SAĞLIK - 18 Mart 2020 Çarşamba 13:38

ASÜ’de sterilizasyon tedbirleri titizlikle uygulanıyor

A
A
A
ASÜ’de sterilizasyon tedbirleri titizlikle uygulanıyor

Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) koronavirüs salgınına dair alınan önlemler kapsamındaki sterilizasyon çalışmaları devam ediyor.

Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) koronavirüs salgınına dair alınan önlemler kapsamındaki sterilizasyon çalışmaları devam ediyor.


ASÜ bünyesinde oluşturulan ekipler, merkez kampüs ve ilçelerdeki okullarda sterilizasyon çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu kapsamda, toplu kullanıma açık olan mekânlar öncelikli olmak üzere, tüm bina ve kullanım alanları salgına karşı steril hale getiriliyor. 16 Mart 2020 tarihinden itibaren derslere ara verildiğini, bunun bir tatil değil, salgınla mücadele için bir yalıtım süreci olduğunu kaydeden ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, “Tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla alakalı olarak devletimizin aldığı tüm kararları dikkatle takip ediyoruz. Biz de, salgın riskini en aza indirebilmek için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. Sterilizasyon çalışmaları bu işin bir parçasını temsil ediyor. Oluşturduğumuz ekipler, belirlenen program dâhilinde, toplu kullanılan mekânlar başta olmak üzere diğer tüm noktalarda titiz şekilde hijyen çalışmalarını gerçekleştiriyor. Aksaray Belediyesi de bu çalışmalarımız kapsamında bizlere destek oluyor. Sayın Belediye Başkanımız Evren Dinçer nezdinde, tüm ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.


Kampüsteki sterilizasyon çalışmaları devam edecek. Bu çalışmalara ek olarak bina girişlerine ve ihtiyaç duyulan diğer yerlere dezenfektasyon el septiği kutuları da monte edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.