KÜLTÜR SANAT - 02 Mayıs 2021 Pazar 10:59

Bin 500 yıllık Kızıl Kilise ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

A
A
A
Bin 500 yıllık Kızıl Kilise ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

5 ve 6.

5 ve 6. yüzyıllarda Ortodoks Mezhebi kurucularından Aziz Gregorius adına yaptırılan ve Kapadokya’nın gizli hazinesi Kızıl Kilise turistleri ağırlamaya devam ediyor.


Kapadokya’nın saklı hazinelerinden biri olan Kızıl Kilise, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi Sivrihisar Köyü yakınlarında dağların arasında ovada yer alıyor. Ortodoks Mezhebi kurucularından Aziz Gregorius adına yaptırılan Kızıl Kilise, inşa edilirken kullanılan kızıl taşlardan dolayı bu isimle biliniyor. Aziz Gregorius İstanbul’dan Güzelyurt’a döndükten sonra hayatının son günlerini burada geçirmiş ve ölümünden sonra da bu topraklara gömülmüş. Dünya Anıtlar Fonu tarafından 2008 yılında “Dünya’nın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eseri Listesi”ne alınan Kızıl Kilise’nin 2011 yılında restorasyonuna başlanırken, restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.



"Kızıl Kilise Kapadokya’nın en eski kiliselerinden"


Kızıl Kilise hakkında bilgiler veren Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Hristiyanlığın Roma’da yasaklanmasından sonra hem Aziz Gregorius Aksaray’da, Basil’in ise Kapadokya bölgesine gelerek faaliyetlerini devam ettirdiğini belirterek, “Kızıl Kilise bin 500 yıllık geçmişe dayanan Ortodoks mezhebi kurucularından Aziz Gregorius adına yapılmış bir kilisedir. Ortodokslar için özel bir anlam ifade ediyor. Kızıl taşlardan, kesme kızıl taşlardan yapıldığı için de Kızıl Kilise adıyla bilinmektedir. Hristiyanlığın en önemli 3 azizinden biri olan ve ölümünden sonra da bu topraklara gömülen Gregorius, Hristiyanlık tarihi açısından önemli birisidir. Zaten hayatının son kısmını da Kızıl Kilise’de geçirmiştir. Aksaray’da yaşamını sürdürmüştür ve aynı zamanda aynı mezhepten gelen Basil de Kayseri’de yaşamını sürdürmüştür. Hristiyanlığın Roma’da yasaklanmasından sonra hem Aziz Gregorius hem de Basil Kapadokya bölgesine gelmiş burada faaliyetlerine devam ettirmişlerdir. Kızıl Kilise Kapadokya’nın en eski kiliselerinden biridir. Mimari özelliklerine bakılarak 5 ve 6. yüzyıllara ait özellikler var burada. Dış cephesine baktığımızda düzgün kesme taşlar kullanılmış, serbest haç planlı inşa edilmiştir. Roma’da Hristiyanlığın serbest bırakılmasından sonra bizim burada Selime Katedrali’nde ilk ayin yapılmıştır. Bu da Hristiyanlığın serbest bırakılmasını kutlamak için yapılmıştır. Ziyaretçiler de geliyor, özellikle yaz aylarında Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi ve Kızıl Kilise’yi yaklaşık olarak 600 binin üzerinde turist gelip ziyaret etmektedir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi’nde normal sezon sona erdi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon, bugün oynanan karşılaşmalar ile ererken, Beşiktaş ligi ilk sırada tamamladı. 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon sona erdi. Beşiktaş Safi Çimento’nun birinci olarak tamamladığı Erkekler Süper Ligi’nde normal sezonu 1, 2, 3 ve 4’üncü sırada arasında tamamlayan takımlar Play-off Şampiyonluk Etabı oynarken, sezonu 5, 6, 7 ve 8’inci sırada tamamlayan takımlar “Play-Off Sıralama Etabı” oynayacak. Buna göre Şampiyonluk Etabı ilk tur müsabakaları; birinci (Beşiktaş) tamamlayan takım ile dördüncü (Spor Toto) tamamlayan takım; ikinci (Sakarya BBSK) tamamlayan takım ile üçüncü (Beykoz Belediyesi) tamamlayan takım arasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakaları; üç müsabakalık serilerde, iki galibiyet üzerinden oynanacak. Bu serinin ilk iki maçı normal sezonu üst sırada tamamlayan takımın, üçüncü maçı normal sezonu daha alt sırada tamamlayan takımın sahasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakalarında iki maç galip gelerek rakibini eleyen iki takım finale yükselecek. Play-Off Şampiyonluk Etabı final serisi ise beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanacak. Normal lig sezonunu beş ile sekizinci sıra arasında bitiren takımlar sıralama etabı oynayacak. Sıralama etabı ilk tur müsabakaları; beşinci tamamlayan takım ile sekizinci tamamlayan takım; altıncı tamamlayan takım ile yedinci tamamlayan takım arasında oynanacak. Erkekler Süper Ligi 22. hafta sonuçları: Rize Belediyesi 33-56 Beykoz Belediyesi Trabzon BBSK 30-33 Köyceğiz Belediyesi Spor Toto 31- 24 İzmir BBSK Sakarya BBSK 41-34 Nilüfer Belediyesi Beşiktaş Safi Çimento 51-23 Bahçelievler Belediyesi