GENEL - 02 Mart 2021 Salı 00:49

Amasya Valisi Masatlı’dan normalleşme sürecine destek çağrısı

A
A
A
Amasya Valisi Masatlı’dan normalleşme sürecine destek çağrısı

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Korona virüs (Kovid-19) vaka haritasına göre çok yüksek riskli kategoride yer alan kentte normalleşme sürecine geçebilmesi amacıyla destek çağrısında bulundu.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Korona virüs (Kovid-19) vaka haritasına göre çok yüksek riskli kategoride yer alan kentte normalleşme sürecine geçebilmesi amacıyla destek çağrısında bulundu.


Yaptığı yazılı açıklamada son bir aylık dönemde daha hızlı bulaşma özelliği gösteren ve yurtdışı kaynaklı mutasyonlu Kovid-19 virüsünün ülke genelinde ve Amasya’nın da içinde yer aldığı Karadeniz Bölgesinde ciddi ölçülerde yayıldığı tespit edildiğine dikkat çeken Vali Masatlı, “Amasya, bulunduğu konum itibariyle gerek ticari gerek sosyo-kültürel, gerekse sağlık hizmetleri anlamında başta Samsun olmak üzere Karadeniz Bölgesi ile sıkı ilişkiler içerisindedir. Amasya ve Karadeniz illeri arasında yaşanan etkileşim neticesinde Sağlık Bakanlığımız tarafından paylaşılan güncel vaka haritasında ilimiz çok yüksek risk grubu taşıyan iller arasında yer almıştır. Değerli Amasyalılar alacağımız basit tedbirler ile maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek bu tabloyu tersine çevirmek hiç de zor olmayacaktır” diye konuştu.


Tarihi, kültürü ve yetiştirdiği büyük şahsiyetler ile daima Anadolu coğrafyasına örnek teşkil eden Amasya’da özlenen eski günlere hızlı bir şekilde dönebilmenin alınacak etkili tedbirlerle mümkün olacağına değinen Mustafa Masatlı, “Bizler ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ anlayışıyla halkımızın sağlığını her şeyin önünde tutuyoruz. Sizlerin sağlığı ve can güvenliği bizler için önemlidir. Lütfen kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığı için biraz daha sabır ve özveri gösterin ve bu süreci el birliğiyle atlatalım” ifadelerini kullandı.


Masatlı, bir an önce normalleşeme sürecine geçilebilmesi için şu konularda hassasiyet gösterilmesinin yeterli olacağına işaret etti; “Zorunlu kalmadıkça il dışına seyahat etmeyelim. (Özellikle yüksek risk içeren Orta ve Doğu Karadeniz illeri.) Seyahat etmek zorundaysak, işimizi hızlıca hallederek ilimize dönelim. Mecbur kalmadıkça ikametlerimiz ve işyerlerimizden dışarı çıkmayalım. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına istisnasız uyalım. Sevdiklerimizin sağlığı için akrabalık, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerimizi bir süreliğine uzaktan sürdürelim. Taziye ve geçmiş olsun ziyaretlerimizi erteleyerek, telefon ve sosyal medya kanalları ile sevdiklerimizin yanında olalım. Bu kurallara sadece kendimiz için değil, aylardır ekmek paralarını kazanmak için gün sayan esnaflarımız, okullarında yüz yüze eğitim görmek için can atan evlatlarımız, sokağa çıkıp özgürce gezemeyen büyüklerimiz ve gençlerimiz için yapalım. Haydi Amasyalılar el ele vererek bunu hep birlikte başaralım.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Çok sayıda aracı toz bulutu kaplarken vatandaşlar toz taşınımından kaynaklı burun ve boğaz tıkanıklığı gibi sorunlar yaşadıklarına dikkat çekti. Öte yandan uzmanlar, gözlerde acı hissi, nefes darlığı, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkilerinin olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. "Güneş puslu bir biçimde görülüyor" Toz taşınımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren vatandaşlardan Tuğba Gündoğdu, "Bu durumdan aslında hepimiz çok rahatsızız. Hava kirliliği oldukça fazla burada, hava kirliliği olmasa daha iyi olurdu. Mesela şu an güneşin canlı olarak bize vurması gerekirken toz taşınımından kaynaklı olarak güneşi de puslu görüyoruz maalesef. Güneşi fotoğraf çekilmek için doyasıya kullanamıyoruz çünkü önünde sürekli tozlar oluyor. Bu durumu yaşamamak için de için de hava kirliliğini önlemek, doğa için çaba sarf etmek gerekiyor" diye konuştu. "Toz taşınımı kaynaklı boğaz ve burun tıkanıklığı yaşıyoruz" Son zamanlarda sıkça toz taşınımı kaynaklı problemler ile karşılaştığını belirten Feray Kiriş, "Ülkemizde artık bunu sıkça görmeye başladık. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte de bu durumu da çok daha fazla yaşamaya başladık. Hava kirliliği olsun, gelen toz taşınımı olsun ülkeyi çok fazla etkiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları enfeksiyon kapan insanlar olabiliyor. Sağlık açısından olumsuz bir durum. Tabi ki bu sorunun önüne geçilemez fakat sonuçlarının en aza indirilmesi için bir şeyler yapılabilir diye düşünüyorum. Boğaz tıkanıklığı, burun tıkanıklığı gibi sorunları gelen toz taşınımından kaynaklı olarak yaşıyoruz. Şu an çok fazla toz taşınımının olduğu gözle görülebiliyor ve bu durum vatandaşları etkileyebiliyor. Artık bu toz taşınımına alıştığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Ankara Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan huzurunda iki ülke arasında farklı alanlarda önemli iş birliklerini içeren 6 önemli anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında Yatırımların Teşviki ve Kolaylaştırılmasına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı, Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç ile Tanzanya Yatırım Merkezi Genel Müdürü Gilead Teri tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanlığı arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanı Lela Muhamed Mussa tarafından imzalanırken, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Milli Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptına, Eren ile Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba imza attı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı da Eren ve Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Evrak ve Arşiv Yönetimi Dairesi Arasında İş Birliği Protokolü, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Bakan Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Bakan Makamba tarafından imzalandı.