EKONOMİ - 03 Nisan 2021 Cumartesi 09:45

Amasya Valisi Masatlı: “Eskiden çiftçilerimize bu kadar teşvik, destekleme yoktu”

A
A
A
Amasya Valisi Masatlı: “Eskiden çiftçilerimize bu kadar teşvik, destekleme yoktu”

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere yaptığı 395 milyon TL’lik destekleme ödemesine işaret ederek “Eskiden bu kadar teşvik yoktu, bu kadar destekleme yoktu.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere yaptığı 395 milyon TL’lik destekleme ödemesine işaret ederek “Eskiden bu kadar teşvik yoktu, bu kadar destekleme yoktu. Devletimiz her yanı ve yönüyle çiftçilerimize destek oluyor” dedi.


Kentte yaşayan çiftçilere yüzde 75’i Amasya İl Özel İdaresi kaynaklarından finanse edilen çilek fidesi dağıtım töreninde son dönemde her hafta ayrı bir ürün desteği sağladıklarını anlatan Vali Masatlı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi çalışarak, üreterek, teknoloji geliştirerek kalkınacak ve insanımızın refah seviyesini arttıracağız. 2000’li yıllardan önce tarımda ve diğer alanlarda bu denli büyük teşvikler yoktu. Şimdi ise hükümetimiz, üreticimize katkı sağlamak adına çeşitli kalemlerde birçok destek sağlamaktadır” diye konuştu.


Tarımda yeni hedeflerin belirlendiği kentte elma, kiraz, cennet hurması, nohut, ayçiçeği, incir ve yonca üretimini desteklemek için projeler hayata geçirdiklerini, son olarak çilek üretimini destekleme projesi kapsamında 300 bin adet çilek fidesi ve 6 bin kilo malç naylonunu çiftçilere dağıttıklarını anlatan Masatlı, “Devletimiz her yanı ve yönüyle çiftçilerimize destek oluyor. Bundan sonra yapılacak husus tamamıyla çiftçilerimizle ilgili. Şeker var. Un var. Yağ var. Artık helva yapmak size kalmış. Helva yapıp bize sunmak size kalmış. İnşallah bu alın teriyle ekeceğiniz ürünlerden istediğinizden daha fazla ürün elde edersiniz. İstediğinizden daha fazla satarsınız” şeklinde konuştu.


Çiftçilere fidelerin dağıtıldığı törende, AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin ile İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin de yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.