GENEL - 11 Ocak 2020 Cumartesi 18:58

Ağrı’da sular altında kalan köy gün yüzüne çıktı

A
A
A
Ağrı’da sular altında kalan köy gün yüzüne çıktı

Ağrı’da Yazıcı Barajı’nın faaliyete geçmesinin ardından su altında kalan eski Başçavuş köyü, barajda su seviyesinin düşmesi ile birlikte yeniden gün yüzüne çıktı.

Ağrı’da Yazıcı Barajı’nın faaliyete geçmesinin ardından su altında kalan eski Başçavuş köyü, barajda su seviyesinin düşmesi ile birlikte yeniden gün yüzüne çıktı.



Soğuk kış günlerinin etkisini gösterdiği Ağrı’da, baraj kapaklarının açılması ve yeterince yağışın olmaması sebebi ile Yazıcı Barajı’nda su seviyesi yarı yarıya düştü. Her yıl kış mevsiminde su ile dolu olan baraj, buz kaplı yüzeyi, sular altında kalan cami minaresi ve doğal güzellikler ile fotoğraf sanatçılarına muhteşem kış manzaraları sunarken, bu yıl o görüntüsünden oldukça uzak kaldı. Başçavuş köyüne kış manzaraları çekmek için giden fotoğrafçılar, her yıl baraj suları altında kalan caminin minaresini uzaktan çekerken, bu yıl cami ile birlikte köyü de çekme imkânı buldu.



"Sular 30 metreden fazla çekilmiş"


Başçavuş köyüne kış manzaraları çekmek için gelen Ömer Adıgüzel, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüklerini söyledi. Yazıcı Barajı yapıldığından beri böyle bir manzara ile karşılaşmadığını dile getiren Adıgüzel, durumun kuraklığın göstergesi olabileceğini kaydetti. Bu yıl sular altında kalan eski köy yerindeki bütün yapıların gün yüzüne çıktığını ifade eden Adıgüzel, “Ben baraj yapıldığından beridir, yaz kış ayrı bir güzellik sunan bu bölgeye gelip fotoğraf çekiyoruz. Her mevsim harika görüntüler yakaladığımız bir fotoğraf stüdyosu adeta. Bugün de buraya kış manzaraları yakalamak için geldik. Her kış burası su ile doluydu ve buz kaplıydı. Cami minaresi tek görünüyordu. Biz de bunları çekiyorduk. Ama bu yıl geldiğimizde barajda su kalmadığını gördük. Eski köy tamamen ortaya çıkmış durumda. Havalar Ağrı’da soğuk. Ancak yeterince kar yağmadı. Yazın da kurak geçmişti. Şuan baraj kapaklarının açıldığı için su seviyesinin düştüğünü söylüyorlar ama bu kuraklıktan da kaynaklı diye düşünüyorum” dedi.



"Köylüler eski evlerinin temellerini ziyaret ediyor"


Önceki yıllarda sadece minaresi su üzerinde kalan köyün eski sakinleri ise uzun zaman sonra gün yüzüne çıkan evleri, sağlık ocağı, köprü, ev, ahır ve mezarlığı ziyaret ederek, eski günleri yad ediyor. Zamanında gezdikleri köyün sokaklarına, kaldıkları evlere, gittikleri camiye, kullandıkları köprüye bakan köylüler, ziyaretçilere de ortaya çıkan yerleşim yerinin bölümlerini tanıtırken, kışın ilerleyen döneminde yeterince kar yağışının olması için dua ettiklerini dile getirdiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.