olsa da günlük 200-250 arasında yerli ve yabancı turist geliyor. İnşallah köyümüzü daha fazla tanıtıp daha çok turist gelmesini sağlayacağız. Turistler Afyon’da böyle gizemli bir yeri görünce şaşırıyorlar. Bölge tarihi, doğası ve havası ile görülmeye değer bir yer” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı Van’da 12’ncisi düzenlenen İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen ve Ortadoğu’da sektörün en önemli buluşma noktalarından biri olması hedeflenen fuara 80 firmadan yaklaşık 160 marka katıldı. Burada fuar ile ilgili bilgi veren İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, bu yıl 12’ncisi yapılan fuarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek yapı, malzeme ve inşaat üzerine organize edilen fuarı olduğunu ifade etti. Fuarda 80 firmadan 120’nin üzerinde markanın yer aldığını belirten Çelik, “Bu markalar Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen firmalar. Van’dan çok sayıda katılımcı firmamız var. Yine fuarımızda Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra İran ve Irak’tan da katılım gösteren firmalarımız var” dedi. 4 gün sürecek olan fuarda, cuma ve cumartesi günü yapı ve inşaat sektörü ile ilgili bir zirvenin gerçekleştirileceğinin altını çizen Çelik, “Sivil toplum kuruluşları ile birlikte yaptığımız zirve organizasyonumuzda, yapı ve inşaat sektörü ile ilgili çeşitli paneller, söyleşiler ve kongreler olacak. Hem iş insanlarını hem akademisyenleri hem sektör profesyonellerini bir araya getireceğimiz büyük bir organizasyona başladık. İnşallah pazar gününe kadar devam edeceğiz. Ben bu duygularla fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Fuara katılım sağlayan firma yetkilileri ise ilk gün olması hasebiyle katılımın az olduğunu ancak yarından sonra yoğun bir katılım beklediklerini söylediler.