GENEL - 07 Ocak 2021 Perşembe 10:01

Türkiye’nin Zirvesi Ağrı Dağı’nın Turizm Potansiyelini Geliştirme çalışmaları

A
A
A
Türkiye’nin Zirvesi Ağrı Dağı’nın Turizm Potansiyelini Geliştirme çalışmaları

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın sosyal medya ve farklı platformlardan paylaştığı ‘Bir Hayalim Var’ adlı yazısı gerçeğe dönüşerek hayat buluyor.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın sosyal medya ve farklı platformlardan paylaştığı ‘Bir Hayalim Var’ adlı yazısı gerçeğe dönüşerek hayat buluyor.


Belediye Başkanı Sayan’ın Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve yöneticilerine anlattığı fikri, projeye dönüştürülmek yapılacak yarışma ile ihaleye çıkarılacak.


Ağrı Belediyesi toplantı salonunda Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yetkilileri ve belediye teknik ekibi ile bir araya gelen Belediye Başkanı Savcı Sayan yürütülecek süreç ile alakalı istişare toplantısı gerçekleştirdi.


Yıllardır kafasında kurguladığı bu projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların başladığını belirten Başkan Sayan şunları söyledi:


“Bildiğiniz üzere seçime başladığımız günden beri kafamızda şekillenen bir projeden bahsediyorduk. Büyük Ağrı Dağı projesi, bu bizim içinde Türkiye içinde önemli bir projeydi. Geldiğim günden beri bu proje üzerine hem çalışma yürüttük, hem de her platformda bunu dile getirdik. Büyük Ağrı Dağı projesi Türkiye’nin ekonomisine katkı yapacak ağrıyı birinci sınıf iller arasına katacak büyük bir proje. Bizim hayalimiz şu, siz uçakla havaalanına indiğinizde, bu kafileyi alıp Ağrı Dağı’nın eteğine götüreceğiz. Orada Doğubayazıt’ın eski evleri, paintball yerleri, doğa yürüyüşü, hobi bahçeleri olacak. Akabinde ağrı dağının muhtelif yerlerine kayak pistleri, 4 bin metrede Hz.Nuh’un gemisinin maketi, o geminin içine dünyanın ve Türkiye’nin sayılı kafe ve restoranları, bungalov tipi evler olacak. Orada oturup o kafelerde yiyip içerek orayı dünyaya servis edecek. Daha sonra İshak Paşa Sarayını ziyaret, Ahmed-i Hani türbesi, Beyazıt camii, Meteor Çukuru, mağara ve kaleleri gezecekler. Yorgunluklarını atmak için Diyadin kaplıcasına gidip dinlenecek ve yüzecekler. Balık Gölü’nün kırmızı pullu alabalıklarını yiyecekler. Ayrıca iç hat dediğimiz tren hattı ile Ardahan, Iğdır Kars ve Erzurum’u gezebilecekler. Dönüş yolunda ağrıda yapılacak büyük Hz.Nuh’un müzesini gezerek tatillerini tamamlayacaklar. Avusturya dağlarından 100 milyar dolarlık gelir elde ediyor, ben inanıyorum ki biz projeden belki 200 milyar dolar kazanacağız. Biz bunu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a anlattık, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Fatma Şahin’e ilettik, çok beğenildi. Biz bu düşüncenin proje ihalesini yaparak en çok beğenilen projeyi içinden seçeceğiz. Katkılarından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Fatma Şahin’e ve çalışma ekibine Ağrılılar adına teşekkür ediyorum.“ ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.