GENEL - 01 Haziran 2020 Pazartesi 15:32

Aksaray’da kafe ve lokantalar tedbirlerle faaliyete girdi

A
A
A
Aksaray’da kafe ve lokantalar tedbirlerle faaliyete girdi

Aksaray’da kafe, lokanta ve benzeri işletmeler bugün itibari ile tedbirler alınarak faaliyete girdi.

Aksaray’da kafe, lokanta ve benzeri işletmeler bugün itibari ile tedbirler alınarak faaliyete girdi.


İçişleri Bakanlığının genelgesiyle 1 Haziran itibari ile normalleşme süreci kapsamında Aksaray’da faaliyet gösteren kafe, lokanta ve birçok işletme faaliyete geçti. Yaklaşık 2,5 ay kapalı kalan ve bugün itibari ile faaliyete geçen işletmeler korona virüs salgını (Covid-19) kapsamında önlemlerini artırdı. Kafe ve lokantalarda sosyal mesafe kuralları uygulanırken, ayrıca işlemelerde müşteriler ateş ölçümü yapılarak, dezenfekte işlemi yapıldıktan sonra işletmeye alınıyor.


Kafe işletmecisi Deniz Altındal, gerekli tedbirleri alarak faaliyete girdiklerini belirterek, “İşletmelerin kapanmasının ardından evdeydik. Çocuklarımızla bol bol zaman geçirdik. Kapalı kalan süreçte kafemizin tadilat işlemlerini yaptık. Temizlik, dezenfekte işlemlerimizi uyguladık. Biz bugünden itibaren normal şekilde servisimize başladık. Düzenli olarak dezenfekte uygulamalarımızı yapıyoruz. Gelen müşterilerimizin ateşlerini ölçüyoruz. Belirlenen kuralları tek tek anlatıyoruz. Bir masada sadece 2 kişi oturabiliyor. Bu kurala dikkat ederek bugünden itibaren ilk müşterilerimizi kabul etmeye başladık. İnşallah bu zamanı en kısa zamanda atlatırız. Dostlarımızla, arkadaşlarımızla zaman geçirmeyi, sokakları, parkları özledik” dedi.


Kafe işletmecisi Sibel Türkmen de, zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Zor bir süreçten geçiyorduk. Uzun bir süredir de korona nedeniyle kafelerimiz kapalıydı. Bugün hizmet vermeye başladık. Bu zorlu süreci devletimizle, milletimizle inşallah atlatmaya çalışacağız. Sosyal mesafe açısından çalışmalarımız başladı. Sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına uyuyoruz” şeklinde konuştu.


Lokantada yemek yiyen Ahmet Yücel ise, iş yerlerinin açılmasının sevindirici olduğunu belirterek, “1 Haziran’dan itibaren tekrar restoranların, iş yerlerinin açılması bizleri sevindirdi toplum olarak. Tabii burada uyulması gereken birçok kurallar var. Görevli arkadaşlarımız burada ateşimi ölçtüler, sosyal mesafe konusunda uyardılar. Toplumda, piyasada bir canlılık, hareket vardır. Bunu özledik" ifadelerini kullandı.


Lokanta şefi Ebubekir Candan da, “2,5 aylık bir korona virüsten dolayı kapalı kaldı işletmemiz. Bu süre içerisinde gerekli tedbir çalışmalarını yaptık. İçişleri Bakanlığından gelen genelge ve valiliğin verdiği kurallar gereğince işletmemizi açtık” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İnegöl trafiğine MODEF düzenlemesi Pazartesi günü başlayacak 50. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı öncesi fuar alanı bölgesinde bir dizi düzenleme yapan İnegöl Belediyesi, yoğunluğa sebebiyet vermemek adına Kültür Park girişi ile Ahmet Türkel Çevreyolu Gazi Yaşamkent Sitesi önündeki girişin de araç trafiğine açıldığını duyurdu. İnegöl Belediyesi, 22 Nisan Pazartesi günü 50’nci kez kapılarını açacak Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı öncesi trafikle ilgili bir dizi düzenleme yaptı. Okullar bölgesinin de bulunduğu fuar alanı bölgesinde yoğunluğu azaltmak ve alternatif girişler oluşturmak adına fuar alanı bölgesine 2 yeni giriş daha açıldı. İnegöl Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şehrimiz 22-27 Nisan tarihlerinde 50. Uluslararası Mobilya Fuarına ev sahipliği yapacak. Yurt içi ve yurt dışından on binlerce misafirin ağırlanması beklenen fuar öncesi, Zabıta Müdürlüğümüz trafikle ilgili bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Özellikle fuar alanı girişinin okullar bölgesiyle aynı yerden olması nedeniyle burada oluşacak yoğunluğu azaltmak adına MODEF Fuar alanına 2 yeni giriş oluşturuldu. Fuar alanında okullar bölgesi girişine ilave olarak; Kültür Parkın Lunapark girişi ile Ahmet Türkel Çevreyolu Gazi Yaşamkent Sitesi önünden giriş çıkışlar yapılabilecektir. Düzenlemeler tamamlanmış olup, 19 Nisan Cuma (bugün) itibariyle alana 3 girişten de ulaşım sağlanacaktır. Fuar sonrası Kültürpark giriş ve çıkışları yeniden eski düzende devam edecektir.”
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.