GENEL - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 11:33

Ağrı’da Gençlik Haftası yürüyüşü düzenlendi

A
A
A
Ağrı’da Gençlik Haftası yürüyüşü düzenlendi

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla her yıl 15-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Gençlik Haftası kutlamaları çerçevesinde Ağrı’da “Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi.

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla her yıl 15-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Gençlik Haftası kutlamaları çerçevesinde Ağrı’da “Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi.


Milli mücadelenin 100. Yıl dönümü 15-19 Mayıs Gençlik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Gençlik Yürüyüşüne; Gençlik ve Spor İl Müdürü Cihan Demir, Spor Şube Müdürü Cemil Budak, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürleri, Okul Müdürleri, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü antrenörleri ve sporcuları, yanı sıra vatandaşlardan yaklaşık 600 kişi katılım sağladı.


Gençler, Türk Bayrağı ve Atatürk resmi olan dev bayrak ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden başladıkları yürüyüşü şehir merkezinde “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganı ve tekbirler eşliğinde Atatürk anıtında sonlandırdı.


Yürüyüş sonrasında Atatürk anıtında çelenk sunma töreni gerçekleşti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Gençlik ve Spor İl Müdürü Cihan Demir, Atatürk anıtına çelenk sundu.


Tören sonunda konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cihan Demir; Bu yürüyüş ile Gençlik Haftası’nın açılışını yaptıklarını söyledi.


19 Mayıs’ın Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olduğunu anımsatan Demir, “Gençlik Haftası kutlamaları çerçevesinde 15-19 Mayıs 2019 tarihleri arasında çeşitli sportif ve kültürel faaliyetlerimiz olacaktır. Tüm halkımızı faaliyetlerimize bekliyoruz, Gençlik Haftasını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.


Program halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.