ASAYİŞ - 04 Ocak 2019 Cuma 10:56

Ağrı’da jandarma operasyonlarında 298 kişi tutuklandı

A
A
A
Ağrı’da jandarma operasyonlarında 298 kişi tutuklandı

Ağrı’da geçen yıl jandarma tarafından terör, asayiş, uyuşturucu ve göçmen kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonlarda 298 kişinin tutuklandığı, ikna yoluyla PKK’lı 9 teröristin teslim olduğu ve 2’si sağ olmak üzere toplamda 34 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Ağrı’da geçen yıl jandarma tarafından terör, asayiş, uyuşturucu ve göçmen kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonlarda 298 kişinin tutuklandığı, ikna yoluyla PKK’lı 9 teröristin teslim olduğu ve 2’si sağ olmak üzere toplamda 34 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.


Ağrı Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlığınca FETÖ/PDY terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükleri tespit edilen şahıslara yönelik yapılan operasyonlarda 85 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı bunlardan 22’sinin tutuklandığı 63’ününde adli kontrol şartı ile serbest bıraktırıldığı kaydedildi.


PKK/KCK terör örgütü ile mücadele kapsamında 53’ü orta çaplı olmak üzere toplamda bin 494 operasyon düzenlendiği, bu operasyonlarda ikna yoluyla PKK’lı 9 teröristin teslim olduğu ve 2’si sağ olmak üzere toplamda 34 teröristin etkisiz hale getirildiği aktarıldı. Terör örgütüne yardım ve yataklık yapıp propagandasını yaptıkları belirlenen kişilere yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 243 şüpheliden 66’sının tu tutuklandığı, 85’inin adli kontrol şartı ile 177’sininde serbest bırakıldığı ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:


“Operasyonlarda 2 roket atar, 86 el bombası, 19 uzun namlulu silah ile bu silahlara ait 7 bin 303 fişek ve 62 şarjör, 1 kilo 25 gram el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitrat ve 14 tüp, 2 tabanca, 2 termal silah dürbünü ve 2 gece görüş gözlüğü, 2 dizüstü bilgisayar, 2 kamera, yaklaşık 4 ton yiyecek, yaşam ve tıbbı malzeme ele geçirilmiştir”


Uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı ile mücadele kapsamında yakalanan 53 şüpheliden 18’inin tutuklandığı 23’ününde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığına yer verilen açıklamada, “566 kilo 58 gram eroin, 59 kilo 17 gram esrar, 24 kilo 864 gram afyon sakızı, 20 kilo 646 gram morfin, 18 kilo 522 gram kokain, 3 kilo 196 gram metamfetamin, 66 bin 565 captagon hap, 550 methodene uyuşturucu hap, 29 litre sülfirik asit ve 411 kök kenevir bitkisinin ele geçirildi”.


Kaçakçılık suçları kapsamında yapılan operasyonlarda 37 şüphelinin tutuklandığı bildirilen açıklamada, “437 şüpheli hakkında işlem yapılmış bu şahıslardan 55’i adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Kaçakçılık Suçları ile Mücadele Kapsamında 585 bin 935 paket kaçak sigara, 45 bin 29 litre kaçak akaryakıt,30 bin 454 kilo ve 3 bin 565 emtia, 108 litre kaçak içki, 95 bin 40 kaçak ilaç ele geçirilmiş, 112 araca el konulmuştur” denildi.


4 bin 268 kaçak göçmen yakalandı


Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti kapsamında yurda yasal olmayan yollardan giriş yaptıkları tespit edilen 4 bin 268 göçmenin yakalanarak haklarında idari ve adli işlemleri yapıldığı vurgulandı.


Açıklamada, göçmen kaçakçılığı suçuna karışan 18 kişinin tutuklandığı 12 kişinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.


Asayiş suçları kapsamında, yapılan yol kontrolleri ve huzur güven uygulamaları ile aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar neticesinde 1 milyon 616 bin 411 kişi ve 420 bin 783 aracın sorgulandığı, bu kapsamda 7 bin 566 kişinin yakalandığı ve bunlardan 126 kişinin tutuklandığı bildirildi. Asayiş olayları ve diğer suçlara yönelik yapılan çalışmalarda şu bilgiler paylaşıldı: “Kişilere karşı işlenen suçlarla ilgili olarak yakalanan 27 şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 23 şahıs ise tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Hırsızlık suçları ile ilgili olarak yakalanan 40 şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 11 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.