GENEL - 17 Nisan 2019 Çarşamba 16:22

Kamu Başdenetçisi Malkoç: "Yunanistan’ın nüfusu kadar Türkiye’de üniversite öğrencisi var"

A
A
A
Kamu Başdenetçisi Malkoç: "Yunanistan’ın nüfusu kadar Türkiye’de üniversite öğrencisi var"

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Bugün Türkiye’nin 81 ilinde üniversiteler var ve Türkiye’deki üniversite sayısı 206’ya ulaştı.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Bugün Türkiye’nin 81 ilinde üniversiteler var ve Türkiye’deki üniversite sayısı 206’ya ulaştı. Üniversitede okuyan öğrenci sayısı 7,5 milyonu buldu. Ara sıra bize Ege’de veya Kıbrıs’ta dokundurmalar yapan Yunanistan gibi ülkeler var. Yunanistan’ın nüfusu kadar Türkiye’de üniversite öğrencisi var. Bundan gurur duyuyoruz" dedi.


Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde Kamu Denetleme Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Katılımıyla Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler Konulu Konferans düzenlendi.


İbrahim Çeçen Üniversitesi Kongre Merkezi Osmanlı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Belediye Başkanı Savcı Sayan, Cumhuriyet Başsavcısı Tunay Pulça, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Baro Başkanı Salih Aydın, İl Jandarma Komutanı Cemil Lütfü Özkul, kurum müdürleri, savcı ve hakimler ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.


AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut’un açılış konuşmasıyla başlayan konferans, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın konuşmaları, Kamu Denetçiliği Kurumu Tanıtım Filminin izlenilmesi ve ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmalarıyla devam etti.


Konferansta konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ağrı’da bulunmaktan duyduğu memnuniyetti dile getirerek, Türkiye’de üniversite okuyan öğrenci sayısının önemli ölçüde fazla olduğunu vurguladı. Malkoç, "Bugün Türkiye’nin 81 ilinde üniversiteler var ve Türkiye’deki üniversite sayısı 206’ya ulaştı. Üniversitede okuyan öğrenci sayısı 7,5 milyonu buldu. Ara sıra bize Ege’de veya Kıbrıs’ta dokundurmalar yapan Yunanistan gibi ülkeler var. Yunanistan’ın nüfusu kadar Türkiye’de üniversite öğrencisi var. Bundan gurur duyuyoruz" dedi.



"İnsanlığın, insanlara adaleti ve hakkaniyeti öğreten bir medeniyet merkezi Türkiye"


Türkiye’nin bölgedeki petrol, doğalgaz gibi yer altı kaynaklarının da geçiş güzergahında olduğuna dikkat çeken Malkoç, "İnsanlığın, insanlara adaleti ve hakkaniyeti öğreten bir medeniyet merkezi Türkiye. Türkiye son yıllarda çok önemli mesafeler aldı. Çok ciddi gelişmeler yaşandı. Bunlardan bir tanesi de üniversitelerde. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde üniversiteler var ve Türkiye’deki üniversite sayısı 206’ya ulaştı. Üniversitede okuyan öğrenci sayısı 7,5 milyonu buldu. Ara sıra bize Ege’de veya Kıbrıs’ta dokundurmalar yapan Yunanistan gibi ülkeler var. Yunanistan’ın nüfusu kadar Türkiye’de üniversite öğrencisi var. Bundan gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.


Amerika’da 1 milyon yabancı öğrencinin eğitim aldığını, Türkiye’de ise 150 bini bulduğunu anlatan Malkoç, bu sayının daha da artacağına inandığını dile getirdi. Malkoç, "İnsanımızın kamu hizmetlerinden arzu ettiği kadar faydalanması ve bu imkanlardan adil ölçüde imkan elde etmesiyle alakalı. İnsan bu imkanlardan ilimde ilerlediği müddetçe faydalanır. İnsanın yeryüzünde tek gayesi adaleti temin etmektir. Dünyadaki bütün ideolojiler, rejimler, sistemler, düşünce akımları, dinler adaleti tesis etmeyi kendilerine seçmişlerdir. Bizim yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de çok zikredilen kavramlar var. Bunların başında adalet ve nizam geliyor. Dünyada insanın varlık sebebi adaleti tesis etmek. İnsanın adaleti tesis etmesi tek başına mümkün değil tabii. Ama insanın kendi hakimiyet alanı var. Burada o dengeyi kurabilmesi lazım" ifadelerini kullandı.



"Demokrasinin temeli seçimdir"


Türkiye’deki seçim sisteminin dünyadaki en güvenilir sistemlerden biri olduğunu dile getiren Malkoç, "Şunu memnuniyetle ifade ediyorum ki, bizim milletimizin en iyi yaptığı işlerden birisi, bu kadar karmaşık olan bir seçim sürecini ihya etmesi. O açıdan Türkiye seçim sürecini en iyi işleten dünyadaki ülkelerin başında gelmektedir. Demokrasinin temeli seçimdir. Dolayısıyla seçimlerde emeği geçen bütün siyasilere, sandık başındaki arkadaşlara, emeği geçenleri alkışlayalım" diye konuştu.


Ombudsmanlık kurumunun Türkiye’de 6 yıllık bir kurum olduğunu anlatan Malkoç, kökeninin Osmanlı’ya dayandığını ifade etti. Malkoç, 2010 yılında Türkiye Cumhuriyetinin Adalet Bakanı ile İsveç Adalet Bakanı arasında geçen bir konuşmayı anlatarak, en eski ombudsmanlığın İsveç’te olduğunun bilinmesine rağmen aslında Osmanlı İmparatorluğu’ndan İsveç’e geçtiğini kaydetti.



"Avrupa bir DEAŞ terörüyle baş edemiyor, ama Türkiye DEAŞ, PKK, FETÖ ile ayrı ayrı mücadele ediyor"


Türkiye’nin gelişmesi, kalkınmasının önemli alanlarından birinin de üniversiteler olduğunu belirtip tüm imkanları kullanarak ülkedeki üniversiteleri dünyada istedikleri noktaya taşıyacaklarını kaydeden Malkoç, "İnanmak başarmanın yarısıdır. Bakın dünyada birçok ülkenin başı terörle belada. Avrupa bir DEAŞ terörüyle baş edemiyor. Ama Türkiye DEAŞ, PKK, FETÖ ile ayrı ayrı mücadele ediyor. Özellikle terörle mücadelede kullandığımız insansız hava araçları var. Yıllarca bize Amerika ve İsrail’e dil döktürdüler alabilmek için. Sonunda ’Kendimiz yapacağız.’ dedik. Bu üniversitelerden mezun olan insanlarımız yaptı bunu. Kısa zamanda yaptı ve dünyaya şimdi pazarlıyoruz. Dünyada yüksek teknolojide, bu alanda ilk 5 arasındayız. İşte bunu başaran bir ülke, bir millet 2023’te ilk 10 arasına girmeyi de başaracak inşallah" diye konuştu.


Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 savunma sistemiyle ilgili Türkiye’ye gözdağı vermeye çalışanların olduğunu ve Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de onlara haddini bildirdiğini söyleyen Malkoç, "Biz bu coğrafyada bin yıldan beri varız. Kendi imanımız, inancımız ve alın terimizle var olduk. İnşallah bu zorlukları aşacağız. Ama bu zorlukları aşarken adalet ve bilimsel çalışacağız. Bunu yapmak zorundayız. Osmanlı bu coğrafyada 600 yıl boyunca insanları bir arada tuttu. Bugün Yunanlı halen Yunanca konuşuyorsa, hala Ortodoks ise bunu Osmanlı’nın adaletine borçlu. İşte o Osmanlı’yı emperyalist güçler yıktılar, yendiler, parçaladılar ve öldürdüler. Ama o Osmanlı Devleti ölürken bir yavru aslan doğurdu. O yavrunun adı Türkiye Cumhuriyeti devletidir. O yavru büyüdü, gelişti, çevresine bakmaya başladı. Tıpkı babası, dedesi gibi aslan olmaya başladı. İşte onun aslan olmasından hoşlanmayanlar ona yeni oyunlar kurmaya başladı. Adaletten ayrılmadığımız, aklı ve bilimi rehber edindiğimiz müddetçe bu topraklar kim hangi hesabı yaparsa yapsın onların hiçbir hesabı tutmayacak Allah’ın izniyle" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 4 bölüm daha akredite edildi Atatürk Üniversitesi, çağdaş eğitim modelini benimsemek ve topyekün kalkınmayı sağlamak amacıyla başlattığı Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinin karşılığını almaya devam ediyor. Bu kapsamda verdiği eğitimin kalitesi bağımsız kurullarca tescillenen Atatürk Üniversitesinde; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, İktisat, Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümleri akredite edilerek önemli bir başarı elde etti. Yapmış olduğu değişim ve dönüşüm yapılanması ile Araştırma Üniversitesi statüsü kazanan Atatürk Üniversitesinde gerek verdiği eğitimin tamamı gerekse program bazlı akreditasyon süreçleri de olumlu şekilde ilerliyor. Programları akredite olan üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki toplam 208 üniversite arasında birinci sıraya yerleşen Atatürk Üniversitesi, 129 devlet üniversitesi, 23 araştırma üniversitesi ve 53 kurumsal akreditasyon alan üniversite arasında toplamda 55 programı akredite olan Atatürk Üniversitesi, en fazla programı akredite olan üniversite olarak adını zirveye yazdırmıştı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren 4 programın daha akredite olmasıyla birlikte bu sayı 59’a ulaştı. Rektör Çomaklı: “Tercih yapılırken akredite olan bölümlere öncelik veriliyor” 27 programın da akreditasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Önlisans ve Lisans Eğitim Koordinatörlüğü ile Kalite Koordinatörlüğünün araştırmaları ve çalışmaları sonucunda Türkiye çapında önemli bir başarı elde ettiklerini ve bu başarı çıtasını da her geçen gün daha da yukarı taşıdıklarını ifade etti. Akreditasyon sürecinin fakülte ve bölümler için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Çomaklı: "Üniversite bölümlerinin akredite edilmesi, eğitim kalitesinin güvence altına alınması ve uluslararası tanınırlığın artırılması için önem taşıyor. Akredite bir bölüm, öğrencilere daha güvenilir bir eğitim sunarken, mezunların iş bulma şansını da artırıyor. İşverenler, akredite bir bölümden mezun olan adayları tercih ederken daha güvende hissediyorlar. Ayrıca, akredite bölümler öğrenciler ve aileleri için de güvenilir bir rehberlik kaynağı oluyor. Bu nedenle, öğrenciler tercih yaparken ve kariyer planları oluştururken akredite edilmiş bölümlere öncelik veriyorlar. Biz de bu bilinçle hareket ederek üniversitemizin verdiği eğitimi daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz sorularına cevaplar arayarak adımlar atmayı sürdürüyoruz. Bu düşüncelerle; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile onlara rehberlik eden Kalite Koordinatörlüğümüze teşekkür ediyor, bizimle birlikte üniversitemizin başarısı için gayret gösteren tüm mensuplarımıza kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.
İstanbul Gençler için ‘Küresel Beceriler Programı’ başlıyor UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. İş birliği kapsamında 18-24 yaş arası gençler dünya çapında rekabetçi ve etki düzeyi yüksek liderler olmaya dönük eğitimler alacak. Teknik eğitim ve mentorluk oturumlarının yer aldığı üç haftalık program, 20 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Alanında tanınmış uzmanlar, yapay zeka, sürdürülebilirlik, girişimcilik, kişisel gelişim gibi pek çok konuda atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Programın bir parçası olarak sunulacak mentorluk bölümünde ise sektör profesyonelleri öğrencilere kariyer planlaması konusunda rehberlik edecek, gerçek dünya deneyimleri sunacak ve önemli ağ kurma fırsatları sağlayacak. 20’si kız, 20’si erkek olmak üzere seçilen 40 öğrenci ‘Küresel Beceriler Programı’na katılacak. Katılımcılara Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlenen yetkinlikler listesi doğrultusunda sağlanacak asenkron eğitimlerin yanı sıra, küresel gençlik platformlarında yer alma fırsatları da sunulacak. Program, coğrafi avantajlardan bağımsız olarak her genç için kapsayıcı eğitim fırsatları oluşturma nihai hedefiyle, tüm katılımcıların küresel işgücü piyasasında rekabet avantajı kazanmaları ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak için titizlikle tasarlandı. Adaylar, 26 Nisan 2024 tarihine kadar youthall.com/tr/turkiyebilisimvakfi/kuresel-beceriler-programi_17/ üzerinden başvuru yapabilecek.