KÜLTÜR SANAT - 13 Ocak 2023 Cuma 09:11

Tarihi İshak Paşa Sarayı, 295 bin ziyaretçiyle tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırdı

A
A
A
Tarihi İshak Paşa Sarayı, 295 bin ziyaretçiyle tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırdı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin doğudaki en önemli eserleri arasında yer alan İshak Paşa Sarayı, 2022 yılında 295 bin 695 ziyaretçiyle rekor kırdı.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin doğudaki en önemli eserleri arasında yer alan İshak Paşa Sarayı, 2022 yılında 295 bin 695 ziyaretçiyle rekor kırdı.


Osmanlı Devleti’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli eserlerinden biri olan ve sarp kayalıklar arasındaki bir tepede yer alan İshak Paşa Sarayı, ihtişamlı görüntüsünün yanında iç mimarisiyle de göz kamaştırıyor. Kartal yuvası görünümü, kalorifer sistemi ve bünyesindeki 116 oda, türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ile harem salonlarının yanı sıra heybetiyle bölgeye önemli oranda gelir gelmesini de sağlayan İshakpaşa Sarayı, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın her yerinden ağırladığı ziyaretçilerle tüm zamanların rekorunu kırarak 2022 yılında 295 bin 695 ziyaretçiyi ağırladı.


İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki bin 900 rakımlı tepeye kurulu olan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alan tarihi saray, Ağrı Valiliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliği ile yeniden restore edilerek en eski haline geri getirilecek.


“İshak Paşa Sarayı’nın yer almadığı bir Türkiye tanıtımı mümkün değil”


İshak Paşa Sarayı olmadan herhangi bir Türkiye tanıtımının yapılamayacağını söyleyen Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırdıkları için mutlu olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl 226 binle tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırmıştı İshak Paşa Sarayı’mız. Büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum ki bu yıl 295 bin 600 ziyaretçi rakamıyla tüm zamanların rekorunu kırarak yaklaşık 300 bine yaklaşmış olduk. İshak Paşa Sarayı’mız Anadolu coğrafyasındaki en önemli sivil mimari eserlerinden bir tanesi. Hatta Osmanlı Dönemi için belki de padişahlık saraylarından sonra en önemli sivil mimari eseri diyebiliriz. Çok uzun bir süre içerisinde inşa edilmiş bir saray. Aynı zamanda hem o bölgesinin hem de Osmanlı coğrafyasının tamamının sanatsal unsurlarını, tekniklerini bünyesinden barındıran gerçekten hazine gibi bir eser. Bu eserimizin böyle büyük bir ilgi görmesinden de biz büyük bir memnuniyet duyuyoruz. O kadar önemli bir eser ki bu Türkiye’nin genelini tanıtmak isteyen herhangi bir eser, bir reklam ortaya koymak istediğinizde dikkat ederseniz İshak Paşa Sarayı’nın yer almadığı bir Türkiye tanıtımı mümkün değil. Tüm yurttaşlarımızın, gelip görmeyenlerin bile hafızalara kazınmış bir görüntüsü vardır İshak Paşa Sarayı’nın. Ama tabii ki biz bununla yetinmiyoruz. Sarayımızın etrafından bu bölgeyi güzelleştirecek çevre düzenlemesi veya gelen misafirlerin rahat edebileceği tesisleşme tarzında önemli çalışmalarımız var. Yine en önemli çalışmamız şu an da devam eden valiliğimiz ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi arasındaki iş birliği ile İshak Paşa Sarayı’nın orijinal haline döndürülerek tamamen restorasyonunun yapılması ile ilgili bir proje çalışmamız var. Gerçekten ses getirecek önemli bir çalışma” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.