EKONOMİ - 29 Nisan 2022 Cuma 20:40

Ağrı’da Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni düzenlendi

A
A
A
Ağrı’da Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni düzenlendi

Ağrı’da, tarım alanında yapılan destekler kapsamında “Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni” düzenlendi.

Ağrı’da, tarım alanında yapılan destekler kapsamında “Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni” düzenlendi.


Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tarım ve hayvancılık sektöründe kentte yürütülen projelerin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ve sözleşmeli üretim modeli sunumu ile sürdü. Ardından Ağrı Valiliği tarafından hayata geçirilen, Özel İdaresi tarafından finanse edilen, yüzde 80 hibe ile çiftçilerin desteklendiği Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ve Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen yüzde 75 hibe ile çiftçilerin desteklendiği Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından tohumlar temsili olarak çiftçilere takdim edildi.


Tohum dağıtımının ardından, üreticilerin doğru ve bilinçli tarım uygulamaları yapmalarını, üretmiş oldukları ürünlerin kalitesini artırarak yüksek verim elde etmelerini, gelirlerinin artırılması suretiyle sürdürülebilir ekonomik büyüklüğe ulaşmalarını sağlamak üzere kentte uygulanmaya başlanacak olan sözleşmeli tarım için imzalar atıldı.


Valilik tarafından hayata geçirilerek İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 2021 yılında 226 çiftçiye silajlık mısır yetiştiriciliği desteği sağlanarak, 2022 yılında ise 250 çiftçinin daha proje kapsamında desteklenerek elde edilecek olan 25 bin ton silajlık mısırın ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise 100 çiftçiye danelik mısır yetiştiriciliği desteği sağlanacak ve proje sonucunda 2 bin 250 ton danelik mısır elde edilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise100 çiftçiye kuru fasulye yetiştiriciliği desteği sağlanacak ve yine proje sonucunda 300 ton kuru fasulye elde edilecek.


Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçiye 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilecek.


Düzenlenen programda konuşan Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, “Tarımın bugün dünya üzerinde ne kadar önemli bir noktaya geldiği hepinizin malumu. Pandemi ile başlayan süreçte tarım ve gıda güvenliği dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi oldu. Avrupa’nın en büyük tarımsal üreticisi ve en güçlü tarım ülkesi olan ülkemizi, dünyanın en stratejik sektörü olan gıda güvenliği konusunda, imkanları ve kaynakları ile geleceğe taşımak vazifemizdir. Kadimden beri tarımla uğraşan Ağrılı hemşehrilerimize en iyi bildikleri işin ne olduğunu sorsanız size tarım ve hayvancılık cevabını vereceklerdir. İnsanların beslenebilmesi için en temel faaliyet olan tarımsal faaliyetleri ve hayvancılığı kökten, atadan bilmek övünülecek ve gurur duyulacak bir husustur. Hükümetimizin çok önemsediği tarım politikasını ilimizde ortaya çıkarmak için çaba içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden beri ’Potansiyelini Keşfet Ağrı’ diyor, yüzde 65’i otlak mera olan memleketimizin potansiyeline inanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe hükümetimizin yaptığı büyük desteklerin yanında İl Özel İdaremizin bütçesinden de iki yıldır ciddi kaynaklar ayırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk yıllık süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdık. Sağladığımız desteklerle ciddi bir farkındalık oluşturduk” ifadelerine yer verdi.


AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise, AK Parti iktidarıyla birlikte tarım konusunda çiftçilere çok büyük destekler verildiğini vurguladı.


Programda yaptığı konuşmada Ağrı’yı tarım alanında en üst sıraya taşıyacaklarını belirten Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, “Bugün ilimizde tefecilik almış başını gidiyor. Bunun tarıma iki yönlü bir zararı var. Çiftçi gidip gübreyi yüzde 100, mazotu yüzde 100, tohumu yüzde 100 aldığı zaman, ekini biçtiğinde aradaki o faiz farkı çiftçinin cebinden çıktığı için morali bozuluyor ve ürün ekmek istemiyor. 100 lira kar etmişse o da tefeciye gidiyor. Bu birinci zararı. İkinci zararı ise daha önce köyde tarla ekip helal bir rızık için uğraşan bazı insanımız tefecilikteki o yüksek karı görünce çiftçilikten vazgeçip o da tefeci oluyor. Ağrı’nın kendine özgü bir tarımsal durumu var. Bizim bunu iyi bir şekilde değerlendirip Ağrı’nın potansiyelini iyi anlamda canlandırmamız lazım. Tarım İHA kadar SİHA kadar bu ülkenin stratejik bir ürünüdür” şeklinde konuştu.


Düzenlenen törene, Vali Dr. Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail Sıkı, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.