GENEL - 31 Ekim 2019 Perşembe 15:03

Ağrı’da yapımı tamamlanan KOBİ Merkezinde üretim başladı

A
A
A
Ağrı’da yapımı tamamlanan KOBİ Merkezinde üretim başladı

Ağrı’da zor şartlarda üretim yapan işletmelerin KOBİ’ler haline dönüşmesini sağlayarak üretim miktarlarını ve çalışan sayılarını arttırmak amacıyla Ağrı Valiliği tarafından 2018 yılı Aralık ayında yapımına başlanan KOBİ Merkezinde üretime başlandı.

Ağrı’da zor şartlarda üretim yapan işletmelerin KOBİ’ler haline dönüşmesini sağlayarak üretim miktarlarını ve çalışan sayılarını arttırmak amacıyla Ağrı Valiliği tarafından 2018 yılı Aralık ayında yapımına başlanan KOBİ Merkezinde üretime başlandı.


Ağrı’da ki işletmelerin kaliteli hizmet ve verimli üretim yapmalarını sağlamak, Ağrı ekonomisinde gelişmeyi hızlandırmak, yeni iş olanakları sağlayarak, Ağrı’da istihdamın arttırılmasına ve bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla Ağrı Valiliği tarafından KOBİ Merkezi Projesi hayata geçirildi. Kısa bir süre içerisinde tamamlanan ve üç blok halinde bin 400 metrekare alan üzerinde 16 iş yerinin bulunduğu KOBİ Merkezinde Asansör, ayakkabı, baza, mobilya, çelik kapı, ambalaj ve saç üretimleri yapılıyor. KOBİ Merkezinde üretilen ürünler, yurt içinde birçok ile gönderilirken, ilk etapta Gürcistan ve Nahçıvan gibi komşu ülkelere ihraç ediliyor. Yakın zaman içerisinde de İran’ında ihracat yapılan ülkeler arasına dahil edilmesi planlanıyor.


Hayata geçirilen proje ile birlikte, böyle bir kompleksin hayalleri olduğunu belirten KOBİ Merkezi esnaflarından Nurettin Yıldırım, projeyi gerçekleştiren Ağrı Valisi Süleyman Elban’a teşekkür ederek, mutluluğunu dile getirdi.


Yapılan KOBİ Merkezi ile birlikte kentte istihdamın artacağı, daha fazla kişinin iş sahibi olup evine ekmek götüreceğini söyleyen Yıldırım, hedeflerinin daha da büyüyüp, daha fazla ülkeye ihracat yapmak olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:


"Biz geniş ortamda çalışıyoruz. Yatak, baza, büroların bütün malzemeleri ve okul sıralarını üretiyoruz. Bunları yaparken yer sıkıntısını çekiyorduk. Allah razı olsun vali bey bize böyle bir yer yaptı. Gerçekten güzel bir yer. Bize düşende daha fazla eleman çalıştırıp Ağrı’da istihdam oluşturup faydalı olmak. Hedefimiz daha da büyüyüp fabrika kurmak. Hedefimizde Organize Sanayi Sitesinde çalışmak vardı ama şehre uzak olduğu için imkanımız el vermiyordu. Allah vali beyden razı olsun. Böyle güzel bir yeri bizim için yapması çok makbule geçti. Hedefimiz bölgenin bütün ihtiyaçlarını karşılamak. Yaptığımız ürünler Ağrı, Kars, Van ve Bitlis’in bazı ilçelerine gönderiliyor."


Komplekste yatak üreten Necmettin Çelik ise geçmiş yıllarda Sanayi Sitesinde çalıştıklarını ancak iş yerlerinin küçük olması nedeniyle fazla üretim yapamadıklarını ve yapılan KOBİ Merkezi ile büyük bir iş yerinde üretim yapmanın sevincini yaşadıklarını anlattı.


"Nahçıvan’a da ürün gönderiyoruz"


Ürettikleri ürünleri Gürcistan ile Nahçıvan’a gönderdikleri ve hedeflerinin Orta Aya ve Avrupa ülkelerinin de mobilya ihtiyacını karşılamak olduğunu vurgulayan Çelik:“ Daha fazla kişiyi istihdam edip çalıştırıyoruz. Elhamdülillah işimizde iyi ve çalışıyoruz. Ürettiğimiz çeşit çeşit yatakları Doğu Anadolu Bölgesi’nin tamamına veriyoruz. Daha önce kapasitemiz azdı ve yerimiz dar olduğu için ürettiğimiz ürünleri daha hızlı bir şekilde müşteriye teslim edemiyorduk. Şimdide yerimiz geniş olduğu için hem daha fazla müşteriye hitap ediyoruz hem de ürünlerimizi müşteriye zamanında teslim ediyoruz. Daha değişik malzemelerde çıkarabiliyoruz. Bu imkânlara sahibiz. 2013 yılından bu yana bu işi yapıyoruz. İnşallah daha da büyüteceğiz. Biz Ağrı’da üretim yaptığımız için ürettiğim ürünleri Iğdır, Van, Diyarbakır, Kars illeri ve ilçelere veriyoruz. Nahçıvan’a da ürün gönderiyoruz" şeklinde konuştu.


Ayakkabı imalatında çalışan Yılmaz Bozkurt da yaklaşık 35 yıldır ayakkabı ürettiklerini, yeni iş yeriyle birlikte her türlü ayakkabıyı üretip, Türkiye’nin birçok iline gönderdiklerini ifade etti.


Yakın zamanda yurt dışına da açılmayı hedeflediklerini kaydeden Bozkurt: "35 yıldır ayakkabı üretim işini yapıyorum. İş yerimiz daha önce ufak ölçekliydi. KOBİ destekli makinelerle işimizi büyüttük. Daha önce 3 kişi çalışıyorduk, şimdi 10 kişi çalışıyoruz. Günlük ortalama 500 ayakkabı üretiyoruz. Ayakkabıları Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine gönderiyoruz. İnşallah yurt dışına da ihracata yapacağız. Eski iş yerimizde sadece spor ayakkabılar yapabiliyorduk. Şu an mekap, bot ve her türlü ayakkabıyı yapabiliyoruz. Vali beyin destekleriyle yeni iş yerimize kavuştuk. Hem ulaşım hem de büyüklük açısından çok iyi" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.